Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Fransız İş Forumu’na Katıldı

28.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Fransız İş Forumu’na Katıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Türk-Fransız İş Forumu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin son 10 yılda gerçekleştirdiği reformlara ve ekonomik gelişimine dikkat çekti. Türkiye ile Fransa arasındaki yeni ticaret hacmi hedefinin 20 milyar avro olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Teknolojisi, bilgisi, güçlü sanayisiyle Türk ve Fransız sanayicilerinin beraber iş yapmalarının önünde hiçbir engel görmüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Türk-Fransız İş Forumu toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Hollande’ı bir kez daha Türkiye’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Herkes şunun farkında, Sayın Cumhurbaşkanı, olağanüstü bir ziyaret yapıyorsunuz. Bu ziyaretin olağanüstü olmasının sebebi de uzun bir aradan sonra bu ziyaretin gerçekleşmesi. Dün de uzun uzun konuştuk, tarihte bu kadar yakın ilişkileri olan, NATO içerisinde müttefik olan, bütün Avrupa kurumlarında beraber olan bu iki ülke arasında; Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Fransa ile bölgesinde bu kadar büyük bir potansiyeli olan, tarihî derinliği olan, dinamik bir nüfusu olan Türkiye arasında bu kadar uzun süre böyle bir devlet ziyareti yapılmamasını herkes sorguluyordu tabii ki. Herkes bundan Türkiye-Fransa ilişkileri problemli algısını çıkarıyordu. Bu halklarımızı da, iş dünyamızı da farklı farklı yönlendiriyordu. Şimdi inanıyorum ki sizin bu ziyaretinizle bu algı değişecek ve yeni bir dönem başlayacak. Sizin de bunun farkında olduğunuzu göstermeniz bizim tarafımızdan çok takdir ediliyor. Çünkü çok sayıda değerli bakan arkadaşlarınız ve Fransız iş dünyasının çok değerli temsilcileri hep beraber geldiniz” dedi.

 

 

“İLİŞKİLERİMİZİ HAKETTİĞİMİZ SEVİYEYE YÜKSELTMEMİZ GEREKİR”

Ziyaretin gayet ciddi ve farkında olarak gerçekleştirildiğini, ülkemizin de bu ziyarete böyle hazırlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül,  bundan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Çünkü ilişkilerimizi hak ettiğimiz seviyeye yükseltmemiz gerekir, gerek siyasi olarak gerekse de diğer alanlarda. Ama bunun en somut müşahhas göstergesi de ekonomide gerçekleşiyor. Biraz önce iş dünyasının başkanının konuşmalarını dinledik, verdiği rakamları dinledik. 2000 yılına gelene kadar Türk- Fransız ilişkileri, ondan sonrasını bunları hep dinledik. Şöyle tekrar gözden geçirecek olursak bunların hepsi ikili ilişkilerimizin özüyle ilgili olmayan konulardan dolayı oldu. Dolayısıyla ikili ilişkilerimizin özüne dönmemiz gerekir ve unutmayalım ki, Türkiye yüzyıllardır Avrupa’dadır. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile 50 yıldır ilişkisi vardır, ama Türkiye yüzyıllardır Avrupa’dadır. Avrupa saraylarında, Avrupa’nın büyük salonlarına girdiğinizde tavandaki resimler, duvarlardaki resimlerde, arşivlere girdiğinizde arşivlerdeki bütün bölgelerde, Türkiye’nin Avrupa ülkesi olduğu gözükür. Ama farklı dinlerdeniz, bu açıdan da Fransa ile Türkiye arasında farklı dinlerde, farklı kültürlerde ilk ittifak anlaşması 1500’lü yıllarda yapılmış.”

“KÖKLÜ REFORMLAR TÜRKİYE’Yİ ÇOK GÜÇLÜ HALE GETİRDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke böyle bir geçmişe sahipken ilişkilerin buna yakışır seviye getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bugüne gelindiğinde ise Türkiye’nin özellikle son 10-12 yıl içerisinde, 2001 de büyük bir kriz geçirdiğini ve o krizden dersini alarak, krizden bu yana çok köklü reformlar yaptığını ve bu reformların bundan sonra da devam edeceğini kaydetti. Bu reformların yapılmasında Avrupa Birliği’nin çok büyük desteğinin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi bu reformlar Türkiye’yi çok güçlü hale getirdi. Türkiye’nin şu 10 yıllık büyümesine baktığımızda, etrafımızdaki bütün bu krizlere rağmen Türkiye yüzde 6 büyüdü, geçen sene 4,5, bu sene yine 4,5 üzerinde büyümenin gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bankalarımız sapasağlam, hiçbir bankamızda sallantı, sarsıntı olmadı. Maastricht Kriterlerini yerine getiren bir ülkeyiz. Borç yükümüz, gayrı safi millî hâsıla karşısında yüzde 35. Hiçbir popülizme dalmadan sıkı bir mali disiplin uyguluyoruz ve yüzde 1,5 bütçe açığımız. Cari açığımız biraz bizim yumuşak karnımız. Bunu gidermenin yolu da Türkiye’de daha çok üretim, daha çok yatırımdan, daha çok teknoloji transferinden geçiyor” dedi.

