“Türkiye ve Gürcistan Kadim Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış İki Ülkedir”

20.01.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Türkiye ve Gürcistan Kadim Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış İki Ülkedir”

 

Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği veren Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin gücünü, köklü mazisinden ve halklar arasındaki dostluk ve akrabalık bağlarından aldığını belirterek, “Gürcistan’ın milli düsturu olan ‘güç birliktedir’, bizdeki ifadesiyle ‘birlikten kuvvet doğar’ ilkesi, ‘kazan-kazan’ eksenli politikaların temelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili'nin onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Gürcistan’da 27 Ekim’de düzenlenen seçimlerde Devlet Başkanlığına seçildiği için Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili’yi bir kez daha tebrik ederek, seçim sonuçlarının tüm Gürcistan halkına hayırlı olması dileğini ifade etti.

 

 

“İLİŞKİLERİMİZ GÜCÜNÜ, KÖKLÜ MAZİSİNDEN VE HALKLAR ARASINDAKİ DOSTLUK  BAĞLARINDAN ALMAKTADIR”

“Yeni görevinize başladıktan sonra ilk resmi ziyaretinizi Türkiye’ye gerçekleştirmeniz, şüphesiz ikili ilişkilerimize verdiğiniz değeri göstermektedir. Bu tercihi, stratejik ortaklığımızın müşahhas bir tezahürü olarak görüyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Gürcistan’ın, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğunu söyledi.  Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın en eski sekiz orijinal alfabesinden birine sahip olmasının, Gürcistan’ın ne denli zengin bir kültürün ve köklü bir medeniyetin mirasçısı olduğunun ispatı olduğunu ifade etti.

İlişkilerin gücünü, köklü mazisinden ve halklar arasındaki dostluk ve akrabalık bağlarından aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Nitekim, günümüzde de Türkiye’de çok sayıda Gürcü kökenli vatandaşımız yaşamaktadır. Bu itibarla dostluk, iyi komşuluk, ortaklık ve iş birliğinin değerini çok iyi bilen iki ülkeyiz. Ünlü Gürcü şair Şota Rustaveli’nin şu dizeleri, kanaatimce, Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin ruhunu çok iyi yansıtmaktadır. “Dost dostu için hayatını feda eder. Dost dosta gönül verir, sevgisini de yol ve köprü eder.” Bu anlayıştan hareketle, Gürcü dostlarımızla amacımız, ülkelerimiz ve halklarımızın yanı sıra bölgemizin barış, huzur, istikrar ve refahına katkı sağlamaktır“ dedi.

TÜRKİYE VE GÜRCİSTAN ARASINDA YÜRÜTÜLEN PROJELERİN ÖNEMİ

Bu çerçevede, ikili düzeyde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ve bölgesel projelerde güçlü bir iş birliği sergilendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan’ın milli düsturu olan “güç birliktedir”, bizdeki ifadesiyle “birlikten kuvvet doğar” ilkesinin, “kazan-kazan” eksenli politikaların temeli olduğuna inandıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirildiğinde asrın projesi olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının arkasında yatan itici gücün, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattının hayata geçirilmesini mümkün kılan iradenin buradan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi bunlara yeni başarı hikâyeleri ilave etmek azmindeyiz. ‘Modern İpek Yolu’ olarak adlandırılan Orta Hat’tın en önemli parçalarından olan “Bakü-Tiflis-Kars” demiryolunu bu sene tamamlamak istiyoruz. Aynı şekilde Güney Gaz Koridoru’nun çok önemli bir unsuru olan Trans Anadolu Boru Hattı’nı (TANAP) da Gürcü ve Azeri dostlarımızla birlikte hayata geçirmek kararlılığındayız. Hiç şüphesiz bu önemli projeler, adeta bir kemer gibi dost ülkelerimizi sararak, Güney Kafkasya’yı dünyaya kenetleyecek ve bölgemizin istikrar ve refahını pekiştirecektir” dedi.

“GEÇEN YIL ÜLKEMİZE GELEN GÜRCİSTAN VATANDAŞLARININ SAYISI 1,8 MİLYONA YAKLAŞMIŞTIR”

Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla entegrasyona doğru ilerlediğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, çok yakında “gümrüklerde tek pencere” uygulamasına geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, “Kazan-kazan” ilkesine dayanan bu yakın ve güçlü iş birliğinin nimetlerinden iki ülke halkının da faydalandığını, her alanda ivme kazanan ilişkilerin, iş, ticaret, yatırımlar gibi alanlara da fevkalade olumlu yansıdığını belirterek sözlerini, “Neticede geçen yıl ülkemize gelen Gürcistan vatandaşlarının sayısı 1,8 milyona yaklaşmıştır. Bu, Gürcistan nüfusunun yaklaşık %40’ına tekabül etmektedir.  Gürcistan ile yeni projeler, sınır kapıları ve bağlantılar tesis ederek, ilişkilerimizi en güçlü şekilde ileriye taşımak istiyoruz. Gürcü dostlarımızın da bu konuda güçlü bir iradeye sahip olması, ilişkilerimizin parlak geleceğinin teminatıdır.” diyerek tamamladı.

DEVLET BAŞKANI MARGVELASHVİLİ: “TÜRKİYE GÜRCİSTAN’IN EN YAKIN ORTAĞIDIR”

Gürcistan Devlet Başkanı Margvelashvili de yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin Gürcistan’ın en yakın ortağı olduğunu ve iki ülkenin iyi komşuluk ve karşılıklı anlayış prensibine dayalı stratejik iş birliği içinde bulunduğunu söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı