Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe’in davetlisi olarak, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, bir devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere Danimarka’ya gitti.
Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, 2010 yılında İklim Değişikliği Zirvesi için de Kopenhag’a gittiğini belirterek, bu defa, devlet ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.
Danimarka ile ilişkilerin 250 yıllık bir maziye sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, 1756 yılında Osmanlı Devleti ile Danimarka Krallığı arasında imzalanan Dostluk, Seyr-i Sefain ve Ticaret Anlaşması’yla ilişkilerimizin temellerinin atıldığını, 1925 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması’yla da bu temelin bir kat daha perçinlendiğini ifade etti.
“AB ÜYELİK SÜRECİMİZ, DANİMARKA İLE İLİŞKİLERİMİZİN ÖNEMLİ BİR BOYUTUDUR”
Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka’ya gerçekleştireceği ziyarette, NATO başta olmak üzere birçok alandaki iş birliğinin güçlü şekilde devamına yönelik karşılıklı iradeyi teyit edeceklerini aktardı. Ziyareti sırasında Kraliçe’nin yanı sıra Danimarka Parlamentosu Başkanı ve Başbakanı ile yapacağı temaslarda bu hususları ele alacağını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “AB üyelik sürecimiz, Danimarka ile ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. AB’ye katılım sürecimizin güçlü destekçileri arasında yer alan Danimarka’daki temaslarımda bu konu üzerinde özellikle duracağım” dedi.
“DANİMARKA İLE MEVCUT TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin bir diğer önemli bölümü olan iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlar konusunun da gündemlerinde öncelikli yer tuttuğunu kaydederek, Danimarka ile mevcut ticaret hacminin, yaklaşık 1,8 milyar dolar olduğunu, bu meblağı, en kısa sürede 5 milyar dolara çıkartma arzusunda olduklarını dile getirdi.
CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN ZİYARET PROGRAMI
Bu çerçevede, Kopenhag’da TOBB ve Danimarkalı muadili tarafından ortaklaşa düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılacağını, Ayrıca, önde gelen Türk ve Danimarkalı şirketlerin üst düzey yöneticileriyle çalışma yemeğinde bir araya geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Danimarka’nın mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu yenilenebilir enerjinin yanı sıra, bizim de son dönemde büyük atılım gerçekleştirdiğimiz denizcilikle ilgili tesisler de, ziyaret programımda yer almaktadır.” Yurt dışına yaptığı ziyaretlerde vatandaşlarımızla bir araya gelmeye verdiği öneme işarete eden Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka ziyaretinde de, bu ülkede yaşayan Türkler tarafından kurulan vakıf ve derneklerin temsilcilerini kabul edeceğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, ziyaretinin, Türkiye ile Danimarka arasında dostane ilişkilerin pekiştirilerek, her alanda yeni ufuklara taşınmasına vesile teşkil edeceğine olan inancını dile getirdi.
Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül’e, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri, akademisyenler, basın ve iş dünyasının temsilcileri ile diğer üst düzey resmî zevat refakat ediyor.