Değerli basın mensupları;
Öncelikle Letonya’da şahsıma, eşime ve heyetime gösterilen hüsn-ü kabulden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Biz de aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanı ve eşlerini Türkiye'de ağırlamaktan daima memnuniyet duyacağımızı ifade ediyorum. Ve kendilerini bu vesileyle Türkiye'ye davet ediyorum.
Riga, benim Baltık ülkeleri içerisinde gördüğüm ilk şehirdir. Tabiat güzelliği ve mimarisiyle daima gönlümde ayrı bir yeri olmuştur. Daha önce de Riga’ya bir kez, Dışişleri Bakanı olduğum dönemlerde gelmiştim. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak, büyük bir heyetimizle ve çok sayıda işadamımızla birlikte buradayız.
Biraz önce Sayın Cumhurbaşkanıyla hem baş başa, hem heyetler arasında görüşmeler yaptık. Kendileri de kısaca özetlediler, gayet verimli geçti görüşmelerimiz.
Türkiye ve Letonya çok eski dostlardır. 1925 yılında aramızda diplomatik ilişkiler kurulmuştur ve Türkiye Letonya’yı tanımıştır. Bu geçen süre içerisindeki işgal ve ilhak kararlarını hiçbir şekilde tanımamıştır ve daima Letonya’yı hep bağımsız ülke olarak görmüştür. 91 yılından sonra ilişkilerimiz gayet güçlü bir şekilde gelişmiş, Letonya’nın Avrupa ve Atlantik kurumları içerisinde yer almasını daima desteklemişizdir. NATO içerisinde müttefik iki ülkeyiz. Biraz önce Sayın Cumhurbaşkanının söylediği gibi, hava polisliği ve hava savunmasında Türkiye ile Letonya NATO projeleri içerisinde daima beraber olmuştur ve vaktiyle burada pilotlarımız görev yapmışlardır.
Tabii ki ilişkilerimizin en önemli ayaklarından birisi ticari ilişkilerdir, ekonomik ilişkilerdir. Ticaret hacmimiz 300 milyon dolardır; ama daha da büyüme potansiyeli vardır. Özellikle Letonya’nın ve Türkiye'nin büyük ekonomik krizden, finans krizinden en az etkilenen ülkeler olduğunu burada memnuniyetle ifade etmek isterim. Gerek Türkiye, gerek Letonya, kendi ekonomik reçetelerini kendileri yazarak ve bunu uygulayarak ekonomik başarı gösteren ülkelerdir. Her iki ülke olarak da ekonomik performanslarımız gayet iyidir. Değerli dostum Cumhurbaşkanının söylediği gibi, sadece Türkiye ve Letonya’da değil, üçüncü ülkelerde de işadamlarımızın beraber iş yapma imkânları vardır. Bunları geniş geniş konuştuk. Biraz sonra İş Forumu toplantısına gidip, orada da işadamlarımıza çağrıda bulunacağız.
Letonya daima Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek vermiştir. Bundan dolayı bir kez daha hem Sayın Cumhurbaşkanına, hem Hükümetinize, hem de Letonya halkına teşekkür etmek istiyorum. Bu desteğin bundan sonra da devamını çok arzu ediyoruz.
2015 yılında Letonya, Avrupa Birliğine dönem başkanlığı yapacak. O yıl biz de G-20 ülkelerine ev sahipliği yapacağız. İnanıyorum ki, bu ziyaretimiz ilişkilerimizde yeni bir safha açmıştır ve ilişkilerimizin daha da gelişmesi için bir ivme yaratmıştır. Bir kez daha gösterilen misafirperverliğe teşekkür etmek istiyorum.
SORU: Türkiye, Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda emin adımlarla ilerliyor ve bu konudaki kararlılığını her fırsatta dile getiriyor. Öncelikle, heyetler arasındaki görüşmelerde bu konu detaylı olarak ele alındı mı? Sayın Abdullah Gül’e sorum; Türkiye'nin Letonya’dan bu konuda somut bir talebi var mı? Sayın Berzins’e sorum ise şu: Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğini desteklediğinizi söylediniz az önce. Sizce Türkiye'nin Birliğe üyeliği AB’ye neler kazandırır? Teşekkürler.
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ: Tabii ki görüşmelerimizde bu konu da gündem maddelerimizden birisiydi. Ben, Sayın Cumhurbaşkanına, verdikleri destekten dolayı teşekkür ettim. Bir kez daha burada da ifade ettiler, yine teşekkür ediyorum. Konumumuzu anlattım, bu süreçte yaşananları anlattım. Ayrıca Avrupa Birliğinden Sorumlu Bakanımız da şu andaki geldiğimiz durumla ilgili bilgi verdiler. Gayet faydalı bir görüşme oldu. Tabii ki bizim bulunmadığımız toplantılarda Avrupa Birliği’nin tam üyesi olarak Letonya bulunuyor; dolayısıyla, orada bizim tezlerimizi bilmelerini ve ifade etmelerini arzu ettik. Yani faydalı oldu.