Macaristan

16.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Macaristan

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte 16-18 Şubat tarihlerinde Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’in davetlisi olarak Budapeşte’ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’ü, Liszt Ferenc Havalimanı’nda Macaristan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Maria Adam Haszonicsne, Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı ve öteki ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül’ü, otel önünde Macaristan’da yaşayan Türkler karşıladı. Kendisini karşılamaya gelen çocukları seven Cumhurbaşkanı Gül, karşılamanın kendisi için sürpriz olduğunu ifade etti.

Ziyaretinin ikinci gününde İlk olarak Kahramanlar Anıtı’na çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra resmî karşılama töreninin yapılacağı Sandor Sarayı’na geçti. Cumhurbaşkanı Gül’e Macaristan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girişinden itibaren Ulusal Atlı Şeref Kıtası refakat etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve eşi Anita Herczegh tarafından Sandor Sarayı’nda resmî törenle karşılandı.

Fotoğraf çekimi ve şeref defterinin imzalanmasının ardından baş başa görüşme gerçekleştirildi ve her iki cumhurbaşkanının başkanlığında heyetler arası toplantıya geçildi.

Fotoğraf çekimi ve baş başa görüşmelerin ardından Bayan Gül, Macaristan Cumhurbaşkanının eşi Anita Herczegh ile birlikte Uygulamalı Sanatlar Müzesi’ni ziyaret etti. Müze ziyaretinin ardından Bayan Herczegh, Bayan Gül onuruna öğle yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Macaristan Cumhurbaşkanı Ader ortak basın toplantısı düzenlediler.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan Ulusal Meclis Binası’na geçerek Meclis Başkanı Laszlo Köver ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Macar İş Forumu Açılış Oturumu’na katılarak iki ülke iş adamlarına hitap etti.

Akşam da Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader ve eşi Herczegh tarafından onurlarına verilen resmî yemeğe katıldı. Yemeğin sonunda, Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Ader huzurunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martonyi tarafından Macaristan Cumhurbaşkanı adına Liyakat Nişanı tevcih edildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül Macaristan ziyaretlerinin son gününde, Budapeşte’de Galiçya Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında düzenlenen törende, iki ülke millî marşları çalındı. Ardından Cumhurbaşkanı Gül, Şehitlik Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül’ün Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından dua okundu. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra şehit mezarlarını ziyaret ederek çiçek bıraktılar.

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, Gül Baba Türbesi’ni ziyaret ettiler. Ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, türbe bahçesine birer gül fidesi diktiler. Gellert Tepesi’ni de gezen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, burada yetkililerden şehir hakkında bilgi aldı.

Macaristan’daki temas ve incelemelerini tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, 18 Şubat Salı günü Ankara’ya döndü.

Yazdır Paylaş Yukarı