“SANAYİNİN BÜTÜN ALANLARINDA İŞ BİRLİĞİMİZ SINIRSIZDIR”

Öncelik verdiğimiz bu alanlarda da iş birliği yapacağımız ülkelerin başında Fransa’nın geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Teknolojisiyle, bilgisiyle, güçlü sanayisiyle Türk ve Fransız sanayicilerin burada, başka yerde yatırım yapmaları; beraber iş yapmaları önünde hiçbir sınır görmüyorum. Bunun önündeki tek sınır demin söylediğim, ortaya çıkan gereksiz algılamalardır. İşte bu ziyaretle bunu yıktığımız kanaatindeyim. Onun için önümüz gerçekten çok açılmaktadır. Çok iyi örnekler var, bu salonda görüyorum, hepsini tanıyorum ben. Ben sadece Türk işadamlarını değil, Türkiye'de iş yapan Fransız firmalarını da tanıyorum. Sizler de biliyorsunuz, zaman zaman sizleri toplayıp sizlerle de toplantılar yaptım ve bu problemleri nasıl aşarız diye konuştuk. Sadece Türkiye'de değil, Türkiye dışında Balkanlarda, Irak'ta, Orta Doğu'da, Orta Asya'da Türk ve Fransız şirketlerinin nasıl büyük yatırımları gerçekleştirdiğini biliyoruz. Ama bunların hepsi potansiyelin çok gerisindedir. Onun için bizlerin teşviki ile sizlerin önü açıktır. İş adamlarına sesleniyorum. Her alanda enerji başta olmak üzere ki nükleer enerji bunun en tepesidir, burada Türk-Japon-Fransız iş birliği Sinop'ta bu çok büyük bir işarettir. Bunu başarılı bir şekilde başkaları da takip edecektir. Enerji konusunda dün bakanlar geniş konuştular. Yeni yeni mutabakatlar sağlandı. Dolayısıyla önümüz açıktır. Termik santraller konusunda, alternatif enerjiler konusunda her konuda iş birliğine hazırız. Türkiye enerji konusunda bağımlı bir ülkedir. Dolayısıyla enerjimizi üretmemiz gerekir. Bunun için Fransa bizim için en güzel ortak olabilir. Savunma sanayi konusunda, diğer alanlarda, sanayinin bütün alanlarında; uçak, otomotiv her alanda iş birliğimiz çok sınırsızdır” dedi.

“TİCARET HEDEFİMİZ 20 MİLYAR AVRO”

Turizm alanında, kültür alanında, eğitim alanında; Türkiye’deki Fransız okullarında 900 bine yakın öğrencinin olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül,  güçlü bir Fransız ekolünün de var olduğunu belirtti.

