Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile birlikte Beykoz'da inşa edilecek Türk-Alman Üniversitesi’nin ilk taşının yerleştirilmesi törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törende yaptığı konuşmada, 2006 yılının Eylül ayında üniversitenin kurulması için kesin bir irade ortaya koyduklarını belirterek, “Bugün bunun gerçekleştiğini görüyorum. Bu üniversitenin Türk-Alman ilişkilerine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum ve bundan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
“ALMANYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ TAÇLANDIRACAK”
Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile ilk fidesini diktikleri üniversitenin çok yakın bir gelecekte Türk-Alman iş birliği ve kadim dostluğunun ulaştığı seviyeyi göstereceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Alman Üniversitesi’nin en güçlü ticari ortak ve güçlü müttefik Almanya ile ilişkileri taçlandıracağını vurguladı.
“BÖYLE BİR ÜNİVERSİTENİN NOKSANLIĞINI GÖRÜYORUZ”
Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteyle iki halk arasındaki dostluk ve kültür bağlarına yeni bir boyut kazandırılacağını vurguladı. Türk-Alman entelektüelleri ve bilim insanlarının ortak çabalarında büyük başarılara imza atacak mükemmeliyet merkezi kurdukları kanaatinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu üniversitenin kurulmasına gerçekten çok önem verdim. Çünkü Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin ne kadar çeşitli ve güçlü olduğunu düşündüğümüzde böyle bir üniversitenin noksanlığını görürüz. Onun için bu üniversitenin kurulmasına bilim dünyası çok büyük katkı verdi ve bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Almanya'da 3 milyona yakın Türk olduğunu ve bunların 700 bine yakınının Alman vatandaşı olduğunu düşünürsek bu üniversiteye düşen görevi daha iyi anlarız. Bu üniversite; mühendislik, temel bilimler, hukuk, ekonomi gibi birçok dallarda faaliyet gösterecek. Bu dallarda eğitim verirken Almanya'da orta öğretim gören birçok Türk ve Alman genci üniversite tahsiline devam edebilirler, buradan yetişen gençler Türk-Alman şirketlerinde görev alabilirler ve en hızlı bir şekilde ekonomiye katkı sağlayabilirler.”
“ÜNİVERSİTE, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜRETECEK”
Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteden bilim ve teknoloji üretmesini beklediklerini ifade ederek, bu anlamda Almanya'nın bilim dünyasının birikimlerinin en iyi şekilde Türkiye'ye transfer edilmesi, bu iş birliğinden yeni buluş, bilim üretilmesinin temin edilmesinin önemine işaret etti. Üniversiteden beklentilerinin çok büyük olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun İstanbul'da gerçekleşmesi gerekirdi. Çünkü İstanbul'da çok sayıda Alman lisesi var. Bu kadar çok Türk-Alman lisesinin olduğu bir şehirde üniversitenin olmayışı büyük bir noksanlıktı" dedi.
“EN KISA ZAMANDA EĞİTİME AÇILMASINI BEKLİYORUM”
Cumhurbaşkanı Gül, inşaatların yapılmasında da rektöre büyük görev düştüğünü, hem Türk hem Alman vatandaşı olan rektörün, Türk ve Alman mentalitesini, kültürünü ve disiplinini bildiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla bütün bu birikim kendisine büyük bir avantaj veriyor ve beklentimizi yükseltiyor. Hem Türk hem Alman desteği arkanızda olduğuna göre, sizden en kısa zamanda bu üniversitenin faaliyete geçmesi, öğrencilerini almaya başlaması ve süratli bir şekilde eğitime girmesini beklemek hakkımızdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuk Cumhurbaşkanı Wulff'un bu gezisini, böyle bir üniversitenin temelini atmakla bitirmesini de anlamlı bulduğunu ifade ederek, “Bir daha Türkiye'ye geldiklerinde üniversitenin faaliyette olduğunu göreceklerini umuyorum” dedi.
CUMHURBAŞKANI WULFF: “ÜNİVERSİTE, BİLİMSEL ANLAMDA MÜKEMMEL BİR PROJE”
Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff da törende yaptığı konuşmada, “Türk bilim adamları dünyanın birçok ülkesinde ve özellikle Türkiye'de çalışıyor. İki ülkenin potansiyelini de hem Türkiye'de hem de Almanya'da daha iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz, bu alanda en kaliteli insanları elde etmeye çalıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Gül ile de bu konuyu konuştum, aslında biraz kayba uğradığımız yönündeki endişelerimizi ifade ettim. O kadar mükemmel, o kadar başarılı genç insanlarla tanıştım ki, çok iyi Almanca konuşan, çok iyi eğitim almış olan insanlar; ama geleceklerini çok dinamik gelişen, büyük imkânları olan Türkiye'de görüyorlar. Bu genç insanların Almanya geçmişleriyle Türkiye'ye gelip kalmaları durumunda, en azından burada yaşasalar da Almanya'ya da sadık kalmalarını dilerim. Alman vatandaşlığı almış Türk kökenli insanlar Türkiye ile bağlarını unutmamalılar” dedi.
Almanya Federal Cumhurbaşkanı Wulff, üniversiteden beklentilerinin çok büyük olduğunu ve burasının bilimsel anlamda mükemmel bir proje olduğunu vurguladı.