Cuma Namazını Kalenderüstü Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, namaz çıkışında basın mensuplarının HSYK tartışmalarına ilişkin sorusunu cevapladı.
Soru: “Dün akşam açıklamalarınız vardı, özellikle ‘Güzel şeyler olacak inşallah’ şeklinde, bu merak uyandırdı, bizlerde ve kamuoyunda. Ne kast etmek istediniz acaba, nedir buradaki amaç?”
Cumhurbaşkanı Gül: “Biliyorsunuz yargı etrafında bir tartışma var, daha bağımsız ve daha tarafsız bir yargının Türkiye’de gerçekleşmesi için. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir taraftan yasal çalışmalar yapılıyor, bir taraftan Anayasa değişikliği teklifi var, bir taraftan da tartışmalar. Benim bütün amacım bu işlerden Türkiye’nin güçlü olarak çıkması, bir an önce bu işleri bitirip Türkiye’nin kendi gündemine dönmesiyle ilgili. Geçen haftalarda bildiğiniz gibi bazı çalışmalar yaptım. Bunların bazıları basına açık oluyor, bazıları basına kapalı yaptığım çalışmalar. Ben hala şu kanaatimi muhafaza ediyorum: İktidar ve muhalefet, en azından üç muhalefet partisinin ikisi, iktidar partisi de prensip olarak bir Anayasa değişikliğinin olabileceğini söylediler bana. Onun üzerine bu çalışmaları yapmaya devam ettim. İnanıyorum ki demokrasinin meşru ayakları olan bir tarafta iktidar partisi, bir tarafta muhalefet bir araya gelerek, bir Anayasa değişikliği ile daha sağlam bir şekilde bu işi çözebilirler. Ben hala bu kanaatimi muhafaza ediyorum. Meclis’teki HSYK ile ilgili tasarı tutulabilir, hiçbir zaman Genel Kurul’a indirilmez, yok gibi görülebilir, hükümet de bu konuda kesin tavrını koyabilir, bunu Genel Kurul’a getirmeyeceği ile ilgili. Daha sonra da en azından üç siyasi parti bir araya gelir ve bir bakarlar Anayasa çıkartabilecekler mi, çıkartamayacaklar mı? Eğer bir araya geldiklerinde çıkartamayacakları gibi bir kanaate varırlarsa o zaman herkes yine kendi yoluna gider. Ama daha önce HSYK’nın nasıl olması gerektiği, yapısının nasıl olacağı ile ilgili, onun bağımsızlığı, tarafsızlığı ile ilgili zaten mutabakatlar oluşmuş; sadece üyeler nasıl seçilecek, konu oraya gelmiş tıkanmış. Eğer niyet olursa yol bulunur. Onun için bir araya gelsinler, benim arzum budur. Niyetlerin var olduğu görülürse onun da yolu bulunur. Dünyanın birçok ülkesinde bunun örnekleri vardır. Ve Türkiye böyle önemli bir meseleyi iktidar-muhalefet elbirliğiyle çözmüş olmanın çok pozitif bir psikolojisini yakalar. Ve Türkiye’de güzel bir hava oluşur. Benim arzu etmek ve görmek istediğim şey bu. Ama bu gerçekleşmezse o zaman demokratik nizam içerisinde, parlamenter düzen içerisinde kanunlar da çıkar. Onların kontrolüyle ilgili mekanizmalar var. Şüphesiz ki, Anayasaya uygun mu değil mi; bu tartışmalar başka bir mecrada devam eder. Söyleyeceğim bunlar. Dün de bu ümidimi koruduğumu ifade ettim. Dün Sayın Başbakan ile de bu görüşlerimi paylaştım. Doğrusu ondan da müspet bir karşılık aldığım için ‘güzel gelişmeler olabilir’ ümidimi besliyorum.”