Konuşmasında, “Ticaret 15 milyar dolar dedik. Şimdi artık Avro olarak hedefimizi koyduk; 20 milyar Avro olarak. Bunlar çok kolay ulaşılacak hedeflerdir. Çünkü gerçek hedefin gerisinde kalması için adeta gemlendi. Ticaret engellendi açıkçası, karşılıklı olarak. Çünkü siz daha iyi siyasi ilişkiler içerisinde olduğunuz, daha önyargısız bir ülke alternatifi varken, önyargıların olduğu bir ülkeyle mi ticareti tercih edersiniz? Bu sizin açınızdan da geçerli, bizim açımızdan da geçerli. Bunların hepsi lüzumsuzdu. Bunları bir kenara koymamız lazım. Onun için öndeki engelleri aştığımızda, ticaretin bu koyduğumuz hedefe çok çabuk ulaşacağından hiç şüpheniz olmasın. Bizim Rusya ile 40 milyar dolar ticaretimiz var. Müttefikimiz ile niye bu kadar büyük olmasın ki. O açıdan bu söylediklerim gerçekçidir. Hayalci, inanmadığım şeyleri hiçbir zaman konuşmam ve konuşmadım da” diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği’ni çok konuştuk sizlerle. Avrupa Birliği konusunda bizim şu anda konsantre olduğumuz alan müzakereleri başarıyla bitirmektir. Herkes biliyor ki otomatik tam üyelik yoktur. Müzakereyi bitirince de tam üye olacaksınız diye de bir şey yoktur. Biz bunları biliyoruz. Belki Fransız halkı referandumda yok diyecektir. Saygıyla karşılarız. Bilmiyorum belki Türk halkı o gün hayır, biz Norveç'in yaptığını yapmak istiyoruz, diyecektir. Ama bunlar bugünün konusu değildir. Burada sizinle, Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile çok paylaştım bunu, O çok iyi biliyor bunu. Ama işadamları burada olduğu için, onlara soruyorum. Sizin yatırımcılarınız, işadamlarınız Avrupa Birliği müktesebatı standartlarının geçerli olduğu bir ülkede mi kendilerini daha çok güvende hissederler, yoksa bu standartların uygulanmadığı bir ülkede mi kendilerini daha güçlü hissederler?”

“ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPMAZSAK, ZATEN O FASILLAR HİÇBİR ZAMAN KAPANMAYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, “Bizim bu fasılları açmamıza neden mani olsun ki? Hukuk standartlarımızı yükseltelim. Para ile ilgili konuları yükseltelim, para faslı ile ilgili hiçbir açılış kriteri bile söz konusu değil. Otomatik açabiliriz. Neyi düzenleyeceğiz biz burada? Ekonominin daha iyi işlemesini. Serbest piyasa ekonomisinin bütün şartlarının, rekabetin bütün şartlarının en iyi şekilde işlemesi için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Bu standartları üstleniyoruz. Şimdi bütün bunlar olunca ticaret karşılıklı artacak, yatırımlar karşılıklı artacak ve herkes kendisini daha çok güvende hissedecek. Onun için ben bu çağrıyı tekrar yapıyorum, herkesin kafasında şu vardı, ama bu bir gerçekti,  siz bu gerçeği değiştirdiniz. Cumhurbaşkanı olduktan sonra, Fransa’nın birçok fasıllarda siyasi blokajı vardı, işte 5 fasılda. Bunlardan birini kaldırdınız, 22. Faslı; ama diğer fasıllarda da kaldırdığınızı söyleyin doğrusu. Gerçekleşir, gerçekleşmez, bu ayrı bir hikâye, çünkü siz değil, biz üstümüze düşeni yaparsak gerçekleşecek. Biz üstümüze düşeni yapmazsak, zaten o fasıllar hiçbir zaman kapanmayacaktır. Onun için bizi de test etmek için güzel bir fırsattır bu. Bunlar olduğu süre içerisinde ilişkilerimiz tarihin hak ettiği seviyeye ulaşacaktır” dedi.

“HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİNDE TÜRKİYE’DEKİ KADAR MODERN HAVAALANI TERMİNALİ YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Hollande’nin ziyaretinin çok başarılı geçtiğini düşündüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’yi gördünüz, tanıdınız, bazı Fransız dostlarımız Türkiye’yi hala eski halleri ile düşünürler. Ben biliyorum, çok yakın dostlarım var, siyasetçilerin içerisinde var, sizin devlet adamlarınızın içerisinde var, çok yakın. 10 sene ben Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nde bulundum, Türkiye’yi temsil ettim, milletvekili olarak, çok yakın dostlarım var. Şimdi bilirim, bazıları hala anlatırlar bana, ‘Türkiye’yi bizimkiler sokaklarında at arabalarının gezdiği ülke zanneder’ derler. Çok şey değişti bu memlekette, gerçekten çok şey değişti. Şunu iddia edebilirim ki, hiçbir Avrupa ülkesinde Türkiye’deki kadar modern havaalanı terminali yoktur, ne Fransa’da, ne Almanya’da, ne İngiltere’de. Türkiye’deki kadar yeni, modern, büyük havaalanı terminali yoktur. Şimdi bunlar doğrusu, bazıları için ancak görürse inanacağı şeylerdir.”

