KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kazakistan-Türkiye: "Avrasya Coğrafyasında Büyük İş Birliği"

26.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kazakistan-Türkiye: "Avrasya Coğrafyasında Büyük İş Birliği"

 

Yaklaşık 400 milyon dolarlık iş bağlantısının gerçekleştiği Kazakistan ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül, Avrasya coğrafyasının önemini vurgulayarak, “ülkelerimizin konumu ve gücü bizlere büyük iş birliği imkânları sunuyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Kazakistan’a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Çimkent Havalimanı’nda, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin ikinci gününde Türkistan’da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binasının açılış törenine katıldı.

Basına Açıklama
Resmî Karşılama
Ahmet Yesevi Türbesi

HOCA AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ PROFESÖRLÜK

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde kendisine fahri profesörlük unvanı verilen Cumhurbaşkanı Gül, akademisyenlere ve öğrencilere hitap etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha önce birçok üniversiteden benzer unvanlar aldığını belirterek, “Orta Asya ve Anadolu’nun mayasını yoğuran tarihî liderlerimizden Ahmet Yesevi’nin adını taşıyan bu üniversiteden aldığım unvan ayrı bir değer taşımaktadır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitedeki programının ardından, yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Ahmet Yesevi Türbesi’ni ziyaret etti.

Türkistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’ın başkenti Astana’ya geçerek, burada bir grup Ahıska Türkü ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, ziyaretine eşlik eden ve Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.

Fahri Profesörlük Unvanı
Astana Resmî Karşılama
Ahıska Türkleri ile Görüşme

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin üçüncü gününde ise, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda’da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından resmî törenle karşılandı. Törenin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti ve ortak basın toplantısı düzenledi.

“TİCARET HACMİ HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR”

Basın toplantısında, Türkiye ile Kazakistan’ın kardeş iki ülke olduğunu ve ilişkilerin Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana her bakımdan çok güçlü bir şekilde geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunda her iki tarafın da çok büyük bir kararlılığının bulunduğunu kaydetti. Nazarbayev’in geçen yıl Türkiye’yi ziyareti sırasında iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin bu anlaşma temelinde gelişmeye devam edeceğini vurguladı.

Kazak-Türk İş Forumu
Türk Akademisi
Resmî Akşam Yemeği

Türkiye ile Kazakistan’ın siyasi bakımdan mükemmel ilişkilere sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ilişkilerin çok boyutlu şekilde geliştiğini, 2–3 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.

250 İŞ ADAMI İLE KAZAKİSTAN ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, sadece ticarete değil, üretime de çok büyük önem verdiklerini kaydetti. Beraberinde 250 işadamı ile Kazakistan’a geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Rusya ve Belarus’la yaptığı gümrük birliği anlaşmasının ardından Kazakistan’da üretim yapmanın çok avantajlı hale geldiğini belirtti ve kısa süre içerisinde yatırımların daha da artacağına inandığını söyledi.

Büyükelçilik Binası
Şehircilik Kurultayı
Kazak Parlamentosu

KAZAKİSTAN: “ASYA’NIN KALBİ VE YILDIZI”

Daha sonra Kazak-Türk İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, hızla gelişen Kazakistan’ı “Asya’nın kalbi ve yıldızı” olarak niteledi. Türk iş adamlarının Kazakistan’da, özellikle inşaat alanında faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun madencilik ve enerji gibi değişik sektörlere yayılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinde, lojistik ve ulaşım konularını da ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasındaki ulaşım seferlerinin her alanda arttırılacağını söyledi.

“GELECEK NESİLLER TÜRKÇEYİ ANLAYABİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül Astana’daki temasları çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte Türk Akademisi’nin açılış toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, ülkeler arasındaki siyasi engellerin kalktığını belirtirken, farklı popüler kültürlerin etkisi altında kalınması halinde, bu kez de kültürel engellerle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu. Bunun çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gelecek nesillerin kardeşlik ve beraber olma ruhu taşıyabilmeleri için Türkçeyi anlamaları gerektiğini vurguladı.

Yunus Emre Kültür Merkezi
Kazakistan

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte Türk Dünyası Şehircilik ve Mimarlık Kurultayı’na katıldı.

