Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Koridoru Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Çek Cumhuriyeti’nden döndü.
Cumhurbaşkanı Gül, Prag’tan ayrılmadan düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi.
Türkiye’nin, Kafkaslar, Orta Asya, Orta Doğu, Rusya ve Arap ülkelerinden gelen gaz ve petrolün batıya nakledilmesiyle ilgili önemli bir güzergâhta bulunduğunu ve önemli bir işlevi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’ye sadece kendisiyle ilgili değil, Avrupa’nın da arz güvenliğiyle ilgili sorumluluk düştüğünü ve Türkiye’nin bunun bilinci içerisinde hareket ettiğini kaydetti.
“Nabucco İçin Siyasi İrade En Üst Seviyede”
Güney enerji koridoru projesinin en önemli ayaklarından birinin Nabucco projesi olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bu projeye Türkiye önem vermektedir, en üst seviyede siyasi iradesi gayet açıktır, temel meselelerde mutabakat söz konusudur. Ümit ediyoruz ki, Temmuz ayı içerisinde Nabucco’nun yapılmasıyla ilgili Türkiye’de hükümetler arası bir mutabakat zaptı da imzalanacaktır” dedi.
Bakü-Tiflis boru hattının yapıldığı dönemde, hattın yapılamayacağına ilişkin tartışmalar yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bugün de benzer tartışmalar olduğunu, bunları normal karşılamak gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü toplantıda, Kafkasya, Orta Asya ve Arap ülkelerinin gaz tedariki konusunda kararlılıklarını ortaya koyduğunun, Türkiye’nin de transit ülke olma noktasında kararlılık sergilediğinin altını çizdi.
Projenin gerçekleşeceğine inancını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bunun, hem tedarikçi ülkeler, hem transit ülke olarak Türkiye, hem de kullanıcı ülkeler için büyük bir proje olacağını belirterek, somut gelişmeler kaydedildiğini bildirdi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile dün akşam ayrı ayrı bir araya geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev ve Sarkisyan’ın da ayrıca Minsk grubunun toplantısında buluştuklarını hatırlattı.
“Bu Grup Haziran’da St. Petersburg’ta Tekrar Bir Araya Gelecek”
Rusya, ABD ve Fransa’nın da temsilcilerinin katıldığı uzun ve geniş toplantıyla ilgili olarak, “Aldığımız intiba, bize verilen bilgiler bazı olumlu gelişmelerin olduğu, bazı mesafelerin alındığı yönündedir. Ancak tabii bir kaç toplantıyla hallolacak işler değildir. Ama bir ilerlemenin olduğunu duymaktan da memnun olduk. Haziran ayının başında bu grup St. Petersburg’ta tekrar bir araya gelecek. Sayın Aliyev ve Sayın Sarkisyan aralarındaki sorunların çözümüyle ilgili görüşmelerine devam edecektir. Ümit ediyoruz ki, burada görülen gelişmenin üzerine orada daha ileri derecede gelişmeler söz konusu olur” şeklinde konuştu.
Sarkisyan ile görüşmesinde, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini gözden geçirme fırsatı bulduklarını, Aliyev ile görüşmesinde de bütün Kafkaslarla ilgili konuştuklarını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerden memnun ayrıldığını kaydetti.
“Kafkaslar’daki Bu Güzel İklimin Devam Etmesini Ümit Ediyorum”
Cumhurbaşkanı Gül, “Ümit ediyoruz ki Kafkaslar’daki bu güzel iklim, rüzgâr devam eder. Şunu unutmayalım; Kafkaslar’daki pozitif gelişmelerin de negatif gelişmelerin de etkisi bütün konularda görülmektedir. Bütün problemlerin çözümü için el birliğiyle çalışmak, kolaylaştırıcı gücü olan herkesin devreye girmesini temin etmek çok önemlidir. Bu süreç kolay değil. Zor sorunların çözümü kolay olsaydı böyle kronik hal almazdı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki mesele 18 yıldır devam etmektedir. Türkiye ile Ermenistan arasında yine uzun yıllardır problemler var. Zor problemlerin çözümü için zorlu görüşmeler gerekmektedir. Böyle bir süreç başlamıştır. Umarım bu fırsatlar kaçırılmaz, herkes elinden gelen her türlü olumlu katkıyı yapar ve her cephede, Kafkasların tamamında pozitif gelişmeler söz konusu olur. Bunun neticesinde Kafkaslar doğu ile batı arasında çok büyük bir koridor olma işlevini daha iyi bir şekilde yerine getirir” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Bir gazetecinin, “Azerbaycan ile Ermenistan arasında olumlu gelişmeler olduğunu söylediniz. Bununla ilgili daha detaylı bilgi verebilir misiniz?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Açıklanacak konular olsaydı onlar açıklarlardı. Şüphesiz ki bütün detaylarını zaten biz bilemeyiz. Ama en azından intibalarımız bu yöndedir. Bunlar ne kadar tatmin edicidir, bilemem. Ama en azından trendin olumlu yönde olduğunu duyduğumuz için bunu memnuniyetle karşıladığımı ifade etmek isterim” dedi.
Türkiye- Ermenistan İlişkileri
Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasıyla ilgili bir soru üzerine, her iki ülkenin ilişkilerinin normalleştirilmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiği karşılığını veren Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun devam etmesi konusunda mutabakatlarımızı bir kez daha yenilemiş olduk. Şüphesiz ki her iki alanda da yani Türk-Ermeni meseleleri ve Azerbaycan-Ermeni meseleleri, bunlar, bütün Kafkasları olumlu da olumsuz da etkiler. Bunlar bir realite. Bunların hepsini biliyoruz. Problemlerin çözümünde, hep ön yargısız başlanmıştır bu toplantılara. Ama bunların sürebilmesi, neticelenebilmesi yolunda şüphesiz ki bütün gelişmeler, Kafkaslar’daki, her alandaki gelişmelerin hepsinin birbirine etkisinin söz konusu olduğunun da bir realite olduğunu şüphesiz herkes görüyordur” dedi.
“İlişkilerin Başarıyla Neticelenmesi Herkesin Yararınadır”
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Millî maç için Türkiye’ye gelip gelmeyeceğine ve o zamana kadar ilişkilerde somut ilerleme sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin soruyla ilgili olarak, Erivan ziyaretinde daveti yaptığını, dünkü görüşmede konunun açılmadığını belirterek, “Böyle zor işlerin başarıyla neticelenmesi herkesin yararınadır. Buna da herkesin olumlu katkısını temin etmek gerekir. Söylediklerimi tekrar etmekten başka açıkçası sorunuza verebileceğim bir cevap yoktur. Onun için bu süreci hep beraber yürüteceğiz. Türkiye ile Azerbaycan arasında da söylediğiniz şekilde dışarı yansıyan bir gerginlik söz konusu değildir. Burada da herkesin ne yazıyorsa ne çiziyorsa kaynağını bilerek yazmasını ve çizmesini tavsiye ederim. Hiç bir manipülasyonun söz konusu olmaması için. Bildiğiniz bir şey varsa yazın. Ama neye dayanarak yazıyorsanız, kimden duyduğunuzu, benden duyuyorsanız benden, herhangi bir Türk yetkiliden bir şey duyuyorsanız onun ismini vererek, herhangi bir Azeri yetkiliden de herhangi bir şey duyuyorsanız onların ismini vererek, kaynak göstererek yazın ki yanlış olan şeyler ortaya çıkmasın” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, yabancı bir gazetecinin Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan`ın zirvedeki ortak deklarasyonu imzalamamasının nedeninin Rusya olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine, imzalamamanın siyasi bir nedeni olmadığını, sadece piyasa şartlarından kaynaklandığını söyleyerek, ABD ve Rusya’nın zirveye gözlemci olarak katıldıklarını ifade etti.
Enerji Faslının Açılması
Yabancı bir gazetecinin, Nabucco projesine ilişkin hükümetler arası mutabakat zaptının Temmuz ayında imzalanacağı yönündeki açıklaması hatırlatılarak, “AB, enerji faslının açılması konusunda bir vaatte mi bulundu?” şeklindeki sorusunu da “Böyle bir durum Türkiye ile AB`nin menfaatine bir gelişme olacaktır. Ancak enerji faslının açılması AB’ye kalmıştır. Ben bu konuda ısrarcı değilim. Türkiye`nin bu anlamdaki hayati rolünü fark ettikleri zaman zaten açmaları makul olacaktır. Burada ben, bizler hiçbir şekilde ricacı değiliz. Çünkü bu, aslında AB’nin yükümlülüğüdür. AB’nin yükümlülüğünü yerine getirmek durumunda olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda problem bizim değil, onların problemidir. Bu faslın açılması, AB’nin kredibilitesiyle bağlantılıdır” sözleriyle cevapladı.
Sofya’daki enerji zirvesine göre farklı bir konumda olunup olunmadığının sorulması üzerine ``Bizim pozisyonumuz tamamen aynı. Herhangi bir kararsızlık mevcut değil. Son derece kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Güney Koridoru anlaşması çerçevesinde tarife paylaşımı konusunun neden ele alınmadığına ilişkin soruyu cevaplarken de, teknik detaylara girmek istemediğini belirterek, bu noktaların komite toplantılarında ayrıntılı biçimde ele alındığını, büyük projelerin gerçekleştirilmesi kararlılığının tekrar ifade edilmesi ve bu konudaki tereddütlerin giderilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
İki gün süren Prag temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, akşam saatlerinde Ankara’ya döndü.