Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, AYM’nin Başbuğ hakkındaki kararıyla ilgili olarak, “Eski Genelkurmay Başkanı Sayın Başbuğ ile ilgili müracaatı Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile almış olmasını çok değerli bir karar olarak görüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma Namazını Tarabya’daki Hacı Cemal Yazgan Camii’nde kıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Cuma Namazı çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Soru: “Anayasa Mahkemesi’nin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Cumhurbaşkanı Gül: “Bu konuyla ilgili ben hep başından beri uzun tutukluluğun haksızlık olduğunu ve cezaya dönüştüğünü hep söylerim. Ayrıca tabii ki bir eski Genelkurmay Başkanı Sayın Başbuğ ile ilgili müracaatı Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile almış olmasını da doğrusu çok değerli bir karar olarak görüyorum. Eminim ki, ilgili mahkemeler bütün bunları dikkate alarak prosedür neyse onu yapacaklardır.”
Soru: “Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıldan fazla tutuklu olanların dilekçe ile başvurabileceğini açıkladı. Tahliyeler de bekleniyor. Bu son karar için ne diyeceksiniz?”
Cumhurbaşkanı Gül: “Onunla ilgili bir şey diyemem çünkü bunlar tamamen hukukçuları, mahkemeleri ve ilgilileri ilgilendiren bir konu. Benim ayaküstü bu konuyla ilgili bir fikir beyan etmem doğru olmaz, detayını bilmiyorum.”
Soru: “TİB’te yürütülen soruşturma kapsamında 2012-2013 yılları içerisinde 509 bin kişinin dinlenildiği belirlenmiş. Bu konuda ne söylersiniz?”
Cumhurbaşkanı Gül: “Doğrusu bununla ilgili bilgim yok.”
Soru: “Kırım’da yaşanan bir süreç var son günlerde biliyorsunuz. Bu hususta görüşleriniz nedir?”
KIRIM’DAKİ GELİŞMELER: “ULUSLARARASI HUKUK VE UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ”
Cumhurbaşkanı Gül: “Öncelikle Ukrayna da Rusya da Türkiye’nin Karadeniz’den komşuları olan iki ülke. Karadeniz’de ve bölgemizde bir tırmanmanın, gerginliği hiçbir zaman istemeyiz. Bu konuyu çok yakından takip ediyoruz. Her seviyede çok yakından takip ediyoruz. Özellikle Kırım’da Türk asıllı Müslüman bir nüfus var, bizi tabi ki yakından ilgilendiriyor. Bu konuların tırmanmadan, konuşarak, görüşülerek, uluslararası hukuka, anlaşmalar çerçevesi içerisinde ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesi içerisinde çözümü için hep gayret edilir. Türkiye olarak hep biz de elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz ve her seviyede bu konuyu yakın takip ediyoruz.”