Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için ülkemizde bulunan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onuruna Çankaya Köşkü’nde bir akşam yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i ülkemizde görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Her zaman söylediğimiz gibi, biz Türkler Kazakistan’ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Bugün Türk-Kazak iş birliğinin bulunduğu konumda Kazak dostlarımızın da Türkiye’yi kendi evleri olarak görmelerinden memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Türkiye: Kazakistan’ın Bağımsızlığını Tanıyan İlk Ülke
Konuşmasında Türkiye’nin, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmaktan gurur duyduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki mesafeye rağmen gönüllerin daima bir olduğunu söyledi.
“Türk Halkı, Atatürk Anıtı Jestini Hiçbir Zaman Unutmayacak”
Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın bağımsızlığından sonra artan iş birliği sayesinde ülkeler arasında her alanda yakınlaşma yaşandığını büyük sevinçle gördüğünü dile getirerek, “Bu vesileyle Astana’da Atatürk Anıtı’nın Zat-ı Devletleri tarafından geçtiğimiz günlerde bizzat açılmasının ülkemizi onurlandırdığını vurgulamak isterim. Bu anıtın Orta Asya’da benzeri yoktur. Türk halkı, Kazakistan’ın ve Zat-ı Devletlerinin bu dostluk jestini hiçbir zaman unutmayacaktır” dedi.
Kazakistan’ın izlediği çok yönlü, aktif dış politika ve küresel barışın tesis edilmesine yönelik çabalarının uluslararası toplum tarafından takdirle karşılandığını ve Türkiye tarafından da desteklendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in “Aksakal” olarak Türk Dünyasının kaynaşması ve birlik olması yönünde gösterdiği çabaların sadece günümüzde değil, gelecek kuşaklar tarafından da saygı ve takdirle anılacağını belirtti.
Birlik Olmadan, Dirlik Olmaz
Cumhurbaşkanı Gül, “Birlik olmadan, dirlik olmaz” şeklindeki Kazak atasözünü anımsatarak, iki ülke arasındaki birliğin, Türk Dünyası’nın refahına ve huzuruna hizmet edeceğini ve bu bağlamda ülkemizin son dönemde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nin kuruluşunu büyük bir memnuniyetle karşıladığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu sürece henüz katılmayan dost ülkelerin de daha sonra dahil olmalarının Türkiye’nin arzusu olduğunu aktardı.
Kazakistan’ın AGİT ve İKÖ Dönem Başkanlıklarına Destek
Türkiye ile Kazakistan’ın uluslararası kuruluşlarda karşılıklı olarak yapıcı bir iş birliği sergilediğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Kazakistan’ın AGİT 2010 Dönem Başkanlığı’na ve İslam Konferansı Örgütü 2011 yılı Dönem Başkanlığı’na destek verdiğini belirtti.
Türkiye ve Kazakistan’ın Avrasya’daki Stratejik Konumu
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Kazakistan’ın Avrasya’da stratejik konumda bulunduğuna dikkat çekerek, Kazakistan’ın son yıllarda gerçekleştirdiği siyasi ve ekonomik atılımlarla bu önemini pekiştirdiğini belirtti.
Asya’da Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası platformlarda iki ülkenin gösterdiği dayanışmanın, ikili ilişkilere olduğu kadar, bölgesel iş birliğine ve istikrara da büyük katkı sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda ülkemizin 2010-2012 yıllarında CICA Dönem Başkanlığı’nı üstlenmesinde Kazakistan’ın verdiği destek için de teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın küresel ekonomik krize karşı erken ve etkin tedbirler alarak bu krizi başarıyla atlatabildiğini görmenin Türkiye için memnuniyet verici olduğunu kaydederek, bu dönemde ikili ticaretin artış eğilimini yakaladığını ve 2008 yılında 3 milyar doları geçen dış ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde artmasının hedeflendiğini aktardı.
Türk Şirketleri Kazakistan’da Birinci Sırada
Kazakistan’da enerji dışı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler arasında Türk şirketlerinin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in desteği sayesinde birinci sırada yer aldığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu şekilde Türk müteşebbislerinin iki ülke arasındaki iş birliğinin arttırılmasına katkı sağladıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın Ekim 2008’de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden petrol sevkiyatına başlamasının Türkiye için de memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade ederek, Kazakistan’ın Hazar Ulaştırma Sistemi projesinin başarısının da Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı.
Kazak Petrolü İçin Samsun-Ceyhan Güzergâhı
Türkiye’nin, Kazakistan’ın petrol ve doğal gazının küresel pazarlara ihracatına, kendisinin de içinde yer aldığı projelerle de destek verme arzusu taşıdığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Kazak petrolünün Samsun-Ceyhan güzergâhından dünya pazarlarına ulaştırılması ve Ceyhan’da ortak petrol rafinerisi kurulması için iş birliği yapmaya önem veriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül sözlerinin sonunda, Kazakistan’ın Türkiye için Orta Asya’da ve dünyada vazgeçilmez dost ve kardeş bir ülke olduğunu yineleyerek, imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın iki ülkenin iş birliğinin mükemmel bir seviyeye geldiğine işaret ettiğini vurguladı.