Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AGİT Zirvesi’ne katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kazakistan'a gitti.
Cumhurbaşkanı Gül, Astana’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, AGİT Zirve toplantılarının, örgütün bir sonraki zirveye kadar gerçekleştireceği çalışmalara yön veren kararların alındığı, görevlendirmelerin ve stratejik yönlendirmenin yapıldığı başlıca etkinlikler olduğunu söyledi.
AGİT’İN ÜSTLENDİĞİ FONKSİYON
Soğuk Savaş döneminde iki blok arasındaki gerginliğin yumuşatılmasına hizmet eden AGİT’in bugün, asimetrik tehditler de dâhil olmak üzere güncel güvenlik ihtiyaçlarının bir yansıması olarak, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyut alanlarında çeşitli ve kapsamlı faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, AGİT’in komşu coğrafyadaki Güney Osetya, Yukarı Karabağ ve Trans-Dinyester gibi Türkiye’nin güvenliğini ve istikrarını yakından ilgilendiren ihtilafların çözümüne yönelik süreçlerin cereyan ettiği uluslararası bir diyalog platformu özelliğini taşıdığını aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, bölgesinde oynadığı rol dolayısıyla AGİT’e aktif katılım ve katkı sağlayan başlıca ülkeler arasında yer aldığına da işaret etti.
11 YIL ARADAN SONRA DÜZENLENEN ZİRVE
Ülkemizin, ev sahipliği yaptığı 1999 İstanbul Zirvesi’nden 11 yıl sonra düzenlenecek ilk AGİT Zirvesi olma özelliğini taşıyan Astana Zirvesi’ne büyük önem verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “40’tan fazla Devlet ve Hükümet Başkanının katılacağı zirvede, AGİT katılımcısı ülkeler ortak ilke, değer ve yükümlülüklere bağlılıklarını teyit edeceklerdir. Bu kapsamda Astana’da, 56 üyesiyle dünyadaki en geniş bölgesel güvenlik örgütü olan AGİT’in 21. yüzyılın riskleriyle mücadeledeki kararlılığının gösterilmesini ve bu amaçla bir Eylem Planı kabul edilmesini bekliyoruz” dedi.
DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARIYLA İKİLİ TEMASLAR
Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, Kazakistan’ın, 2010 yılında üstlendiği AGİT Dönem Başkanlığını başarıyla yürütmesinden ve İstanbul’dan 11 yıl sonra AGİT katılımcısı ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarını bir zirve toplantısında bir araya getirmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, zirve sırasında, Astana’da bulunacak bazı Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağını da söyledi.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Cumhurbaşkanı Gül'ü, Astana Havalimanı'nda Kazakistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Janar Aytcanova, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Lale Ülker ve öteki ilgililer karşıladı.