Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Koridoru-Yeni İpekyolu Zirvesi nedeniyle bulunduğu Prag’taki ikinci gününde, zirve açılışına ve “Enerji ve Ulaştırma: Koridor Ülkeleri Arasında Daha Derin İşbirliğinin Temel Unsurları” ana başlıklı Genel Kurul oturumuna katıldı.
Kongre Merkezi`nde düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin müşterek dostları ve ortaklarıyla birlikte, başta Avrupa olmak üzere uluslararası camia açısından büyük önem taşıyan enerji projelerini hayata geçirmek için yoğun gayret sarfettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye’nin enerji politikasının temel hedeflerinin, enerji kaynak ve güzergâhlarının çeşitlendirilerek kendi ulusal arz güvenliğinin güçlendirilmesi ile birlikte, Avrupa’nın da arz güvenliğine katkıda bulunması doğrultusunda şekillendiğini vurguladı.
İş Birliğinin Bölgesel İstikrara, Barışa ve Refaha Katkısı
Cumhurbaşkanı Gül, kabul edilecek Ortak Bildiri’de de ifade olunduğu üzere, enerji alanındaki iş birliğinin, enerji güvenliğinin de ötesinde, bölgesel istikrara, barışa ve refaha kaydadeğer katkılarda bulunacağını da kaydetti.
Türkiye’nin, Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliğinde coğrafi açıdan stratejik konumda bir ülke olmasının kendisine yüklediği sorumluluğun bilincinde olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, aynı sorumluluk duygusunu, Güney Gaz Koridoru’nda ve onun en önemli halkasını oluşturan Nabucco’da da taşıdığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Nabucco’nun gerçekleştirilmesi için en üst seviyede kararlılığa ve siyasi iradeye sahip olan Türkiye’nin, projenin hukuki ve teknik altyapısının oluşturulmasına yönelik müzakerelere bu bilinçle iştirak ettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Nabucco projesinin hayata geçirilmesinin, diğer projelere de hız kazandırması ve Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Irak ve Mısır başta, ayrıca uluslararası konjonktür uygun olduğunda İran da dâhil olmak üzere, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinde bulunan önemli doğal gaz üreticisi ülkelerin Avrupa’nın enerji güvenliğini arttırıcı rol oynaması samimi temennimizdir” dedi.
Enerji Piyasalarının Liberalizasyonu Doğrultusunda Önemli Reformlar
Güney Gaz Koridoru’nun, Türkiye’nin, üyelik müzakerelerini yürüttüğü AB ile enerji ilişkilerinde en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, enerji piyasalarının liberalizasyonu doğrultusunda önemli reformlar gerçekleştiren Türkiye’nin, enerji alanında AB ile iş birliği ve dayanışmasını daha da geliştirmeyi arzu ettiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, “Ancak, daha da başarılı olabilmemiz için bu iş birliğinin ve dayanışmanın iki yönlü olması büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda enerji faslı müzakerelerine başlanmasının bu doğrultuda büyük faydalar sağlayacağı inancındayız” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin bugüne kadar dost ve müttefik ülkelerle birlikte gerçekleştirdiği stratejik önemi haiz projelerin, Modern İpek Yolu olarak addedilen Türkiye geçişli Güney Koridoru enerji projelerine verdiğimiz önemin teminatı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu koridora dâhil olan projelerin bir bütün olarak birbirini tamamlayıcı özellikte olduklarının altını bir kez daha çizdi.
Zirve’de ayrıca aile fotoğrafı da çekildi.
Zirve’nin ardından heyetinde yer alan ve temaslarını izleyen gazetecilerle birlikte Prag’ın tarihî ve kültürel mekânlarını gezen Cumhurbaşkanı Gül, Prag’tan ayrılmadan düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi.