KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Abdullah Gül, AGÜ’nün 7. Mezuniyet Törenine Katıldı

27.07.2024
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Abdullah Gül, AGÜ’nün 7. Mezuniyet Törenine Katıldı

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan üniversitenin mezuniyet töreni için Kayseri'ye geldi. Üniversite kampüsünde gerçekleştirilen ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen 2024 yılı mezuniyet törenine, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Vali Yardımcısı Şemsettin Erkaya ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, öğretim üyeleri, öğrenciler ve veliler katıldı. Törende konuşan Abdullah Gül, üniversitenin kısa sürede büyük başarılara imza attığını vurguladı ve mezunlara önemli mesajlar verdi.

“AGÜ Kendini İspatladı”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında AGÜ’nün kısa sürede kendini ispatladığını belirterek, “AGÜ sadece bir üniversite değil, zamanın ruhunu bilen, dünyanın gidişatını anlayan ve kendini buna göre şekillendiren bir kurumdur. Üniversitemiz sadece öğrencilerle ilgilenmiyor, memleketimizle ve dünyada olup bitenlerle de ilgileniyor” dedi.

Cumhuriyetin 100. Yılına Vurgu

Cumhurbaşkanı Gül, AGÜ’nün Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü etkinliklerine katıldığını ve birçok değerli toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı. “Bu yıl birçok değerli toplantıyı burada gerçekleştirdik. Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve diplomatları bu toplantılarda konuşmalar yaptı. Cumhuriyetimizin 100 yılını değerlendirip gelecek 100 yıla dair perspektifler sundular” şeklinde konuştu.

AGÜ’nün İngilizce Eğitimine Vurgu

Gül, AGÜ’nün yabancı dil eğitiminde iddialı olduğunu belirterek, “Türkiye’deki sayılı üniversitelerden biri olarak öğrencilerimize mükemmel derecede İngilizce öğretiyoruz. Bu, mezunlarımızın iş başvurularında ve görüşmelerde büyük avantaj sağlayacak” dedi. Ayrıca, AGÜ’nün İngilizce eğitiminde Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer aldığını vurguladı.

Üniversitenin Toplumsal Sorumluluğu

Üniversitelerin sadece eğitim veren kurumlar olmadığını, toplumsal sorumlulukları da bulunduğunu belirten Gül, bugünlerde dünyanın en önemli konularından birisi olan Filistin’deki katliamların, ekranlarda bazen gözyaşıyla,  bazen büyük bir üzüntüyle izlediğimiz olaylar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Birinci gelen öğrencimizin bundan bahsetmesinden mutlu oldum, çünkü üniversite vicdan demektir. Bugün dünyanın en büyük üniversitelerinden Amerikan üniversiteleri Columbia, Harvard, MIT’de; Oxford’ta ve Sorbonne’da  bu konuda öğrenciler seslerini yükselttiler. Yöneticileri, idarecileri, devlet adamları Filistin’deki katliama gözlerini kapatıp çeşitli diplomatik oyunlarla bu işi kamuoyundan saklamaya çalışırken; üniversite gençliği temiz, saf ve iyi niyetli olarak dünyanın vicdanı olur. Öğrenciler üniversitelerde gösterilen düzenleyerek  Gazze’deki, Filistin’deki katliamı, insanlık suçunu dile getirirler. Üniversiteler sadece eğitim veren kurumlar değil, serbest düşüncenin ve tartışmanın olduğu, insan hakları meseleleriyle ilgilenen, yanlışlıklar ve adaletsizlikler karşısında duyarlı olan topluluklardır. Bu bakımdan üniversiteleri diğer kurumlardan ayrı tutmalıyız.

Üniversite ve Akademik Özgürlük

Gül, üniversitelerde akademik özgürlüğün önemine dikkat çekerek, “Üniversitelerde özgür ve serbest fikir ortamı oluşması gerekir. Ancak bu şekilde rekabet, yenilik ve inovasyon ortaya çıkar. Türkiye’de 7 milyona yakın üniversite öğrencisi ve 200 bine yakın öğretim görevlisi var. Ancak nitelik açısından daha dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

Akademik özgürlüğün, üniversitelerin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, “Üniversiteler, lise değildir. Lisede bilgi aktarılır, ancak üniversitede sadece bilgi verilmez, aynı zamanda araştırmalar yapılır, inovasyon gerçekleştirilir. Üniversiteler, serbest düşüncenin ve tartışmanın merkezidir. Fikirlerin özgürce ifade edilebildiği, korkusuzca tartışmaların yapıldığı bir ortam olmalıdır. Ancak bu şekilde yenilikçi ve yaratıcı fikirler ortaya çıkar” dedi.

Gül, Türkiye’deki üniversitelerin sayısının artmasıyla birlikte nitelik konusuna daha fazla odaklanılması gerektiğini belirtti. “Türkiye’de her 1000 kişiye 95 üniversite öğrencisi düşerken, Avrupa’da  her 1000 kişiye 35 üniversite öğrencisi düşüyor. Aradaki farka bakınca, bizim çok daha zengin, müreffeh ve ileri olmamız gerekir. Ancak, maharet sadece rakamlarda ve sayıda değil, nitelikte ve kalitede. Üniversitelerimizin ve eğitim kalitesinin arttırılması birinci derecede önemlidir. Aksi takdirde, üniversitelerde 4 yıl vakit geçirilir ve mezun olduktan sonra iş aramaya başlayıp kapılar kapanınca acı gerçeklerle karşılaşılır.” şeklinde konuştu.

Mezunlara Tavsiyeler

Törende mezunlara çeşitli tavsiyelerde bulunan Gül, “İyi insan olun, aile bağlarınızı güçlü tutun, ülkenize bağlı kalın ve kendinizi sürekli geliştirin. Üniversitede aldığınız eğitimle dünyanın hızla değişen teknolojilerine ayak uydurun. Kendinizi taze tutmazsanız, çok çabuk eskiyeceğinizi unutmayın” dedi.

Gül, mezunlardan üniversite ile ilişkilerini koparmamalarını isteyerek, “Alumni toplulukları üniversitelerin gurur kaynağıdır. Mezunlar olarak birbirinizle ve üniversitenizle irtibatı koparmayın. Dünyanın en iyi üniversiteleri, alumni bağlantılarına büyük önem verir. Mezunlar, 5-10 yılda bir araya gelerek okullarına sahip çıkarlar. Sizler de AGÜ’ye sahip çıkın” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı