11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde düzenlenen İslam Kalkınma Bankası Başkanlık Danışma Paneline katılarak bir konuşma yaptı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde düzenlenen İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanlık Danışma Paneli’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, panelde yaptığı konuşmada başta mülteci sorunu olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler hakkındaki değerlendirmelerini ve IDB’nin bu sorunların çözümüne nasıl katkıda bulunabileceği konusundaki görüşlerini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘ İslam çoğrafyasında siyasi, sosyal ve ekonomik çok ciddi meselelerimiz var. Bu sorunların çözülebilmesi için güçlü politik sistemlere ihtiyaç bulunmakta. Bunun için ‘iyi yönetişimin’ temel ilke olması gerekiyor. Liyakata bağlı atama sistemi esas alınmalı. IDB, üye ülkelerde bu unsurların teşkili için çaba harcamalı ve üye ülkeleri teşvik etmeli. Müslüman ülkeler mevcut kırılgan yapılarını aşarak; dayanıklı, sağlam bir sosyo-ekonomik yapı tesis edebilmek için bilimsel gelişmeleri yakından takip etmeli ve uygulamaya geçirmeli.’’ dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘ Türkiye ‘de hayata geçirdiğimiz MERNİS, E-Vize, SOYBİS gibi başarılı uygulamalar internet çağında sosyal ihtiyaçların nasıl karşılanabileceğini görmek bakımından başarılı örneklerdir. IDB, bu gibi başarılı örnekleri diğer ülkelere taşıma adına bir platform oluşturarak, dijital devrim olarak adlandırılan bu süreçten azami şekilde istifade edilmesini sağlayabilir.’’
11. Cumhurbaşkanı Gül, bölgenin temel sorunlarının çözümünde IDB’nin öncü rol oynaması gerektiğini belirterek; ‘‘IDB, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere diğer uluslararası örgütlerle işbirliği yapmalı. Bu noktada Suriyeli mülteci çocukların eğitimi çok önemli bir işbirliği alanı olabilir. Milyonlarca mülteci çocuk var, bunlar gerekli eğitimi almaz ise yaşadıkları topluma tehdit oluşturan kayıp bir nesil ortaya çıkacak. Bunun önlenmesi için IDB’nin sadece Suriyeli mülteci çocukların eğitimi için bir fon kurması büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu konuda UNESCO gibi örgütlerle ve Suriyeli mülteciler konusunda öncü rol oynayan Türkiye gibi üye ülkelerle birlikte hareket edilebilir.’’ Diye konuştu.
Panele, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra; Endonezya eski Cumhurbaşkanı Habibi, Bangladeşli Nobel Ödül sahibi Muhammed Yunus ve IDB’ye üye ülkelerden siyaset ve devlet adamları katıldı.
11. Cumhurbaşkanı Gül, Cidde’de ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Madani’yle de görüştü. Genel Sekreter Madani, örgütün çalışmaları ve nisan ayında İstanbul’da düzenlenecek 13. Zirve Toplantısı hakkında bilgi verdi. Gül, zirveye evsahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu ve Genel Sekreter başta olmak üzere tüm üye ülkeleri beklediğimizi ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Cidde Başkonsolosluğu’nda Cidde’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla da biraraya geldi.