“Bölgede ve Musul’da De Facto Gelişmelere Müsaade Edilemez”

11.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Bölgede ve Musul’da De Facto Gelişmelere Müsaade Edilemez”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet ve Liyakat Nişanlarının takdim törenin ardından düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarının Musul’daki son gelişmelere ilişkin sorularını cevapladı.

Soru: “Efendim bölgede, bir nevi ağır rahatsızlık var IŞİD sebebiyle. Musul’un ardından Kerkük’e doğru yürüdüklerine dair bir takım bilgiler düşüyor haber ajanslarına. Bölgeyi, Türkiye açısından nasıl değerlendirirsiniz? Türkiye’yi çok yakından etkileyecek ifadeler kullanılıyor, nasıl değerlendirirsiniz?”

“TÜRKİYE BÜTÜN KURUMLARIYLA GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül: “Bu gelişmeler biraz sürpriz olmuyor yani, geçen sene Amerika’da dikkat çekmiştim hatırlayacaksınız. Afganistan’dan Akdeniz kıyısına gelebilir demiştim, bütün müttefikleri ve herkesi uyarmıştım. Bir vakum bırakmamak gerekiyor, vakum bırakırsanız vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor, ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis’te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim. Türkiye olarak tabii biz çok yakından takip ediyoruz tüm bunları; hem askerî hem siyasi olarak, hem bakanlık hem de Silahlı Kuvvetler, koordinasyon toplantıları yapılıyor. Musul, Irak’ın ikinci büyük kenti. Yani kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla da yoğun bir istişare var, eminim ki bölgede böyle de facto gelişmelere müsaade edilmez.”

Soru: “Sayın Cumhurbaşkanım şöyle şeyler tartışılıyor da o yüzden; Türkiye’nin sınırlarını güvenlik altına alması lazım, ya da bölgenin ülkeleri hep birlikte hareket edebilmeli. Maliki hükümeti ile Türk hükümeti arasındaki çok iyi gitmeyen ilişkiler de biliniyor. Bu çerçevede harekete geçme süreci yaşanır mı? Türkiye Cumhuriyeti en azından bölgedeki aktörlerle bu konuyu doğrudan görüşür mü?”

“TÜRKİYE, IRAK’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE HER ZAMAN SAYGILIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül: “Biliyorsunuz Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğü veya Irak’ın kendi siyasi meseleleriyle bir problemi yok. Ama şu bir gerçek ki şu anda Bağdat ile ilişkilerimiz arzu edilen seviyede değil. Dolayısıyla temel meselelerde, yani Irak’ın toprak bütünlüğüne, Anayasasına ve halkının kararına Türkiye her zaman saygılı. Bu böyle bir temel meselede bir problem olmayınca tehlikeli güvenlik, terör konuları bütün bu konularda temasların olması ve istişarelerin olmasında fayda görürüm.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı