Türk bilim dünyasının en önemli ve itibarlı ödülleri olan "2008 Yılı TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK Özel Ödülü" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, Kasım ayında Bilişim 08 Toplantısı'nın, Aralık ayı başında da Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninin gerçekleştirildiğini hatırlatarak, bu kez de TÜBİTAK'ın Bilim, Hizmet, Teşvik Ödülleri ve TÜBİTAK Özel Ödülü Töreni ile Türkiye'nin en saygın ödüllerinin sahiplerine verileceğini söyledi.
"Marifet İltifata Tabidir"
"Cumhurbaşkanı olarak bilim, teknoloji, kültür, sanat alanlarında bu faaliyetleri teşvik etmeye devam edeceğim. Ayrıca bu konularda hizmeti geçen herkesi, hepimizin takdir etmesi gerekiyor" diyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Unutmayalım ki atalarımızın söylediği çok güzel bir söz vardır: Marifet iltifata tabidir."
Bilim ile onun ayrılmaz bir parçası olan teknolojinin gelişiminin, finansman, fiziksel altyapı ve bilgiye dayandığını, ancak tüm bunların başında da "insan"ın geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, günümüzde de ABD, Avrupa Birliği ve Japonya gibi ülkelerin bilime büyük önem verdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'deki eksikliğin bu sistemin koordineli bir biçimde çalışmaması ve büyük hamleler yapılmamasından kaynaklandığını, bunun giderilmesi gerektiğini söyledi.
"Türkiye'nin Bilim Politikası Belirlenmeli"
Cumhurbaşkanı Gül, 2004 yılından beri Bilim ve Teknoloji Kurulu'nun Başbakan'ın başkanlığında düzenli bir şekilde toplandığını hatırlatarak, bütün kurumların koordineli bir şekilde çalışması ve bilim politikasının ortaya konarak bu çerçevede herkesin gayret sarf etmesinin önemli olduğunu kaydetti. Bu yönde son yıllarda yapılanları da takdir ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, TÜBİTAK'ın önderliğinde bu koordinasyonun sağlanmaya başlanmasını tarihî olarak niteleyerek, bilim ve teknolojiye yapılan yatırımların sonuçlarının 4–5 sene sonra ortaya çıktığını da hatırlattı.
"Teknolojiyi Üreten Ülke Olmalıyız"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin tarihî konumu, siyasi ağırlığı düşünüldüğünde, teknolojiyi sadece ithal eden değil; onu üreten, bilime katkı sağlayan bir ülke olması gerektiğini vurguladı.
Son yıllarda oluşan bilinç ve daha koordineli gerçekleştirilen çalışmaların sonucunun alınacağına olan inancını da dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, özellikle savunma projelerinin desteklenmesi ve özel tasarımların meydana getirilmesinin ümit verici olduğunu ve bu çalışmaları yakından takip ettiğini belirtti.
"Yurt Dışındakilere ‘Türkiye'ye Dönün' Demek Kolaycılık"
Cumhurbaşkanı Gül, yurt dışında çalışan bilim insanlarımıza "Türkiye'ye dönün" demenin kolaycılık olacağını, ancak bu bilim insanlarının bulundukları ülkede tecrübelerini, Türkiye'deki bilim insanları ile paylaşabilecekleri ağ oluşturulabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, 2008 Yılı TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK Özel Ödülü'nü kazananları kutlayarak sözlerini tamamladı.
Ödül Sahipleri
Düzenlenen törende, Bilim Ödülleri, Temel Bilimlerde Prof. Dr. Metin Gürses, Prof. Dr. Mehmet E. Şengün Özsöz; Sosyal Bilimlerde ise Prof. Dr. Mehmet Baç'a verildi.
Teşvik Ödülleri, Temel Bilimlerde Doç. Dr. Cemsinan Deliduman, Doç. Dr. Ersin Göğüş, Doç. Dr. Ali Kaya, Yrd. Doç. Dr. Alper Kiraz; Mühendislik Bilimleri'nde Prof. Dr. Ahmet Erhan Aksoylu, Prof. Dr. Orhan Aydın, Doç. Dr. Ş. İlker Birbil, Prof. Dr. Tuğrul Dayar, Doç. Dr. A. Arif Ergin, Doç Dr. İsmail Koyuncu; Sağlık Bilimlerinde Doç. Dr. Zafer C. Çehreli, Prof. Dr. Alper B. İskit, Doç. Dr. Yasemin (Gürsoy) Özdemir, Doç. Dr. Mustafa Tekin, Doç. Dr. Okan Bülent Yılduz, Yrd. Doç. Dr. Mahmut İlker Yılmaz; Sosyal Bilimlerde ise, Yrd. Doç. Dr. Selva Demiralp, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gürel'e verildi. TÜBİTAK Özel Ödülünü ise Prof. Dr. Selim Ünlü aldı.