Hollanda’nın Lahey kentinde, 53 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilcilerin yer aldığı III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Gül, zirve öncesinde ve sırasında birçok devlet adamıyla görüştü. Zirvede yaptığı konuşmada Türkiye’nin nükleer güvenlik stratejisini de anlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Uluslararası yükümlülüklere tamamen uyumlu şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımı hakkını güçlü şekilde destekliyoruz” dedi.
Amsterdam Schiphol Havaalanı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı.
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN KABULLERİ
Havaalanından konaklayacağı otele geçen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kral Willem Alexander ile Huis Ten Bosch Sarayı’nda baş başa görüştü. Ardından Cumhurbaşkanı Gül, Lahey Büyükelçiliği İkametgâhı’nda Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt, Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Hollanda Senatosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski Başkanı Senatör René van der Linden’i ayrı ayrı kabul etti.
Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin ikinci gününde, Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılış oturumu ile genel oturuma katıldı. Zirve öncesinde dünya liderleri ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından zirve münasebetiyle Kraliyet Sarayı’nda verilen resepsiyon ve çalışma yemeğine de katıldı.
DÜNYA LİDERLERİYLE BULUŞMA
Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılışında Lahey’de dünya liderleriyle buluşan Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile sohbet etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile selamlaşarak görüşen Cumhurbaşkanı Gül, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüş alışverişinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in yanı sıra, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif ile de bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin açılış oturumuna ve genel oturuma katıldı.
BM GENEL SEKRETERİ BAN’I KABUL
Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u kabul etti. Zirvenin yapıldığı World Forum Kongre Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede ağırlıklı olarak Suriye’deki gelişmeler ele alındı. BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye’nin Suriye’de izlediği politika ve çok sayıda mülteciyi kabul etmiş olmasını Birleşmiş Milletler olarak büyük takdirle karşıladıklarını söyledi.
“CENEVRE SÜRECİNİN BAŞARILI OLMASI ELZEM”
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’deki insanlık dramının bu şekilde devam etmesinin tüm bölge ve küresel düzen bakımından daha büyük risk ve tehditler oluşturacağını, bu nedenle soruna bir an önce çözüm bulunmasının gerektiğini ve Cenevre sürecinin başarılı olmasının elzem olduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE, ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANDI”
BM Genel Sekreteri Ban ise, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun telefonda kendisini arayarak düşürülen Suriye uçağı ile ilgili olarak kendisini bilgilendirdiğini belirtirken, Türkiye’nin bu önlemi alma gerekçesini anladıklarını söyledi. Genel Sekreter Ban, durumun daha fazla tırmanmasından endişe duyduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül ise, Türkiye’nin sınırını ihlal eden ve uyarılara rağmen bu ihlale devam eden Suriye uçağına karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullandığını aktarırken, Suriye rejiminin Türkiye’nin sınır güvenliğini ihlal eden eylemlerine son vermesi gerektiğini söyledi.
KRALİYET SARAYI’NDA RESEPSİYON VE ÇALIŞMA YEMEĞİ
Toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından zirve münasebetiyle Kraliyet Sarayı’nda verilen resepsiyon ve çalışma yemeğine de katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’da III. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ikinci gününde Genel Oturuma katılarak bir konuşma yaptı.
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN İKİLİ GÖRÜŞMELERİ
Cumhurbaşkanı Gül, toplantı öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ayrı ayrı görüştü. Toplantı salonunda da Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile de sohbet etti. Görüşmede, önümüzdeki dönemde Tiflis’te; Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla yapılması planlanan üçlü zirve üzerinde duruldu. Cumhurbaşkanı Gül, genel oturumda da bir konuşma yaptı.
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN GENEL OTURUM KONUŞMASI
Cumhurbaşkanı Gül, zirvede yaptığı konuşmada, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın ortak hedefleri olduğunu belirterek, nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin ve mevcut olanların geri dönülemez ve ispat edilebilir şekilde imhasının hiçbir ülkenin tek başına altından kalkamayacağı büyük bir sorumluluk olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE’NİN NÜKLEER GÜVENLİK STRATEJİSİ
Türkiye’nin nükleer güvenlik konusunda kapsamlı ve bütüncül küresel ortaklığı desteklediğini ve çift amaçlı kullanılabilecek malzemelerin Türkiye üzerinden yasa dışı transferinin önlenmesi için diğer ülkelerle ve uluslararası örgütlerle aktif diyalog ve iş birliği içinde bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda sağlam yasal çerçeve, etkin uygulama ve uluslararası iş birliği olmak üzere üç ayaklı bir strateji izlendiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin yürürlüğe girdiğini ve sözleşmede 2005 yılında yapılan, nükleer maddelerin fizikî korunmasına yönelik değişikliğin TBMM’nin onayına sunulduğunu ifade etti.
“NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL KULLANIMI HAKKINI DESTEKLİYORUZ”
Türkiye’nin nükleer güvenlikle ilgili yasal mevzuatını ve uygulamalarını sürekli iyileştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Nükleer güvenliği tartışırken sürdürülebilir büyüme için büyük bir meydan okuma olan enerji güvenliğini de hesaba katmalıyız” dedi. Hızlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye’nin enerji arz kaynaklarını çeşitlendirmek zorunda olduğunu ve enerji sepetinde nükleer santrallere de ihtiyaç duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu amaçla emniyet ve en üst düzey güvenlik tedbirlerinde en gelişmiş teknolojiden faydalanmak istiyoruz. Bu nedenle uluslararası yükümlülüklere tamamen uyumlu şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımı hakkını güçlü şekilde destekliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, nükleer güvenlik kapsamında alınacak tedbirlerin hiçbir şekilde nükleer enerjinin barışçıl kullanımıyla ilgili uluslararası iş birliğini engellememesi gereğini vurguladı.
ZİRVENİN SONUNDA AİLE FOTOĞRAFI
Cumhurbaşkanı Gül, Nükleer Güvenlik Zirve Sürecinin Geleceğine Dair Gayriresmî Genel Oturumu ile aile fotoğrafı çekimine katıldı, ardından da Genel oturum niteliğindeki çalışma yemeği gerçekleşti.
Zirve’nin ardından Mali Kapsayıcılık Küresel Ortaklığı Fahri Öncüsü ve BMGS’nin Kalkınma için Kapsayıcı Finansman Özel Savunucusu Hollanda Kraliçesi Maxima ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, temaslarını tamamlayarak Amsterdam Schiphol Havaalanı’ndan Ankara’ya döndü.