“Türkiye-İran İlişkilerinin Gelişmesi, Bölgedeki İstikrar, Güvenlik ve Refahın Gelişmesine Büyük Katkı Sağlayacaktır”

09.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye-İran İlişkilerinin Gelişmesi, Bölgedeki İstikrar, Güvenlik ve Refahın Gelişmesine Büyük Katkı Sağlayacaktır”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, İran’ın, insanî ve kültürel bağlarla kadim bir dostumuz ve 1639’dan bu yana değişmeyen ortak bir sınırı paylaştığımız komşumuz olduğunu kaydederek, “Siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer tüm alanlardaki ilişkilerimizi gözden geçirdik ve daha ileri taşıma iradesini açıkça ortaya koyduk. Esasen Türkiye-İran ilişkilerinin ahdi altyapısı da gerçekleşmiştir ” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize resmî bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Çankaya Köşkü’nde ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül toplantıda yaptığı açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Ruhani ile ilk yüz yüze görüşmelerini, geçen yıl Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda New York’ta gerçekleştirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı  Ruhani’nin on sekiz yıllık bir aradan sonra Ankara’ya gelen ilk İran Cumhurbaşkanı olduğunu ve ziyaretin tarihî bir önemi bulunduğunu ifade etti.

 

 

KARŞILIKLI ZİYARETLERİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Gül, İran’ın, derin insanî ve kültürel bağlarla kadim bir dostumuz ve 1639’dan bu yana değişmeyen ortak bir sınırı paylaştığımız komşumuz olduğunu kaydederek, “Son yıllarda artan karşılıklı üst seviyedeki ziyaretimiz birbirine komşu ve dost olan iki ülke arasındaki ilişkileri her bakımdan daha ileri seviyeye taşımaktadır. Bugün yapılacak olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi bir anlamda iki ülkenin ortak bakanlar toplantısı şeklinde geçecektir. Bu ilişkilerimizin geldiği seviyeyi göstermesi bakımından da çok önemlidir” dedi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ DAHA İLERİ TAŞIMA İRADESİNİ ORTAYA KOYDUK”

Gerçekleştirdikleri başbaşa ve heyetlerarası toplantıda verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini de söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer tüm alanlardaki ilişkilerimizi gözden geçirdik ve daha ileri taşıma iradesini açıkça ortaya koyduk. Esasen Türkiye-İran ilişkilerinin ahdi altyapısı da gerçekleşmiştir.  Bir çok önemli anlaşma vaktiyle imzalanmıştır. Bugün imzaladığımız anlaşmalar da bu hukuki altyapıyı daha güçlendirmektedir” diye konuştu.

TİCARET HACMİ HEDEFİ: 30 MİLYAR DOLAR

İkili ilişkilerin önemli bir boyutunu, ekonomi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül,  iki ülke ticaret hacminin 15 milyar dolar civarında bulunduğunu, ancak hedefin 30 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu, unu gerçekleştirme potansiyeli ve iradesinin bulunduğunu aktardı.  İran’ın takip ettiği yeni politikaların, İran’ın ekonomisini daha da açtığını, özellikle  Cumhurbaşkanı Ruhani’nin özel sektöre önem vermesinin iki ülke özel sektörleri arasında yatırımları teşvik edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, daha çok ticaretin söz konusu olacağını, yarın işadamları ile yapacakları toplantıda iki ülke işadamlarını teşvik edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Ocak ayında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın bir an önce onaylanması konusundaki mutabakatlarını tekrarladıklarını, ayrıca Karma Ekonomik Komisyon toplantısı kararlarının uygulanmasının da çok yararlı olacağı kanaatini dile getirdi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUĞUN BÖLGEYE KATKISI

Cumhurbaşkanı Gül, “İki kadim dost ve komşu olan Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesi, sadece ülkelerimizi ilgilendirmemektedir. Köklü gelenek ve tarihe sahip iki büyük ülke arasındaki iş birliği; bölgedeki istikrar, huzur, güvenlik ve nihayette de ekonomik iş birliği ve refahın gelişmesine de çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu anlamda İran ile bölgemiz ile ilgili de geniş istişarede bulunduk; Bölgedeki problemlerin çözümüne iki büyük ülke olarak nasıl katkı veririz, acıların dinmesine, bölgedeki istikrarsızlık, bundan ortaya çıkan vakum ve terörist faaliyetleri nasıl önleriz, bu konularda gayet verimli görüşmelerde bulunduk ” dedi.

İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI

Yapıcı bir yaklaşımla birlikte atılacak adımların, bölgesel barış, huzur, istikrar ve refaha katkı sağlayacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İran’ın nükleer programıyla ilgili meselenin diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulması gerektiğini her zaman savunduk. Bugün de aynı görüşteyiz. Ülkemizin bu husustaki tutumu açıktır. Bölgemizde hiçbir ülkenin nükleer silah sahibi olmasını istemiyoruz. “Kitle imha silahlarından arındırılmış bir Orta Doğu vizyonumuzu koruyoruz. Diğer yandan da, hiçbir ülkenin nükleer enerjiden barışçı amaçlarla yararlanma hakkından mahrum bırakılmasına da müsaade etmiyoruz. Bu konudaki uluslararası normlara riayet edildiği ve Atom Enerji Kurumu’yla tam ve şeffaf biçimde işbirliği yapıldığı sürece, nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla faydalanmak hepimizin hakkıdır”

“MÜZAKERELER MEMNUNİYET VERİCİ”

Cumhurbaşkanı Gül, P-5+1 ile yürütülen müzakerelerde gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Müzakerelerin, İran üzerindeki yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlayacak şekilde sonuçlandırılmasını da Türkiye’nin güçlü bir şekilde desteklediğin ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu yönde elinden gelen gayreti Türkiye, göstermiştir, göstermeye de devam etmektedir” dedi. Tüm bu konularda Cumhurbaşkanı Ruhani ile samimi bir atmosferde gerçekleştirdikleri görüşmelerden memnuniyet duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Siyasi iradelerimiz gayet açıktır, Türkiye ve İran arasındaki ilişkileri her alanda çok daha ileri seviyelere taşımaktır. Hükümetlerimiz de bu yönde elinden gelen her türlü gayreti muhakkak ki gösterecektir.”

Cumhurbaşkanı Ruhani’de yaptığı açıklamada Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretinin iki ülke halkının yararına olacağına inandığını söyledi.

İMZALANAN İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Basın açıklaması öncesinde iki ülke arasında; Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Cumhuriyeti ile İran Standartlar ve Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü (ISIRI), İran İslam Cumhuriyeti arasında Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Haberleşme ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı Arasında Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Arasında Devlet Taşınmazlarının Yönetimi Alanında İşbirliği Geliştirme Mutabakat Zaptı,, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm İşbirliği Uygulama Programı 2014-2017 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2014-2016 Yılları için Tarihi ve Kültürel Miras İşbirliği Uygulama Programı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2014-2017 Yıllarına İlişkin Kültürel, Eğitsel, Bilimsel, Gençlik ve Spor Alanlarında Değişim Programı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ortak Film Yapımına İlişkin Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nüfus İşleri Alanında İşbirliği Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan 14 Şubat 2011 Tarihli Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımına Dair Mutabakat Zaptı’nda Değişiklik Yapan Protokol ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İmzalanan 22 Mart 2010 Tarihli Esendere ve Sero Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımına Dair Anlaşma’da Değişiklik Yapan Protokol imzalandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı