Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Mekke’de toplanacak 4. Olağanüstü İslam Zirvesi’ne katılmak ve resmî ziyarette bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gitti. Zirvede, Suriye’de her geçen gün kötüleşen insani durum ile krizin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe etkileri ana gündem maddesi olacak.
Cidde’ye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, İslam Zirvesi’nin, ülkemizin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın en üst düzey karar alma organı olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, “İslam âlemi için hayati öneme sahip konuları değerlendirmek ve teşkilatın politikalarını buna göre düzenlemek amacıyla bir üye devletin veya Genel Sekreterin girişimiyle olağanüstü zirve düzenlenebilmektedir. Son dönemde Suriye’den Myanmar’a birçok Müslüman ülke ve toplumun hepimizi endişelendiren sorunlarla mücadele ediyor olması, bu zirveyi zaruri kılmıştır. Zirve, Suudi Arabistan Kralı, Aziz Dostum Kral Abdullah’ın girişimi ve daveti üzerine gerçekleştirilmektedir. Türkiye, Suudi Arabistan’ın olağanüstü zirve düzenlenmesi önerisini ilk destekleyen ülkeler arasındadır” diye konuştu.
“SURİYE’NİN İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ÜYELİĞİ ASKIYA ALINABİLİR”
Zirvenin Müslüman âleminin sorunlarına çözüm bulunması hususunda somut sonuçlar vermesi temennisini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, temel gündem maddelerinin başında Suriye’deki durumun yer aldığını aktardı. Zirvede Suriye’de her geçen gün kötüleşen insani durumun ele alınacağını, krizin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe etkileri ile çözüm arayışlarının değerlendirileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Zirve sonucunda akan kanın durdurulması ve geçiş sürecinin bir an evvel başlatılması için Baas rejimine kuvvetli bir mesaj verileceğinden şüphe duymuyoruz. Bu kapsamda Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliğinin askıya alınması söz konusu olabilir” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’nin Arap Ligi üyeliğinin geçen yıl Kasım ayında askıya alındığını hatırlatarak, “Bu kapsamda Suriye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliğinin askıya alınması söz konusu olabilir. Malumunuz olduğu üzere, Suriye’nin Arap Ligi üyeliği de geçen yıl Kasım ayında askıya alınmıştı” dedi.
SURİYE KRİZİNİN BÖLGESEL ETKİLERİ
Zirvede, Suriye’de her geçen gün kötüleşen insani durumun ele alınacağı ve krizin bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe etkileri ile çözüm arayışları değerlendirileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Suriye’deki olaylardan doğrudan etkilenen komşu ülkelerin yaşadıkları sorunların da ele alınacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, olaylar başladığından bu yana ülkemizde misafir edilen Suriyelilerin sayısının 55 bini geçtiğini ve bu sayının her geçen gün arttığını da bildirdi.
“SURİYE’DE BAŞLATILACAK GEÇİŞ SÜRECİNİN SEYRİNİ VE SONUCUNU SURİYE HALKI BELİRLEYECEK”
Tarihî bir dönemden geçmekte olan Suriye’deki gelişmelerin, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir mahiyet kazanmaya başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, tüm bölge açısından istikrarsızlık unsuru teşkil eden bu durum karşısında, uluslararası toplumun hızlı ve etkili şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Gelinen aşamada, Suriye’de akan kanın durdurulmasından ve halkın meşru talepleri doğrultusunda bir geçiş sürecinin süratle başlatılmasından başka çıkar yol olmadığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’de başlatılacak geçiş sürecinin seyrini ve sonucunu Suriye halkının belirleyeceğini söyledi.
“BİZE DÜŞEN, SURİYE HALKININ ÇÖZÜM ARAYIŞLARINI DESTEKLEMEK”
Cumhurbaşkanı Gül, “Dost ve kardeş Müslüman ülkeler olarak bizlere düşen, çözüme zemin hazırlayacak şartların oluşturulmasına yardımcı olmak ve Suriye halkının çözüm arayışlarını desteklemektir. Mübarek Ramazan ayında gerçekleştirilecek Olağanüstü İslam Zirvesi’nin bu doğrultuda önemli neticeler vermesini arzu ediyoruz” dedi.
“İSRAİL’İN UZLAŞMAZ YERLEŞİM SİYASETİ, BARIŞIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL”
Filistin meselesinin de zirvede ele alınacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan tarihî değişimin, Filistin meselesine adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunmasına olan ihtiyacı bir kat daha arttığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in, Doğu Kudüs başta olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında genişleterek sürdürdüğü uzlaşmaz yerleşim siyasetinin, barışın önündeki en büyük engel olduğunu bildirdi.
FİLİSTİN’İN “ÜYE OLMAYAN GÖZLEMCİ DEVLET” BAŞVURUSU
Filistin halkının kendi devletini kurma arzusunun ve önümüzdeki dönemde BM Genel Kurulu’na yapılması öngörülen “üye olmayan gözlemci devlet” başvurusunun en güçlü şekilde desteklemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye bütün devletlerin bu konuya ilişkin olarak Mekke’de güçlü bir irade sergileyeceğine eminiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Mekke’de bulunacağım süre zarfında İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin devlet başkanlarıyla yapacağım ikili temaslarda ikili konuların yanı sıra, pek çok bölgesel ve küresel meseleyi ele alma fırsatı bulacağım.”