11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Akil Adamlar Konseyi toplantısı için Suudi Arabistan’da. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, "Köklü kültürel mirasına, yetişmiş insan gücüne ve zengin doğal kaynaklarına rağmen İslam dünyası hak ettiği yerin çok uzağında bulunuyor." dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Ameen Madani’nin başkanlığında, İİT’nin Cidde’deki merkezinde 17-18 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenen Akil Adamlar Konseyi toplantısına Cumhurbaşkanı Gül’ün yanısıra Endonezya eski Cumhurbaşkanı Bambang Yudhoyono ve Nijerya eski Cumhurbaşkanı Abdulsalami Abubakar de katıldı.
Çatışmaların önlenmesi, çözümü ve barışın inşaası alanlarında daha geniş ve aktif bir rol üstlenilmesi hedefi çerçevesinde kurulan Akil Adamlar Konseyi üye ülkeler arasındaki çatışmalar ve üye olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların sorunlarıyla doğrudan ilgilenmeyi hedefliyor.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, İslam Dünyası ve Müslümanların yüzyıllardan bu yana en kötü dönemlerden birisini yaşadığını belirterek: ‘‘Köklü kültürel mirası, yetişmiş insan gücü ve zengin doğal kaynaklarına rağmen; İslam alemi hak ettiği yerin çok uzağında bulunuyor.
Böyle bir zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı’nın daha aktif bir tutum izlemesi gerekmekte. Üye ülkelerin, bilhassa da üye olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların İİT’den büyük beklentileri bulunmakta. Bu bakımdan İslam alemini doğrudan ilgilendiren çatışmaların önlenmesi ve çözümü için İİT bünyesinde bir Barış Mimarisi teşkil edilmesi fayda sağlayacaktır.’’ Dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Akil Adamlar Konseyi’nin oluşturulması ve İİT Genel Sekreteri’nin çatışma bölgelerine atadığı özel temsilcilerle yakın temas içinde olmasının önemli olduğuna dikkat çekerek; ‘‘İslam Dünyasında barışın ve istikrarın tesisi için aşılması gereken en önemli sorunlardan birisi mezhepsel ayrımcılığın ortadan kaldırılması. İİT, katılımcı bir anlayışla farklı mezhepleri biraraya getiren bir köprü görevi üstlenebilir.’’ Dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, üye olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlıkların korunmasına ve haklarının savunulmasına öncelik verilmesi gerektiğini; bu bakımdan İİT’nin Myanmar’daki Müslümanlar için gösterdiği çabaların büyük önem taşıdığını; Çin ve Orta Afrika’daki Müslümanlar için de bu çabaların büyük fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Uluslararası örgütler, AB ve ABD’yle diyalogun geliştirilmesi için de çaba harcanması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, batı dünyasında yükselen bir İslam düşmanlığı ve Müslüman karşıtlığı olduğunu ifade etti.
Toplantıda, Akil Adamlar Konseyi’nin İİT’nin barış mimarisi yapısının en üst organı olması; Genel Sekretere tavsiyelerde bulunması; gerek duyulduğu takdirde arabuluculuk görevi üstlenmesi ve müzakereleri yönlendirmesi; çatışmaların önlenmesi ve çatışan taraflar arasında diyalogun geliştirilmesi için iyi niyet ofisleri kullanmasına da karar verildi.
Toplantı bitiminde Akil Adamlar Konseyi’nin düzenli aralıklarla biraraya gelmesine ve Genel Sekreterin daveti üzerine acil durumlarda da toplanmasına karar verildi.