“Merkel Daha Dikkatli ve Yapıcı Olmalı”

14.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Gül, Rum kesiminin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine, Birliğin temel ilkeleri ihlal edilerek alındığını belirterek, ''Avrupa'nın en güçlü ülkesinin (Almanya) daha dikkatli ve yapıcı olmasını beklerdim'' dedi.
  

Balıkesir Valiliği’ni ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ‘Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğu’ yönündeki sözlerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorusu üzerine, “Hükümetin bu konuyla ilgili açıklamaları oldu. Almanya, Avrupa'nın en güçlü, lokomotif ülkesi. Avrupa'nın en güçlü ülkesinin bu tip sorunlarla ilgili daha dikkatli, daha yapıcı olmasını beklerdim. Rum kesimi, AB'nin temel ilkeleri ihlal edilerek Birliğe üye alındı. Rum kesiminin Kıbrıs sorunu hallolmadan AB'ye üye olamaması gerekiyordu. Kıbrıs dosyası BM'de tartışılırken, Barış Gücü varken, sorunlu bir Ada'yı üye alarak AB temel ilkelerini çiğnemiştir. Barışın gerçekleşmesi için yapıcı, tarafları incitmeyecek şekilde hareket edilmeli. 2004'te referanduma sunulan Annan Planı, aynı zamanda AB'nin de planıydı. O dönem AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri olan Günter Verheugen ‘Rumlar bizi kandırdı’ dedi. Sayın Merkel'in bunları bilerek konuşması gerekirdi. Açıklamalarına üzüldüm” dedi. 

“HÂKİM SAVCI SAYISI ARTIRILMALI, EĞİTİMLERİ İYİLEŞTİRİLMELİ”

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun tahliye süreleriyle ilgili 102. maddesine ilişkin tartışmalar hakkındaki görüşünün sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu tartışmaların çekişme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'de köklü bir adalet reformuna ihtiyaç bulunduğunu daha önce de açıkladığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Hep tezat içinde oluyoruz. 'Tutukluluk süresi uzun' diyoruz. Öbür taraftan, 10 senede mahkeme sonuçlanmıyor ve tutukluluk süresi kısa gibi gözüküyor. Yargılamanın hızlandırılması, hâkim savcı sayısının artırılması, eğitimlerinin iyileştirilmesi ihtiyaç. Bunlar, el birliğiyle olacak şeyler” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, tartışmalar kapsamında yargı organlarının başkanları ile bir görüşme yapıp yapmayacağı sorusuna da, “Bir bakayım, değerlendiririm” cevabını verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı