İran Özel

İran Özel

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın davetlisi olarak İran’a resmî bir ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad tarafından resmî törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından baş başa görüşen her iki cumhurbaşkanı daha sonra heyetler arası görüşmelere geçti. Heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün
Basın Açıklaması
Mahmut Ahmedinejad'ın
Basın Açıklaması

“BAZEN LİDERLERİN, YÖNETİMLERİN YAPAMADIĞINI HALK ZORLUYOR”

Bölgede, özellikle Orta Doğu’da, İslam Dünyası’nda, önemli köklü değişimlerin gerçekleştiğine dikkat çeken ve görüşmelerde bu konuyu da ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, konuya ilişkin olarak, “Bütün bu olup bitenlerin aslında sürpriz olmaması gerekir. Bugünkü iletişim çağında, herkesin birbirinden haberi olduğu bir dönemde, halkların talepleri, istekleri çok gerçekçidir. 2003 yılında Tahran’da İslam Konferansı Toplantısında yaptığım konuşmada şu değerlendirmede bulunmuştum: ‘Hiçbir ayrım yapmadan bütün ülkeler, hepimizin, evlerimizin içini düzene koymamız gerekir. Halkların arzularını dikkate almak gerekir. Bu doğrultuda da gerek siyasi gerek ekonomik köklü reformlar yapmak gerekir.’ Dolayısıyla bazen liderlerin, yönetimlerin yapamadığını halk zorluyor ve aslında bölgede gördüğümüz de budur. Liderler önderlik yapamadığında halk önderlik yapıyor. Arzumuz şu ki: Bütün bu olup bitenlerden her ülkenin güçlü, halklarının onurlu ve daha mutlu bir şekilde çıkması, bu süreçlerin kısa sürmesi” dedi.

Resmî Karşılama
Kabuller

İranlı bir basın mensubunun, bu ziyaretinin bölgesel ve ikili ilişkilere katkısını ve özellikle bölgedeki son gelişmelere ilişkin görüşünü sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olarak İran’a ilk ziyaretini Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın zirve toplantısı vesilesiyle gerçekleştirdiğini, bu ziyaretinin ise resmî ikili bir ziyaret olduğunu belirtti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ÖRNEK DOSTLUK

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İran’ın 1639 yılından beri aynı sınırlara sahip komşu iki ülke olduğunu hatırlatarak, “Bu kadar kadim sınırlara sahip olan ve bu kadar istikrarlı ilişkisi olan iki ülke dünyada zor gösterilir” dedi. İki ülkenin sahip olduğu ortak kültür ve tarihin en iyi göstergesinin İstanbul Kültür Başkenti programları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nda açılan “On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Miras” serginin olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye verdikleri önemi vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, gerek baş başa gerekse heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerde, hem iki ülkeyi ilgilendiren konuları hem de bölge meselelerini görüştüklerini, bu çerçevede ayrıca İran’ın nükleer meselesiyle ilgili konuları da ele aldıklarını ifade etti.

“EKONOMİK İLİŞKİLERİN ARTIRILMASI YÖNÜNDE BİR İRADE MEVCUT”

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile birlikte Türkiye-İran İş Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül toplantıda yaptığı konuşmada, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkileri tekrar gözden geçirme imkânı bulduklarını belirterek, iki ülke ilişkilerini güçlendirerek daha ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde siyasi konuların yanı sıra ekonomik konulara da ağırlık verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ticaretin, ekonomik ilişkilerin ve yatırımların karşılıklı artırılması yönünde her iki ülkede de bir iradenin mevcut olduğunu belirtti. Bölgede iki köklü ülke olan İran ve Türkiye’nin çok büyük ekonomik potansiyeli bulunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu büyük potansiyelleri birleştirip iki ülkenin halklarının yararına gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

“TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN KALDIRILMASI GEREK”

Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa’da komşu iki ülke Almanya ile Fransa arasındaki çok yoğun ekonomik ilişkilerde olduğu gibi, Türkiye ile İran arasında da aynı şekilde güçlü ekonomik ilişkilerin olması gerektiğini aktardı. Devlet adamları olarak kendilerinin üzerine düşeni yaptıklarını, iş adamlarının hepsinin bu çalışmalardan memnun olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ancak yine de ticaretin önünde oluşan engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN KABULLERİ

Basın toplantısının ardından İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi'yi kabul ederek bir süre görüşen Cumhurbaşkanı Gül, İş Konseyi'nin ardından ise Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Mohammed Yahya Maroofi'yi ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç'ı kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül akşam da, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından onuruna verilen resmî yemeğe katıldı. Tahran’daki temasları çerçevesinde, İslamî Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani ve Dinî Lider Ayetullah Ali Hamaney ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül daha sonra İsfahan’a geçti.