Nijer’den Türkiye’ye Cumhurbaşkanı Seviyesinde İlk Ziyaret

11.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Nijer’den Türkiye’ye Cumhurbaşkanı Seviyesinde İlk Ziyaret

Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunan Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin 15. yüzyılda başladığını belirterek, “Osmanlılar zamanındaki Fizan toprakları, Kuzey Nijer topraklarıydı ve o zamandan beri oralarda Türklerden kalma eserler vardır. 1912 yılına kadar Türkler ve Nijerler kardeşçe yaşamışlardır ve iki halk arasında büyük bir ahenk olmuştur” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı açıklamada, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou’yu ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

“TÜRKLER VE NİJERLER UZUN DÖNEM KARDEŞÇE YAŞAMIŞLARDIR”

İki ülke arasında 15. yüzyılda başlayan ilişkilerin 1912 yılına kadar devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Fizan kelimesini çok kullanırız biz, işte Osmanlılar zamanındaki Fizan toprakları, Kuzey Nijer topraklarıydı ve o zamandan beri oralarda Türklerden kalma eserler vardır. 1912 yılına kadar Türkler ve Nijerler kardeşçe yaşamışlardır ve iki halk arasında büyük bir ahenk olmuştur” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, değişen dünya şartları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da 1966 yılında Nijer’le diplomatik ilişkilerin tekrar kurulduğunu, 2012 yılında da karşılıklı büyükelçilikler açarak, dostluk temeli üzerindeki ilişkileri geliştirmek için kararlılıklarını ortaya koyduklarını anlattı.

Bu çerçeve içerisinde Afrika’nın önemli ülkesi Nijer ile en üst seviyede ilişkilerin başladığını da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Ziyaret ile iki ülke arasında ilk kez Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret gerçekleşti” dedi.

“NİJER’İN SİYASİ İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİNE HER TÜRLÜ KATKIYI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gerçekleştirdikleri baş başa görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Biz Nijer’in siyasi istikrar ve güvenliğine çok önem veriyoruz, bu bakımdan elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Gerek silahlı kuvvetler, gerek emniyet teşkilatı, gerek güvenlik birimleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve bu çerçeve içerisinde birçok alanda işbirliğini önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz. İmzalanan anlaşmalar da bunun ahdi zeminini oluşturmuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde ayrıca ekonomik kalkınma, özellikle de Nijer’in 3N adıyla ilan ettiği bir Tarım Kalkınma Programı konusunda da her türlü katkının verileceğini ve bu konuları geniş bir biçimde ele aldıklarını söyledi. Heyetler arası toplantıda, madenler konusunu da ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Nijer’in uranyum başta olmak üzere madenler bakımından zengin bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’nin gerek devlet, gerekse özel sektörünün bu alanlarda daha faal olmasını arzu ediyoruz. Bu konularda gayet detaylı görüşmeler yaptık ve inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde Nijer’in madenlerinin değerlendirilmesi konusunda çok güçlü iş birliğimiz olacaktır” dedi.

TÜRK YATIRIMCILARIN NİJER’DEKİ ROLÜ

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou’nun iş dünyası ile de bir araya geleceğini ve daha çok Türkiye yatırımının Nijer’e gitmesini sağlayacağını, buradaki büyük kalkınma hamlesi çerçevesinde önemli altyapı yatırımları, büyük barajların inşa edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, tüm buralarda Türk şirketlerinin görev almasını ve katkı sağlamasını arzu ettiklerini ve imzalanan anlaşmaların bütün bunların yolunu açan anlaşmalar olduğunu söyledi.

NİJER CUMHURBAŞKANI MAHAMADOU: “ARAMIZDAKİ İLİŞKİLER ZAMAN İÇİNDE GELİŞİYOR”

Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou’da yaptığı açıklamada, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Nijer ve Türkiye arasında önemli ilişkilerin oluşturulduğunu söyleyen Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou, “O kadar ki, bugün Nijer’de, İstanbul’dan gelenler anlamı taşıyan ‘İstanbulewa’ dediğimiz halkımız mevcut. Bu halk aslında Nijer’in Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahın yolladığı delegasyonla yakından ilişkili. O dönem padişah, Layır bölgesinde bölgeyi yönetmesi için Sultan Yunus’u göreve atamıştı” dedi. Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou, Nijer ve Türkiye arasındaki ilişkilerin zaman içinde geliştiğini ve iki ülke arasındaki iş birliğinin bugün çok boyutlu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-NİJER ARASINDA İMZALANAN İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Ortak basın toplantısı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Teknik ve Kalkınma İş Birliği Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı ile Nijer Cumhuriyeti Planlama, Toprak İdaresi ve Toplumsal Kalkınma Bakanlığı Arasında Memorandum, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Temsilcilikler İçin Arsa Takasına İlişkin Protokol, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Polis Eğitimi İş Birliği Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İş Birliği Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Nijer Cumhuriyeti Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanlığı arasında madenler, enerji ve hidrokarbon alanlarında iş birliğine dair ortak deklarasyon imzalandı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı