Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum Yudhoyono,
Muhterem Hanımefendi,
Kıymetli Misafirler,
Dost ve kardeş Endonezya'yı Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk defa ziyaret etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Daha önce birçok defa geldiğim bu cennet ülkenin eşsiz tabii güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve insanının candan misafirperverliği her defasında bizi büyülemektedir.
Türkiye'den Endonezya'ya bu seviyedeki en son ziyaret bundan 16 yıl önce gerçekleştirilmişti. Bu itibarla, ziyaretimin Aziz Dostum, Cumhurbaşkanı Yudhoyono'nun çeyrek asırlık bir aradan sonra geçen yıl ülkemize yaptığı ziyaret gibi tarihi bir anlam taşıdığı kanaatindeyim.
Hatırlayacaksınız, geçen yıl dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki üst düzey ziyaretlerin arasının bir daha bu kadar açılmaması konusunda mutabık kalmıştık. 10 ay gibi kısa bir süre sonra Endonezya'ya iade-i ziyarette bulunuyor olmam bu irademizin bir tezahürüdür.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,
Osmanlı İmparatorluğu zamanında 16. yüzyılda başlayan köklü dostluk ilişkilerimiz, günümüzde de güçlenerek devam etmektedir.
Nitekim, bu sabah gerçekleştirdiğimiz verimli ve kapsamlı görüşmeler, dostluk ve işbirliğimizin daha da geliştirilmesine yönelik karşılıklı irademizi bir kez daha teyit etmiştir.
Geçen yıl Türkiye'yi ziyaretiniz sırasında ikili ilişkilerimizi çeşitli alanlarda daha ileriye taşıyacak çok sayıda anlaşma imzalamıştık. Bugün imza koyduğumuz belgelerle birlikte ilişkilerimizin geliştirilmesi için gerekli hukuki zemini çok ileri bir merhaleye taşımış bulunuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Misafirler,
Bugün Cakarta'da bir kez daha müşahede ettim ki; nüfuslarının çoğunluğu Müslüman olan Endonezya ve Türkiye, demokratik ve çoğulcu bir siyasi sistemde "farklılıklar içinde birliği" (Bhinneka Tunggal Ika) sağlamayı başarmış ender ülkelerdendir. Bunda toplumlarımızda hoşgörü, kardeşlik, karşılıklı saygı ve dayanışma duygularının hâkim olmasının etkisi büyüktür.
Bu müstesna vasıfların demokrasi, insan hakları, kadın-erkek eşitliği ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlerle harmanlandığı medeniyetler ve inançlar beşiği olan ülkelerimizin, İslam dünyasında bu alanda öncü rol oynamasından memnuniyet duyuyorum.
Öte yandan, ülkelerimizin temel dış politika yaklaşımları büyük ölçüde örtüşmektedir. Tıpkı Endonezya gibi Türkiye de, sorunların içeride olduğu kadar dışarıda da barışçıl yöntemlerle uzlaşı ve diyalog temelinde çözümünü esas almaktadır.
Bu anlayışla G-20, D-8 ve İKÖ gibi uluslararası kuruluşlarda yoğun işbirliği yapmaktayız. Asya-Pasifik bölgesinde stratejik bir ortağımız olarak gördüğümüz dost ve kardeş Endonezya ile ilişkilerimizi ülkelerimizin ağırlığına yaraşır seviyeye getirmekte kararlıyız.
Bu bağlamda, ASEAN önemli bir örgüt olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye, geçen yıl Temmuz ayında ASEAN'ın Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nı imzalamıştır. ASEAN ile önümüzdeki dönemde diyalog ortaklığı tesis etmeyi hedefliyoruz. Bu örgütteki lider konumuyla Endonezya, Türkiye'nin ASEAN ülkelerine açılan kapısı olabilir.
Türkiye de, stratejik konumu ve izlediği çok yönlü dış politikanın gereği olarak Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya, Orta Asya ve Afrika'yla yakın ve yoğun ilişkilere sahiptir. AB ile üyelik müzakereleri yürüten ve gümrük birliği tesis etmiş bir ülke olarak Türkiye, Endonezya için bu geniş coğrafyaya açılan son derece elverişli bir merkezdir.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,
Bana, eşime ve heyetimize gösterilen içten misafirperverlik için başta Zat-ı Devletleri olmak üzere tüm kardeşlerimize teşekkür ediyor, Türk ve Endonezya halkları arasındaki ezeli ve ebedi dostluk ve kardeşliğin güçlendirilmesi için çalışma kararlılığımızı bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum.
Bu anlayışla, Zat-ı Devletlerine ve muhterem eşinize sağlık ve mutluluk, Endonezya halkına esenlik ve refah temenni ediyorum.
Terima Kasih (Teşekkür ederim).