Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen törenle, Geleneksel Sanatlar dalında Uğur Derman’a, Sinema dalında Nuri Bilge Ceylan’a, Kültür ve Sanat Kurumu olarak, Sakıp Sabancı Müzesi’ne verildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, günümüz dünyasının hızla gelişmekte olduğunu, bunun sadece bilim ve teknoloji alanında değil; ülkemizin kültür hayatı, fikir hayatı, entelektüel dünyası da genişliyorsa, etkili hale geliyorsa, dünyaya bu yönde de katkı yapıyorsa, esas büyümenin bu anlamda söz konusu olduğunu belirtti.
Kültür ve sanat faaliyetlerine verdiği önemi vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin kültür ve sanat alanındaki başarılarını yakından takip ettiğini, sanatçıların başarıları ile gurur duyduğunu dile getirerek, ödüllerin de, sanatçılarımızın hayatları boyunca yaptıkları eserler ve elde ettikleri başarıların değerlendirilmesiyle verildiğini ifade etti.
Sinema Ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın
Sinema dalında ödül alan Nuri Bilge Ceylan’ın kısa süre içerisinde başarısını sınırlarımızın dışına taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Cannes Film Festivali’nde büyük ödülü aldığı törende, Ceylan’ın, sanatçı kişiliğiyle yaptığı konuşmada, “bu ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” dediğini hatırlatarak, bu sözlerin tüm Türk halkı üzerinde büyük etki yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Ama ben bir devlet adamı olarak, görüyorum ki ülkemiz artık yalnız değil. Dışarıda ülkemizin destekçileri de çok. Uluslararası kurumlarda en yüksek oyları alarak Türk adaylar seçiliyorlar. Bunların çok güzel örnekleri var” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Ceylan’ın edebi dille, sinema dilini birleştirirken bir yandan da kendi sinema dilini bulan yönetmenlerimiz arasına girdiğini aktararak, bu anlamda Ceylan’ın özel bir yeri olduğunu, bundan sonra da çok güzel filmler yaparak, ödüller kazanacağına inandığını kaydetti.
Geleneksel Sanatlar Dalında Uğur Derman
Geleneksel Sanatlar dalında ödül kazanan Uğur Derman’ın tarihî mirasımızın bugünlere taşınmasında çok emeği bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, özellikle hat, ebru ve klasik sanatlarımızın unutulmasını önlediği, onların yeniden cazip hale gelmesini sağladığını belirtti. Belediyelerin de bu noktada çok büyük hizmetleri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, belediyelerin kültür ve sanat faaliyetlerine, hat ve ebru sanatının yaygınlaşması konusunda hizmetler sunduğunu ifade etti.
Yılın Kültür ve Sanat Kurumu Sakıp Sabancı Müzesi
Cumhurbaşkanı Gül, diğer bir ödülün de Kültür ve Sanat Kurumu olarak, Sakıp Sabancı Müzesi’ne verildiğini kaydederek, bunun da kurumsal anlamda çok önemli olduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, müzeciliğin, bir ülkenin bütün tarihî birikiminin dünyada yaşayan insanlara sunulması olduğunu, bu bakımdan özel müzeciliğin son yıllarda gelişmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Özel müzeciliğin birçok örneği bulunduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Müzesi’nin sadece kendi müzesindeki eserleri değil, dünyanın nadir eserlerini sergileyerek, kültür hayatımıza büyük bir hizmet sunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bunlar arasında; kendisinin de açılışına katıldığı “İstanbul`da Bir Sürrealist: Salvador Dali”, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile açılışını yaptığı “Lizbon: Bir Başka Şehirden Hatıralar” sergilerinin yanı sıra, “Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi”, “Abidin Dino – Bir Dünya”, “Cengiz Han ve Mirasçıları – Büyük Moğol İmparatorluğu”, “Picasso İstanbul`da”, “17. Yüzyıl Avrupasında Türk İmajı”, “Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul`da” sergilerinin bulunduğunu aktardı. Portekiz’de bir müzeyi ziyaret ettiğini, çok etkilendiğini ve müzenin içindeki eserlerin Türkiye’den götürülmüş olduğunu gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün ülkemizde Sabancı Müzesi başta olmak üzere çok değerli özel sektör müzeleri bulunduğunu bildirdi.
Konuşmasının sonunda konukların yeni yıllarını kutlayarak, “Yeni yılda kültür ve sanat hayatının çok daha parlak geçmesini temenni ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra ödülleri sahiplerine verdi.
“Bu Ödül Rahmetli Sakıp Sabancı’nın”
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi adına ödülü alan Güler Sabancı törende yaptığı konuşmada, ödülü almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ödülün kendilerine yeni sorumluluklar verdiğini, bu ödülün Rahmetli Sakıp Sabancı’nın ödülü olduğunu bildirdi.
Nuri Bilge Ceylan da törende yaptığı konuşmada, kendisi için ülkesi tarafından ödüllendirilmenin önemine işaret ederek, Türkiye’nin dünyada benzeri olmayan ve binlerce yılda oluşan kültür birikimi ile güzelliğinin korunması gerektiğini, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi.
“İlk Kez Cumhurbaşkanı Düzeyinde Bir İltifat”
Uğur Derman da ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, geleneksel sanatların korunmasının önemine dikkat çekerek, ödülü Osmanlı devrinde yetişip Cumhuriyet devrinde de eserler vermiş, Cumhuriyet devrine hizmet etmiş olanlar adına aldığını belirtti ve geleneksel sanatların ilk defa Cumhurbaşkanı düzeyinde “bir iltifata nail olduğu”na dikkat çekti.