Çankaya Köşkü’ndeki, 2010 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki faaliyetlerin Türkiye’nin tanınmasını, itibarını ve gururunu artıracağını söyledi.
Türk bilim dünyasının en önemli ve itibarlı ödülleri olan “2010 Yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS (Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi) Teşvik Ödülü” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde düzenlenen törenle Çankaya Köşkü'nde verildi.
TÖRENİN CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA YAPILMASININ ANLAMI
Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, en çok öncelik verdiği konulardan birisinin kültür sanat ile bilim ve teknoloji alanlarındaki faaliyetler olduğuna işaret ederek, bu iki alanda en üst düzeydeki toplantıları özellikle Cumhurbaşkanlığı’nda yapmayı önemsediğini ve bunu devletimizin en üst seviyede teşviki, desteği ve devletimiz tarafından onurlandırılması olarak gördüğünü aktardı.
TÜRKİYE’DE BİLİMSEL FAALİYETLERE VERİLEN DEĞER
Türkiye’de bilimsel faaliyetlerde, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde önemli artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, izlenen tanıtım filminde bundan 45 yıl önce devletimizin bu konulara verdiği önemin ortaya konduğunu ancak, geçen süre içerisinde Türkiye olarak bakıldığında gelinen noktanın tatmin edici olmadığını söyledi.
“HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL”
Cumhurbaşkanı Gül, bunun sebebinin, Türkiye'nin enerjisinin farklı yerlere harcanması ve öncelikleri çok iyi tespit edememek olduğunu kaydederek, “Enerjilerimizi iç sürtüşmelerle heba ettik ve istikrardan uzak kaldık. İstikrarın olmadığı yerde tabii ki uzun vadeli planlar, programlar ve çalışmalar söz konusu olamıyor. Ancak hiçbir şey için geç değil. Türkiye bunu yakalamak üzere” dedi.
“YAYINLARA ARTIK NİTELİK AÇISINDAN BAKMAK GEREK”
Cumhurbaşkanı Gül, tüm üniversitelerde artık herkesin kendi konusunun farkına vararak, büyük bir yarışın başladığını söyledi. Ziyaretleri sırasında üniversitelere performanslarını sorduğunu, genellikle akademik yayınlar konusunda kendisine bilgi sunulduğunu ve bu konuna ciddi bir artışın olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, artık nitelik açısından yayınlara, ne kadar referans alındığına bakmak gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, bunların yanında üniversitelerde patent lisanlarına ve bu lisanslardan ne kadar çok gelir elde edildiğine, uluslararası ödüllere bakmak gerektiğini kaydetti. Tüm bu konularda birkaç sene içerisinde çok büyük atılımların gerçekleşeceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, özellikle hükümetin çıkarttığı yeni yasalar, verilen teşvikler, araştırma-geliştirme için çok büyük fonlar ve vergi muafiyetleri oluşturulduğunu belirterek, tüm bunların hepsinden sonuç alınacağını söyledi.
TÜRK BİLİM İNSANLARI AVRUPA BİLİM DÜNYASI İÇİNDE
Eskiden Türkiye’nin uluslararası fonlara katıldığını ancak çok faydalanmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, artık Türk kurumları ve bilim insanlarının katıldığı proje portföyünün 1,1 milyar euro civarına ulaştığını, Türk bilim insanlarının Avrupa bilim dünyasının içerisinde olduğunu, bu fonların Türkiye’de harcananlarının ise Türkiye’nin ödediğinden fazla olmaya başladığını, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu kaydederek, “Bu bakımdan üniversiteler, TÜBİTAK hepiniz arasındaki bu yakın çalışma ortamı, büyük bir sinerji doğurmaktadır. Muhakkak ki bunun getirisini hep beraber göreceğiz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN BİLİMSEL FAALİYETLERİ ARTIYOR”
Bir ülkenin büyük ve mutlu olabilmesi için bilimsel kapasitesi ve kültürel faaliyetlerinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışındaki konuşmalarında BRIC ülkelerine Türkiye’nin de dâhil olacağını söylediğini, bunu söylerken de sadece Türkiye’nin ticaret hacmi, yatırımlar büyüdüğü ve turist sayısında çok büyük artış olduğu için değil, bilimsel, teknolojik faaliyetler ve araştırma-geliştirme konusunda artan kapasitesinin buna en çok etkiyi yapacağına kesinlikle inandığı için söylediğini aktardı. Bu konuda herkesin birbirini teşvik etmesi ve bu iklimin oluşturulması gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Gül, aksi takdirde yurt dışındaki bilim insanlarımıza “gelin” demenin kolay olmayacağını vurguladı.
“GELİŞMELER HEYECAN VERİCİ”
Cumhurbaşkanı Gül, bu alanda sadece üniversitelerde değil diğer kuruluşlarda da önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, geçtiğimiz günlerde TAI’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini, 4–5 yıl önce çok az kişinin çalıştığı TAI’de, bugün sadece araştırma ve geliştirme bölümlerinde, 900 mühendisin çalışıyor almasının “çok heyecan verici” olduğunu söyledi.
NANOTEKNOLOJİ MERKEZLERİ
Özel sektörde de bu alanda çok güzel gelişmeler yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, teknolojinin geleceğini öngörebilen çalışmalar yapacak enstitülere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Nanoteknoloji’de gerek Bilkent gerekse Sabancı Üniversitesi’ndeki merkezlerin kısa surede içerisinde çok büyük ses getireceğine inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, devletin de bu enstitülere çok büyük katkısının olduğunu aktardı.
TIP FAKÜLTELERİNİN BAŞARISI
Cumhurbaşkanı Gül, tıp fakültelerinin başarısının da herkes tarafından yakından gözlemlendiğini vurgulayarak, bu fakültelerin en büyük avantajının üniversite ve hastane işbirliğinin gerçekleşmiş olmasından kaynaklandığını söyledi. Mühendislik fakültelerinin de neredeyse tüm üniversitelerde teknokentler aracılığıyla sanayi ile iş birliğini gerçekleştirmeye başladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunlara verilen teşvik ve muafiyetlerin bu alanda çok büyük farklılıkları kısa süre içerisinde gerçekleştireceğine inandığını ifade etti.
“ÇALIŞMALARI HER SEVİYEDE EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLEYECEĞİZ”
Bilim insanlarının, sanatçıların, kültür adamlarının faaliyetlerinin, nitelikli ve ayrıcalıklı faaliyetler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki faaliyetlerin Türkiye’nin tanınmasını, itibarını ve gururunu artıracağını aktararak, “Bu bakımdan bu çalışmaları her seviyede en güçlü şekilde destekleyeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca TÜBİTAK’ın artık sosyal bilimlerde de fon ayırıp, projeleri desteklemesini ve özel ödüllerden birini de bu alanda vermesini memnuniyetle karşıladığını aktardı.
Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışındaki Türk bilim insanlarının bulundukları ülkedeki potansiyellerini, imkânlarını Türkiye ile paylaşmasının öncelikli konular arasında bulunduğunu belirtti. Bunun için bir network kurulması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından ödül alanları kutladı ve ödüllerini verdi.
ÖDÜL KAZANAN BİLİM İNSANLARI
Düzenlenen törende, Sağlık Bilimlerinde Bilim Ödülü Prof. Dr. Seza Özen’e verildi. TÜBİTAK Özel Ödülleri ise, Mühendislik Biliminde Prof. Dr. Umran Savaş İnan ile Sosyal Bilimlerde Prof. Dr. M. Şükrü Hanioğlu’nun oldu.
Teşvik Ödülleri, Temel Bilimlerde Doç. Dr. İsmail Boztosun, Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Doç. Dr. Emrah Kalemci, Doç. Dr. Mahmut Özacar, Doç. Dr. Asiye Safa Özcan; Mühendislik Bilimlerinde Prof. Dr. Adil Baykasoğlu, Doç. Dr. Alper Tunga Erdoğan, Doç. Dr. Bahar Yetiş Kara, Prof. Dr. Mehmet Kitiş, Doç. Dr. Metin Muradoğlu; Sağlık Bilimlerinde Doç. Dr. Reşat Özaras; Sosyal Bilimlerde Yrd. Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve Yrd. Doç. Dr. Caner Bakır’a verildi.
TWAS Teşvik Ödülünü ise Prof. Dr. A. Muhammed Uludağ aldı.