Danimarka’daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Thorning-Schmidt ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Danimarka ile Türkiye’nin ilişkilerinin oldukça eskiye gittiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret vesilesiyle iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmak ve ilişkileri daha da ileriye taşımak arzusu içerisinde olduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile ortak basın toplantısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt ile görüşmesinin ardından, iki ülke arasında “Bilim, Yenilik ve Teknolojik Gelişme Alanlarında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin İyi Niyet Mektubu” ve “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalandı.
Ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe II. Margrethe’in davetlisi olarak, Türkiye ile Danimarka arasındaki ilk Devlet Ziyaretini gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyet dile getirdi.
“DANİMARKA İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ OLDUKÇA ESKİYE GİTMEKTEDİR”
Danimarka ile Türkiye’nin ilişkilerinin oldukça eskiye gittiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin 1756 yılına kadar gittiğini, Osmanlı Devleti ile Danimarka Krallığı arasında Dostluk, Seyri Sefain ve Ticaret Anlaşması’nın imzalandığını ve o günden günümüze ilişkilerin gayet mükemmel bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret vesilesiyle iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmak ve ilişkileri daha da ileriye taşımak arzusu içerisinde olduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe II. Margrethe ile dün gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonra iş dünyası ile bir araya geldiklerini anlatarak, iki ülkenin iş adamlarına daha çok yatırım yapmaları için tavsiyelerde bulundukların aktardı.
TÜRKİYE’NİN AB İLE MÜZAKERE SÜRECİ
Bugün de Parlamento Başkanı ile görüşmelerde bulunduktan sonra Başbakan Thorning-Schmidt ile görüştüklerini ve ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu çerçevede özellikle Türkiye’nin AB ile müzakere sürecini geniş bir şekilde ele aldık ve bu konuda Danimarka’nın verdiği desteğe teşekkür ettim. Hem de müzakerelerimizin önündeki politik ve suni engellerin kaldırılmasını ve müzakere sürecinin başarıyla bitirilmesinin temini konusunda gayretlerini arzu ettim” dedi.
Görüşmelerde ayrıca her alanda ikili ilişkileri konuştuklarını, siyasi ilişkileri geniş bir şekilde ele aldıklarını, gerek Türkiye gerekse Danimarka ile ilgili karşılıklı olarak öğrenmek istediklerini birbirlerinden öğrendiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Ben de Avrupa’daki yabancı düşmanlığı, İslamofobi gibi konularla kaygılarımı dile getirdim. Bu konuları gayet dostane bir şekilde büyük bir özgüvenle paylaştık” dedi.
“UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE ÖNEM VERİYORUZ”
Dış politika ile ilgili konuların da önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, iki müttefik ülke olarak Ukrayna ve özellikle Kırım’daki gelişmeleri detaylı biçimde ele aldıklarını ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdikleri önemi tekrarladıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu konudaki de facto durumların Avrupa’da başka rahatsızlıkları ve başka problemleri doğurabileceğini, o açıdan uluslararası hukukun, bunun daima göz önüne alınması gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca bu konularda soğukkanlı olunmasını ve uluslararası hukuka özellikle riayet edilmesini, yoksa yeni bir soğuk savaş döneminin başlamasının hiç kimseye faydasının olmayacağını, bundan herkesin çok zarar göreceğine ilişkin fikirlerimizi de paylaştık” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’de olup bitenleri Danimarka’nın da yakından takip ettiğini belirterek, “Bu çerçeve içerisinde şunu da söylemek isterim ki: Türkiye’ye gönderilen Patriot’larla ilgili Danimarkalı askerler de ülkemizde görev yapıyor. Bundan dolayı da müttefikimize teşekkür ettim ve Türk halkının bu konudaki takdirini de ifade ettim” dedi.
“SURİYE’DE YAŞANAN TRAJEDİLERİ EN İYİ BİLEN ÜLKE TÜRKİYE’DİR”
Suriye’de yaşanan trajedileri en iyi bilen ülkenin Türkiye olduğuna, bunun en fazla yükünü çeken ülkelerden birinin de Türkiye olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de 250 bine yakın Suriyeli göçmenin bulunduğunu, bunların bir kısmının kamplarda, çok sayıda Suriyelinin de kendi imkânları ile Türkiye’de yaşadığını ve şimdiye kadar Türkiye’nin 2,5 milyar doların üzerinde harcama yaptığını ifade etti.
Görüşmede, bütün bu konulardaki çalışmaları ve ülkemizin uluslararası desteğe ihtiyacı bulunduğunu söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Suriye’deki güvenlik durumu ile ilgili özellikle birçok çapraz çatışmaların olduğundan bahsederek, oradaki durumun daha da kötüye gitmemesi ve radikalizmin önüne geçilmesi anlamında kendilerine bilgi verdim” dedi.