Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, kadim geleneklere sahip Türk ve Gürcü halkları arasında çok güçlü bağlar bulunduğunu vurgulayarak, “Bu iki dost millet, tarih boyunca dünyaya barış, huzur ve uyum içinde bir arada yaşama dersleri vermişlerdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili tarafından, onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretlerinden birini Gürcistan’a yaptığını hatırlatarak, yaklaşık yedi yıllık bir aradan sonra, Tiflis’e ikinci kez geldiğini belirtti.
Tiflis’i, “İnce bir sanat, mimari ve estetik anlayışını yansıtan Kafkasya’nın incisi” olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Gül, kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür etti.
“KADİM GELENEKLERE SAHİP TÜRK VE GÜRCÜ HALKLARI ARASINDA ÇOK GÜÇLÜ BAĞLAR BULUNMAKTADIR”
Kadim geleneklere sahip Türk ve Gürcü halkları arasında çok güçlü bağlar bulunduğunu, Türk halkının, dünyanın en çetin coğrafyalarından olan Kafkasya’da, insan odaklı köklü bir medeniyet kuran Gürcistan halkına karşı daima dostane hisler beslediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Nitekim,17. yüzyılda bu topraklara gelen ünlü seyyah Evliya Çelebi, Gürcü halkı için ‘temiz kalpli insanlar’ anlamında ‘kavm-i necip’ tabirini kullanmıştır. Bu ifade, Türk halkının Gürcülere duyduğu itimadın en müşahhas nişanesidir. Gürcüler de Türklere aynı hislerle yaklaşmışlardır. Bu iki dost millet, tarih boyunca dünyaya barış, huzur ve uyum içinde bir arada yaşama dersleri vermişlerdir. İşte bu sayededir ki; Ruslara karşı mücadele eden Kral İkinci Solomon, Osmanlı Devleti’ne sığınmıştır. 1815’te vefat eden Gürcistan tarihinin bu önemli isminin naaşı, 1990 yılına kadar Trabzon’da emanetimiz olmuştur. Keza bu sayede, Osmanlı Devleti’nin 17 sadrazamı, yüzlerce veziri ve binlerce devlet görevlisi, çalışkan Gürcü toplumundan çıkmıştır. Cumhuriyet döneminde de çok sayıda Gürcü kökenli devlet adamı, sanatçı ve bilim adamımız bulunmaktadır.”
VİZE VE PASAPORTSUZ SEYAHAT İMKÂNININ ÖNEMİ
Cumhurbaşkanı Gül, halklar arasındaki köklü beşeri bağların, bugün de ilişkilerin en güçlü dayanağı olduğuna işaret ederek, “Artık ilişkilerimizi, stratejik ortaklık olarak tanımlıyoruz. Çok boyutlu ve çok yönlü bir ortaklığa sahibiz” dedi.
Yöneticiler kadar, iş adamları ve halkların da yoğun etkileşim halinde olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bunda, vatandaşlarımıza 2011 yılından bu yana vizesiz ve pasaportsuz seyahat imkanı sağlamamızın rolü büyüktür. Neticede Türkiye Gürcülerin, Gürcistan da Türklerin en çok ziyaret ettiği ülke konumundadır” diye konuştu.
Karadeniz ve Kafkasya Havzasının istikrar ve güvenliği için paylaştıkları müşterek vizyonun Türkiye ile Gürcistan’ı birbirine bağlayan bir diğer önemli unsur olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlayışla, her biri bölgesel entegrasyon açısından kilometre taşı hükmündeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerini Azeri dostlarımızla birlikte hayata geçirdik. TANAP projesini gerçekleştirdiğimizde, Güney Gaz Koridoru’nun çok önemli bir parçasını daha tamamlamış olacağız. Modern İpek Yolu’nun önemli bir halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını da en kısa zamanda bitirmek istiyoruz. Böylece Kafkasya’yı enerji ve ulaşım hatlarıyla örerek; bölgesel barış, istikrar ve refahı pekiştirmeyi hedefliyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi de, ‘kazan-kazan’ merkezli bölgesel ortaklık ve iş birliği vizyonumuza önemli katkı sağlayacaktır.”
GÜRCİSTAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan’la demokrasi, hukukun üstünlüğü ve piyasa ekonomisi gibi evrensel değerleri paylaştıklarına işaret ederek, Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon çabalarını desteklediklerini vurguladı.
İki yıl içinde suhuletle gerçekleştirdiği seçimlerle demokrasi kültürünü güçlendiren Gürcistan’ın, bu yönde hızla yol aldığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki ay Gürcistan’da yerel seçimler düzenleneceğini kaydetti.
Gürcistan topraklarının bir bölümünün halen işgal altında bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül: “Komşumuz Gürcistan’ın, ülke bütünlüğünü demokrasi, hukuk düzeni ve ekonomi standartlarını güçlendirerek sağlayacağına inanıyoruz. Türkiye, bu yönde atılan tüm adımlarda Gürcistan’ın yanında yer almaya devam edecektir” diye konuştu.