Kilis Belediye Başkanlığı’nı ve Eski Hamam’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şehirler gelişirken eski eserlerin korunmasının önemine işaret ederek, “Şehirleri dizayn ederken, geliştirirken ne kadar bilgili, görgülü elemanlar çalıştırılırsa o kadar işler yolunda olur. Bu bir vizyon meselesidir. Bu konuda ufuk açıcı olmak gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kilis Belediye Başkanlığı’nı ve Eski Hamam’ı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kilis Belediye Başkanlığı’nı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği illerdeki belediyelere hiç ayırt etmeden gittiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şehirlerin sahiplerinin belediye başkanları olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, diğer kamu görevlilerinin nereye takdir edilirse orada görevlendirildiklerini ve devleti orada temsil ettiklerini, belediye başkanlarının ise o şehirde doğmuş, büyümüş insanlardan seçildiklerini ve bu yüzden şehirlerin geleceğini iyi düşünmeleri gerektiğini söyledi.
“ŞEHİRLERİ YAŞANABİLİR YAPAN BELEDİYE BAŞKANLARIDIR”
Belediye başkanlarının, bir şehri yaşanabilir de, terk edilebilir de yapabileceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Eğer yanlış imarlar olursa, yanlışlıklar olursa şehir nüfusu büyüdükçe içinden çıkılmaz olur. Ama eğer çok dikkatli bir imar yapılır, hizmetler götürülürse o şehir her bakımdan büyür” dedi. Halkla iç içe çalışan belediye başkanlarının hizmetlerinden edindikleri manevi tatmininin de büyük olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “İşte bu parkı ben yaptım diyeceksiniz, ileride. Şu yolu ben açtım diyeceksiniz. Bunlar gösterilir, görünür hizmetlerdir. Bire bir halka hizmet açısından, halkın hizmet kapısını çalıp geldiği yerlerdir. Onun için çok önem veririm belediyelere. Şehirleri dizayn ederken, geliştirirken ne kadar bilgili, görgülü elemanlar çalıştırılırsa o kadar işler yolunda olur. Bu bir vizyon meselesidir. Çok ufuk açıcı olmak gerekir. Bazen halkla iç içe olunduğu için popülist talepler olabilir. Zorlanabilir başkanlar. Ama ne kadar ilkeli ve prensipli hareket ederlerse sonunda onlar memnun olurlar. Burada da şimdiye kadar gördüklerimden memnun oldum.”
“TARİHÎ MİRAS ÇOK ÖNEMLİDİR, ONUN KIYMETİNİ BİLMEK GEREKİR”
Kilis’i ziyaretlerinde yapılan çalışmalara tanık olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Eski eserleri muhakkak koruyun. Nüfus önemli değil. Tarihî miras çok önemlidir. Tarihi mirasın da kıymetini bilmek gerekir” dedi. Kilis Valiliği’nin restorasyonun ardından eski hükümet binasına taşınacağını öğrenmekten duyduğu memnuniyeti de dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, restorasyon konusunda özenli olunması gerektiğine de dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bazen restore ediyoruz diye bozuluyor. Hiç ellenmese denecek kadar yanlış işler yapılıyor. Onlara da hiç müsaade etmemek gerekir” dedi.
Belediye Başkanı Abdi Bulut da, ziyaretin anısına 10 hektarlık alanda Abdullah Gül Ormanı oluşturacaklarını açıkladı.
ESKİ HAMAM ZİYARETİ
Belediyeden sonra Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile 2009 yılında restorasyonu tamamlanan ve sergi amaçlı olarak kullanılan Eski Hamam’ı ziyaret etti.
CUMHURBAŞKANI GÜL VE BAYAN GÜL, TÜRK BAYRAĞI İŞLEMELİ YORGANI İNCELEDİ
Halk Eğitim Merkezi ile Kız Meslek ve Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nin (ÇATOM) sergilenen el işi ürünleri ve işlemelerini inceleyen Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, yöresel menengiç kahvesinin tadına baktı. Daha sonra katmer ustalarının bulunduğu bölüme giden Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, ustadan tatlının özellikleri konusunda bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, bakır ustalarından mesleğin inceliklerine dair bilgi alırken, Türk Bayrağı işlemeli yorganı da incelediler.
Eski Hamam
Mimari değeri çok yüksek olan hamam meyilli bir yerdedir. Kilis’in dar sokaklarında sel halinde akan yağmur suları sürüklediği taş, kum ve toprakla hamamı doldurup altına almıştır. Sonradan açıldığı ve meydana çıkarıldığı için Eski Hamam denmiştir. Hamamın kapısı devrinin şaheser mimari örneklerindendir. Hamamın üzerindeki kitabede, “Bu mübarek hamamı 1562 yılında Sultan Selim oğlu yüce Sultan Büyük Hakan Sultan Süleyman’ın hükümdarlık günlerinde Emir Kasım Oğlu Emir Canbolat yaptırdı. Allah Padişahın mülkünü muhallad etsin” yazar. 2010 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından restore ettirilmiştir.