“TÜRKİYE’DEKİ SİYASİ İSTİKRAR SAĞLAMDIR”

Konuşmasında, “Son olarak şunu söylemek istiyorum: Tabii ki açık toplumda, basının her şeyi açık yazdığı toplumda, her şeyin siyasetin açık tartışıldığı toplumda, bir ülkede ne varsa o dışarı yansır. Fransa’da ne oluyorsa biz takip ediyoruz, bizde ne oluyorsa da siz takip ediyorsunuz. Bunlar sakın yanlış intiba yaratmasın. Bugünkü Türkiye’de çeşitli siyasi tartışmalar var, çeşitli sıcak konular var. Bazen çok sert münakaşalar var. Bunların hiçbiri Türkiye’de siyasi istikrarı sarsacak seviyede değildir. Türkiye’deki siyasi istikrar sağlamdır” diyen Cumhurbaşkanı Gül,  TBMM’de güçlü bir çoğunluğu olan bir iktidarın bulunduğuna işarete ederek, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tek parti iktidarı devam ediyor. Şu anda Türk ekonomisinin temel göstergesini sarsacak, makro-ekonomik göstergeleri sarsacak herhangi bir güvensizlik de söz konusu değildir. Şüphesiz ki, 12 sene içerisinde inişler-çıkışlar olacaktır. Hiçbir zaman tartışma olmayacak diye bir şey de olamaz demokrasilerde. Tenkitler, kritikler, iyi-kötü şeyler olacaktır ama Türkiye’nin trendi daima yükselmektedir, bunu bilin. Ve Türkiye, gerek hukuk alanında, gerek ekonomi alanında, gerek diğer alanlarda, siyasi alanlarda yeni reformları yapmakta da kararlıdır. Çünkü reformlar Türkiye’yi güçlü kılmıştır. Bugün Türk ekonomisi ile ilgili güvenli konuşabiliyorsam, bu yaptığımız reformlar sayesinde olmuştur. Bunların hepsi de devam edecektir. Ben bir kez daha başta zat-ı âliniz olmak üzere bütün değerli bakanlara, bütün değerli Fransız iş dünyası temsilcilerine Türkiye’ye hoş geldiniz diyorum. Ve bu ziyaretten gayet başarılı döneceğinize inanıyorum ve bunun meyvelerini karşılıklı hep beraber alacağız. Hepinize tekrar teşekkür ederim.”

Konuşmaların öncesinde Koç Üniversitesi ve Sanofi firması arasında araştırma alanında iş birliği projeleri konusunda iyi niyet mektubu imza töreni gerçekleşti.

CUMHURBAŞKANI HOLLANDE: “20 MİLYAR AVRO HEDEFİ İÇİN TÜM ŞİRKETLERİN KATILIMI GEREKLİ”

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da yaptığı konuşmada, ziyaretinin 22 yıl aradan sonra bir Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye'yi ziyaret etmesinden ziyade, ülkelerarası ilişkilerde yeni bir sayfa, siyasi alanda yeni bir dönem açılması olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasa da aslında Avrupa'da olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Hollande, bundan faydalandığını, son 10 yılda Türkiye'nin gelişmesini “sanayinin gücü”nün de açıkladığını, Türk sanayisinin istihdamın yüzde 20'sine tekabül ettiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Hollande, 2012'den sonra başlayan yeni dönemin meyvelerini 2013 yılında aldıklarına ve bazı şirketlerin Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğine işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanıyla bu konularda anlaştık. Aramızdaki ticaret hacminin 20 milyar avroya tekabül etmesini istiyoruz. Böyle bir hedefimiz var. Demek ki bütün şirketlerin katılımı gerekecek" dedi.

Türkiye ile Fransa arasında yeni hedefler belirlenmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Hollande, enerji alanında iki ülkenin ortak noktaları olduğunu, bu ülkelerin petrol kaynakları olmadığını ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye karar verdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Hollande, Türk iş adamları için Fransa'da büyük imkânlar olduğunu, bu kişilerin ülkelerinde çok iyi karşılanacağını kaydederek, "Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil ama Dışişleri Bakanlığıma gerekli bütün talimatları verdim. Şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılar kolayca Fransa'ya gelebilsinler, işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır.”

CUMHURBAŞKANI HOLLANDE: “FRANSA YENİ FASIL AÇMAYA HAZIR”

Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecinin devam etmesini istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Hollande, “Fransa yeni fasıl açmaya hazır. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda. Bu hem Türkiye hem de Avrupa için iyi olacaktır. Fransa'nın bu konuda sizlerden desteğini esirgemeyeceğine emin olabilirsiniz” dedi

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı