İstanbul Boğazı’na inşa edilecek üçüncü köprünün temeli, İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümünde atıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada yeni köprünün adının “Yavuz Sultan Selim” olacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kuzey Marmara Otoyolu ve Üçüncü Köprü temel atma törenine katıldı.
Açılış törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
“İSTANBUL DÜNYANIN GÖZBEBEĞİ”
Cumhurbaşkanı Gül, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 29 Mayıs’ın İstanbul'un fethinin 560. Yıl dönümü olduğuna dikkat çekerek, “Fatih Sultan Mehmet'i rahmetle anıyoruz. Kendisine sevgimiz, saygımız, borcumuz şüphesiz ki çok büyük. Bu şehri bizlere emanet etti. Bu şehir sadece bizlerin gözbebeği değil, İstanbul bütün dünyanın gözbebeği. Dünyanın nadir şehirlerinden birisi” dedi.
“BU ŞEHRE HİZMET ETMEK HEPİMİZ İÇİN MUTLULUK KAYNAĞIDIR”
İstanbul’un üç imparatorluğa başkentlik yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu şehrin sorumluluğunu taşımak ve bu şehre hizmet etmek şüphesiz ki hepimiz için mutluluk kaynağıdır. Çok şükür ülkemiz karanlık günleri geride bıraktı. Türkiye ile gurur duyuyoruz. Ülkemizde yapılan işlerle hepimiz övünüyoruz. Çok büyük altyapı yatırımları ve hizmetler bir taraftan yapılırken Türkiye’nin geleceğinin de parlak olduğunu artık dost, düşman görüyor. Dünyanın gözü bu ülkede. Geleceğimiz de onun için inşallah bugünden çok daha güzel olacaktır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul’un tarihî günlerinden birini daha yaşadığını anlattı.
KÖPRÜNÜN İSMİNİ CUMHURBAŞKANI GÜL AÇIKLADI
3. köprünün ismini Cumhurbaşkanı Gül açıklarken şunları söyledi: “Biraz önce değerli Başbakanımız o açıklamayı benim yapacağımın işaretini verdi. Arkadaşlarımız, hükümetimiz hep düşünüldü, konuşuldu. Neticede hep beraber şu karara vardık ki, 3. köprünün ismi “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” olsun. Osmanlı Devletini çok daha büyüten, imparatorluğumuzu cihanşümul bir imparatorluk haline getiren, çok büyük fetihlerde adımları olan ve mukaddes emanetleri bize emanet eden bu büyük sultanı, bu büyük padişahı bu şehirde daima yâd etmek, ona saygı ve şükranlarımızı tarih bilinci içinde göstermek için bu ismi hep beraber verdik. Bundan sonra inşallah 3. köprü de Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak artık seslendirilecek. Ülkemize, memleketimize ve İstanbul’a hayırlı olsun.”
CUMHURBAŞKANI GÜL, EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ
Projenin büyüklüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, emeği geçenlere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu büyük köprüyü, Türkiye’ye kazandıran ve bizi gururlandıran Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve Hükümetin Başkanı olarak Sayın Başbakanın şahsında bütün hükümet üyelerine ayrı ayrı teşekkür ederim ve ayrı ayrı tebrik ederim” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, köprünün yapımını gerçekleştirecek firmalara da teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Temel atma öncesinde İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Kur’an-ı Kerim okudu. Konuşmaların ardından 3. köprünün temeli dualar eşliğinde atılırken mehter ekibi de tören alanında mehter marşını seslendirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Bayan Gül, Başbakan Erdoğan ve Emine Erdoğan butona beraber basarak köprünün temelini attılar. Temel atma töreninin ardından toplu fotoğraf çekildi.
KÖPRÜ 2015’TE HİZMETE GİRECEK
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, 2 yıl sonra, 29 Mayıs 2015’te hizmeti açılması planlanıyor.
“ANI METNİ”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. köprünün ayağına bıraktığı “Anı Metni”nde şu ifadeler yer aldı:
“Bugün 29 Mayıs 2013. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından fethinin 560. yıl dönümünde, İstanbulumuz için son derece önemli bir eserin temelini atıyor olmanın hep birlikte iftiharını yaşıyoruz. Bu şehrin fatihi, Fatih Sultan Mehmed Han, ‘Hüner, bir şehir bünyad etmektir/Reaya kalbini abad etmektir’ diyerek, şehirlerin ancak ve ancak halkın kalbini abad etmek suretiyle mamur olacağını bizlere tavsiye etmiş ve bu ülküyü miras bırakmıştır. Asya ile Avrupa kıtalarını, Anadolu ile Trakya’yı, en önemlisi de medeniyetleri, kültürleri, insanlık birikimini buluşturacak 3. Boğaz Köprüsü’nün, İstanbul, Türkiye ve dünya için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyoruz. İstanbul Boğazı üzerindeki bu üçüncü gerdanlığın, salimen ve bir an önce tamamlanıp, milletimize ve insanlığa hizmet eder hale gelmesini samimiyetle arzuluyoruz. Allah’tan bu köprüyü, milletimize ve insanlığa hayırlı bir eser olarak muhafaza etmesini, üzerinden geçen yolcuları sağ ve salimen mevzilerine ulaştırmasını, köprüyü muhabbetin, kucaklaşmanın, buluşmanın ve kavuşmanın bir aracı kılmasını niyaz ediyoruz. Kıtaları ve medeniyetleri olduğu kadar geçmişi de geleceği de bağlayacak, Türkiye’yi önce 2023, ardından 2053 ve 2071 hedeflerine ulaştıracak bu köprünün yapımında emeği geçenlerin, bu hayırlı eser vesilesiyle iki cihanda dualara mazhar olmasını temenni ediyoruz. Bugün, İstanbulumuzun fethinin 560. yıl dönümünde, bize dünyanın en güzel şehrini miras bıraktığı için Fatih Sultan Mehmed Han ve onun şanlı ordusunun neferlerini hürmet ve minnetle yâd ediyoruz. Hayırlı olsun.”