“BU SICAKLIK, KARDEŞLERİN BİRBİRLERİNE DUYDUĞU DERİN HİSLERİN TEZAHÜRÜDÜR”

Akşam da Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada Kazakistan’a her gelişinde büyük bir heyecan duyduğunu belirterek, geldiği andan itibaren kendisine ve heyetine gösterilen konukseverlik için teşekkür etti ve “Bu sıcaklık, şüphesiz ki kardeşlerin birbirlerine duyduğu derin hislerin tezahürüdür” diye konuştu.

AVRASYA’NIN STRATEJİK ÖNEMİ

Kazakistan temaslarının son gününde Kazakistan Parlamentosu ortak oturumuna hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk dünyasına da ev sahipliği yapan Avrasya coğrafyasının, tarihte olduğu gibi, günümüzde de stratejik önemini muhafaza ettiğini dile getirdi. Bu stratejik önemin kıtanın sahip olduğu zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla daha da arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Dünyanın en büyük üreticileri ve pazarlarının yer aldığı bir bölgede ülkelerimizin konumu ve gücü bizlere büyük iş birliği imkânları sunmaktadır” şeklinde konuştu.

Ardından Türkiye’nin Astana Büyükelçilik binasının açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra önde gelen Kazak ve Türk iş adamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZLERİNİN BEŞİNCİSİ ASTANA’DA AÇILDI

Kazakistan ziyaretinin son gününde Uluslararası Kazak-Türk Kız Lisesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, okula gelişinde öğrenciler ve veliler tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Okulda düzenlenen mini programın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’da otuza yakın Türk okulu ve Uluslararası Ahmet Yesevi Kazak Türk Üniversitesi’nin kurulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu okulların iki ülke arasındaki eğitim iş birliğinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Astana’da son olarak Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Buradaki konuşmasında, bu merkezlerin değerinin gelecekte anlaşılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Astana’daki Yunus Emre Kültür Merkezi’nin bugüne kadar açılan beşinci kültür merkezi olduğunu kaydetti.

Kazakistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye döndü.

KAZAKİSTAN

1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan, geniş doğal kaynakları ve siyasi istikrarı sayesinde hızlı bir ekonomik kalkınma sürecine girmiştir. Ekonomisi bütün Orta Asya Cumhuriyetlerinin ekonomilerinin toplamından daha büyüktür. Kazakistan, Türkiye ve Rusya Federasyonu ile beraber Asya ve Avrupa kıtalarında toprağı bulunan üç ülkeden biridir.


Temel Göstergeler
Başkent: Astana
Devlet Dili: Kazakça
Resmî Dil: Rusça
Nüfus: 16 milyon
Başkent Nüfusu: 692 bin

Etnik dağılım: Kazaklar: Yüzde 63,5; Ruslar: Yüzde 23,3; Özbekler: Yüzde 2,9; Ukraynalılar: Yüzde 2,0; Uygurlar: Yüzde 1,4; Tatarlar: Yüzde 1,2; Almanlar: Yüzde 1,1.


Ekonomik Veriler
GSYİH: 107,71 milyar dolar
Kişi başı GSYİH: 6732 dolar
Ekonomik Büyüme: yüzde 1
Enflasyon: Yüzde 6,2
İhracat: 43,1 milyar dolar
İthalat: 28,4 milyar dolar
Dış Ticaret Hacmi: 71,5 milyar dolar
İhracat ürünleri: Ham petrol (26,2 milyar dolar), bakır (1,4 milyar dolar), doğal gaz (1,38 milyar dolar), demir-çelik (1,34 milyar dolar), buğday ve buğday unu (1,2 milyar dolar).
İthalat ürünleri: Dökme demirden tüpler, borular (3 milyar dolar), ham petrol (1,4 milyar dolar), petrol yağları (780 milyon dolar), otomobil (771 milyon dolar), musluk ve boru malzemesi (638 milyon dolar), antibiyotikler/ilaç (627 milyon dolar).
Başlıca Ticaret Ortakları: Rusya, ÇHC, Almanya, Ukrayna, İtalya, Fransa ve Türkiye.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı