“Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının birinci yıl dönümü sebebiyle Çankaya Köşkü’ndeki törende konuşan Bayan Gül, “Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar” dedi.
Bayan Hayrünnisa Gül’ün himayesinde sürdürülen engellilerin eğitimine ilişkin “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının birinci yıl dönümü töreni Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi.
“EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR” 1 YAŞINDA
Kampanya kapsamında bir yıl boyunca yapılan faaliyetleri özetleyen bir sinevizyon gösteri ile başlayan tören, daha sonra engelli ailelerinin ve engellilerin sahnede kısa öykülerini anlatmalarıyla devam etti. Katılanların zaman zaman duygusal anlar yaşadığı bu bölümün ardından Bayan Gül salondakilere hitap etti.
Bayan Gül, “Eğitim Her Engeli Aşar” Kampanyası’nın birinci yıl dönümünde kampanya kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve engellilerimizin sorunlarına bir kez daha dikkat çekmek için toplantının gerçekleştirildiğini belirtti.
Engellilerin eğitimi konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve okulları engelli eğitimine uygun fiziki şartlara kavuşturmak amacıyla başlattıkları kampanyanın toplumun tüm kesimlerinden büyük ilgi gördüğünü belirten Bayan Gül, Türkiye Beyazay Derneği ve ilgili bakanlıklar tarafından yürütülen kampanyaya sivil toplum kuruluşları, iş, sanat, spor camiasının önde gelen temsilcileri ve vatandaşların desteğiyle 81 ilde engelliler için eğitim seferberliği başlatıldığını aktardı.
ENGELLİLER İÇİN 14 YENİ OKUL
Konuşmasında “Binlerce engelli çocuğumuz okula başlarken, evde eğitim alan engellilerimizin sayısı da ciddi oranda arttı. İlköğretim okulları bünyesinde 877 özel eğitim sınıfı açıldı. Yurt genelinde engellilerimizin eğitim görebileceği 14 yeni okul yapıldı. Kampanyamızın bir yıl gibi kısa bir sürede ulaştığı bu başarılı tablo, bizleri gerçekten mutlu etti. Eğitime kazandırılan her engelli evladımız, bu işe gönül verenlerin en büyük ödülü oldu” diyen Bayan Gül, sağlanan başarıda valilerin çok önemli katkıları olduğunu vurguladı. Bayan Gül, valilerin illerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde, eğitim-öğretim çağında olmasına rağmen okula gitmeyen engelli çocuğu olan ailelerle evlerinde yüz yüze görüşüldüğünü ve devletin engellilere sağladığı eğitim imkânları ve engelli çocuklarını neden okula göndermeleri gerektiğinin anlatıldığını belirtti. Bayan Gül, bu çalışmalar sonucunda birçok ailenin endişelerini bir kenara bırakarak çocuklarını okula göndermeye başladığını söyledi.
“ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE ESAS SORUMLULUK AİLELERİN”
Devletin, engelli vatandaşların hayat şartlarının iyileştirilmesi, eğitim, sağlık ve istihdam imkânlarının artırılması amacıyla önemli çalışmalar ve yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bayan Gül, engellilerin eğitimi konusunda esas sorumluluğun ailelere düştüğünü vurgulayarak, sağlanan imkânlara rağmen ailelerin engelli çocuklarını bunlardan mahrum bırakması durumunda bütün çabaların sonuçsuz kalacağını kaydetti.
BAYAN GÜL’DEN ENGELLİ AİLELERİNE: “ÇOCUKLARINIZA GÜVENİN”
Konuşmasında ailelere de seslenen Bayan Gül, “Engelli çocuklarınızı evinize hapsederek onları koruyamazsınız; aksine gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakırsınız. Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar. Sosyal hayata katılsınlar. Başarılarıyla sizleri gururlandırsınlar, bugün olduğu gibi. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın; ‘Eğitim Her Engeli Aşar” dedi.
Bayan Gül, konuşmasının sonunda kampanyaya destek veren herkese teşekkür ederek, eğitime kazandırılan engelli sayısının her geçen gün daha da artması dileğini ifade etti.
Törenin sonunda kampanyadaki başarılı çalışmaları nedeniyle 18 ilin valisine plaket veren Bayan Gül, ardından engelli aileleri ve il koordinatörleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Bayan Gül daha sonra düzenlenen resepsiyonda aileler ve davetlilerle sohbet etti.
TÜRKİYE’DE ENGELLİLER VE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Türkiye’de yaşamını engelli olarak sürdüren yaklaşık 8,5 milyon kişi var. Toplam nüfus içinde yüzde 12 gibi önemli bir orana sahip olan engelli vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 80’i ya okur-yazar değil ya da sadece okur-yazar. Çok az bir kısmı ise, ilkokul mezunu. Oysa engelli vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 70’i çalışabilecek durumda.
Türkiye’de ve dünyada göremeyen, duyamayan, konuşamayan ve yürüyemeyen fakat buna rağmen çok önemli yerlerde bulunan yüz binlerce engelli var. Onları diğerlerinden ayıran tek fark ise, eğitim almış olmaları.
KAMPANYA`NIN İLK YILINDA BAŞARILI OLAN İLLER (alfabetik sıraya göre)
Afyonkarahisar, Amasya, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Niğde, Osmaniye, Siirt, Tunceli.
Başarılı Bulunan 18 İl Valisine Plaketleri Bayan Gül Tarafından Verildi
Toplantı sonunda etkinliğe katılan davetliler için bir resepsiyon verildi. Resepsiyonda konukları ile yakından ilgilenen Bayan Gül, başta engelli aileler ve çocukları olmak üzere davetliler ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.
Resepsiyondan sonra “Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası 1. Yıl Değerlendirme Toplantısı”na iştirak eden sanatçılar Cumhurbaşkanı Gül ile Bayan Gül tarafından kabul edildiler.