“Türkiye ve İtalya, Köklü Bir Maziye ve Medeniyet Birikimine Ev Sahipliği Yapıyor”

29.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ve İtalya, Köklü Bir Maziye ve Medeniyet Birikimine Ev Sahipliği Yapıyor”

Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano ve Bayan Napolitano tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı. Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin köklü medeniyet birikimine ve karşılıklı etkileşimine vurgu yaparak, “Farklılıkları kucaklayan, hoşgörüyü perçinleyen ve insanlar arasında gönül köprüleri inşa eden kadim kültürlerin mirasçılarıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Bayan Clio Maria Bittoni Napolitano tarafından Quirinale Sarayı’nda onurlarına verilen resmî akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, tarih boyunca papalara, krallara ve cumhurbaşkanlarına ev sahipliği yapan Quirinale Sarayı’nda, İtalyan dostlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

 

 

RÖNESANS’IN BEŞİĞİ İTALYA

“Çok değil, sizlerle Ankara’daki görüşmemizden sadece dört sene sonra, İtalyancada olduğu gibi Türkçede de aynen yer alan ‘Her yol Roma’ya çıkar’ sözünün bizi bu topraklara getirmesi, hiç şüphesiz memnuniyet vericidir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Roma ve İstanbul gibi çağları ve medeniyetleri aşan şehirlerin önemli özelliğinin; kentin mimarisine, sokaklarına ve ruhuna sinen tarihî doku olduğunu ifade etti. Tarihî şehir Roma’nın dokusuna kısa süreliğine ortak olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Rönesans’ın beşiği İtalya’da gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür etti.

“İNSANLAR ARASINDA GÖNÜL KÖPRÜLERİ İNŞA EDEN KADİM KÜLTÜRLERİN MİRASÇILARIYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve İtalya’nın köklü bir maziye ve medeniyet birikimine ev sahipliği yapan iki ülke olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “Farklılıkları kucaklayan, hoşgörüyü perçinleyen ve insanlar arasında gönül köprüleri inşa eden kadim kültürlerin mirasçılarıyız. Diplomatik ilişkilerimiz 1856 yılında tesis edilse de, ilk temaslarımızın geçmişi çok daha eskiye dayanmaktadır. Akdeniz, Türkler ile Venedik ve Cenevizlileri daha 14. yüzyılda ticarette, bilahare kültür ve sanatta birleştirmiştir. O tarihten bu yana Türk-İtalyan ilişkilerinin en belirleyici özelliği sürekliliktir. 16. yüzyıldan itibaren Venedik Sefiri’nin İstanbul’daki ikametgâhı olan Venedik Sarayı, bugün de İtalyan Büyükelçiliğinin hizmetindedir. Roma’daki Türk Büyükelçiliği ise 127 yıldır Gamberini Sarayı’nda faaliyet göstermektedir. Ayrıca, bir dönem İstanbul’da yaşayan, İtalyan birliğinin kurucusu Garibaldi’nin ilk başkanı olduğu İtalyan İşçi Dayanışma Cemiyetinin hatırası 150 yıldır Beyoğlu’ndaki Garibaldi Binası’nda yaşamaktadır.”

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BEŞERÎ VE KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİN İZLERİ TÜM CANLILIĞIYLA KORUNMAKTADIR”

İki ülke arasında, güçlü tarihî, siyasi ve ticari ilişkilere paralel olarak gelişen beşerî ve kültürel etkileşimin izlerinin tüm canlılığıyla korunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nitekim resimde Bellini, müzikte Donizetti Paşa ve edebiyatta Edmondo di Amicis gibi İtalyan sanatçıların Türkiye’ye ve Türk insanına armağan ettiği eserler sanatseverlere ilham vermeye devam etmektedir. Bu etkileşimin diğer ayağında ise, müzikte 2008 yılında kaybettiğimiz Leyla Gencer, sinemada Ferzan Özpetek, resimde Timur İncedayı, gravürde ise Fatih Mika gibi çağdaş Türk sanatçıları görmekteyiz. Bunlara ilaveten, Rossini’nin II. Mehmet operası, Bonarelli’nin II. Süleyman adlı eseri, Venedik’teki Türk Hanı ve Moena Türk Köyü’nde yaşatılan gelenekler ise yüzyıllar içerisinde ortak mirasımız haline gelmişlerdir.

Bu bakımdan Türk-İtalyan kültürel etkileşiminin zengin bir tarihi arka plan üzerinde yükseldiğini memnuniyetle görmekteyiz. Ziyaretim vesilesiyle yarın açılışını gerçekleştireceğim Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin de bu etkileşimin kurumsallaşmasına önemli katkılarda bulunacağına olan inancım tamdır.”

“AVRUPA’NIN GELECEĞİNİN İNŞASINDA EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞMA KARARLILIĞINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve İtalya arasındaki güçlü karşılıklı etkileşimin, Akdeniz Havzası’nda önemli merkezler konumundaki iki ülkenin birbirine olan yakınlığını gösterdiğini kaydederek, “Bu nedenle çağımızda demokrasi, çoğulculuk, hukukun üstünlüğü, özgürlükler, adalet ve farklılıklara saygı gibi ortak değerlerde buluşmamız hiç şaşırtıcı değildir. Bu müşterek değerler, esasen İtalya’nın kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Birliği’nin de temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. İki ülke, dün olduğu gibi bugün de ortak ilke ve değerleri paylaştığımız Avrupa’nın geleceğinin inşasında el birliğiyle çalışma kararlılığındadır” diye konuştu.

“ARAMIZDAKİ İLİŞKİLERİN DERİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ”

“Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine her zaman çok güçlü destek veren İtalyan dostlarımıza müteşekkiriz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Temennimiz, Roma’ya hâkim olan basiret, sağduyu ve stratejik bakış açısının, Avrupa’nın geneline de yansıması; daha güçlü ve müreffeh bir Avrupa için güç birliği yapmayı sürdürmemizdir. Bu çerçevede, büyük ihtimam gösterildiği memnuniyetle müşahede ettiğimiz Türkiye ve İtalya arasındaki stratejik ilişkilerin derinleştirilmesi için el birliğiyle gayret sarf ediyoruz. İlişkilerimizin hükümetler arası zirve toplantıları, Türk-İtalyan Forumu ve Medya Forumu temelinde hızla kurumsallaşması için çalışıyoruz.  İş birliğimizi çok taraflı ve ikili düzeyde her alanda yeni ufuklara taşımayı hedefliyoruz. Heyetimde dinamik Türk özel sektörünün seçkin temsilcilerinin yer alması, bu doğrultudaki potansiyelden iki ülkenin de yararına olacak şekilde istifade edilmesine yönelik güçlü irademizin tezahürüdür.”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda, ziyaretinin iki ülke arasında mükemmel düzeyde seyreden çok boyutlu ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına olan inancını dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı