11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Devletleri Teşkilatı'nı (o zamanki adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi) kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıldönümünde, 2009 yılında Türkiye adına bu tarihi belgeyi imzalayan Cumhurbaşkanı olarak, Teşkilatın İstanbul’daki Sekretaryasını 30 Eylül 2024 tarihinde ziyaret etti. Bu vesileyle, 3 Ekim’de kutlanacak olan Türk Devletleri İşbirliği Gününe ilişkin Genel Sekreter Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev’e tebriklerini iletti.
11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Teşkilatın son 15 yılda çeşitli boyutlarda kayda değer bir gelişme gösterdiğinin altını çizerek, TDT’nin Türk iş birliğinin güçlenmesinde büyük bir yol kat ettiğini ve Türk Devletleri arasında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki çok taraflı iş birliğini etkin bir şekilde koordine eden Türk dünyasının çatı kuruluşu haline geldiğini belirtti.
Son yıllarda Türk dünyasında her alanda büyük gelişmeler yaşandığını ifade eden, 11.Cumhurbaşkanı Gül, Özbekistan'ın Teşkilata tam üyeliği, Karabağ zaferinde tüm üye ülkelerin gösterdiği dayanışma ve 2021 İstanbul Zirvesi’nde Türk Dünyası 2040 Vizyon belgesinin kabul edilmesinin TDT çatısı altında Türk iş birliğinin güçlendirilmesi için yeni ufuklar açtığını vurguladı. Türkmenistan’ı da en yakın zamanda Teşkilatın tam üyesi olarak görmeyi ümit ettiğini dile getiren Abdullah Gül, TDT çalışmalarında kaydedilecek somut başarıların bölgenin refahına ve kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Bu çerçevede Orta Koridor’un Asya-Avrupa ulaştırma güzergahı açısından kilit önemine değinen Gül, söz konusu koridorun güçlenmesine yönelik çalışmaların uluslararası standartlar kapsamında sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı.
Gül ayrıca, uluslararası toplumun saygın üyeleri olarak Türk Devletlerinin siyasi sistemlerini, ekonomilerini ve savunma kabiliyetlerini güçlendirerek bağımsız ülkeler olarak daha da ilerlediklerini, bu gelişmenin aralarındaki iş birliğinin perçinlenmesi için oldukça elverişli bir zemin hazırladığını vurguladı.
Genel Sekreter Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün tarihi ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdikten sonra Teşkilatın mevcut gündemi ve faaliyetlerinin yanı sıra gelecek vizyonu hakkında kapsamlı bilgi aktardı. Genel Sekreter, TDT kapsamında yürütülen ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük alanlarındaki girişimlerin öneminin altını çizdi.