"Türkiye Cumhuriyetinin Resmî Dili Türkçedir"

30.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türkiye Cumhuriyetinin Resmî Dili Türkçedir"


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Resmî ve ortak dil Türkçedir ve bu böyle de kalacaktır. Ama toplumda sosyolojik olarak farklı diller de konuşulur ve bunların hepsi bizim dilimizdir” dedi. 

 

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül'e, Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından, Büyük Türkçe-Kürtçe Sözlük ile Matrakçı Nasuh’un bir çizimi armağan edildi. Cumhurbaşkanı Gül de, “Verdiğiniz lügatı memnuniyetle aldım. Bu da tabii buranın bir sosyolojik gerçeğidir” dedi.   
 

 

“TÜRKÇE ORTAK DİLİMİZDİR”

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, “Son günlerde çok tartışılıyor. Bunu doğru mecrasında koymak isterim. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî dili Türkçedir. Bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçedir. Ortak dilimizdir, ama şu da bir gerçektir ki; halkımızın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında farklı farklı dilleri konuşan vatandaşlarımız, yörelerimiz vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerlerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış bile olsa gayrimüslim vatandaşlarımızın konuştuğu diller var. Bunların hepsi de bizim dilimizdir, hepsi bizimdir. Zaten Anayasamızda kültür mirasını korumak diye bir görevimiz de vardır. Bunların bir kısmı kültür mirası, bir kısmı yaşayan miraslardır. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde, bütün olaylara gayet sağlıklı bir şekilde bakmamız gerekir, bütün bunları bir zenginlik olarak görmemiz gerekir ve hep beraber gayet olumlu, yapıcı bir şekilde ülkemizi daha güçlü hale getirmek, bütün vatandaşlarımızı her bakımdan daha mutlu hale getirmek için el birliği içinde çalışmamız gerekir” dedi.

DİYARBAKIR: “BİR AÇIK HAVA MÜZESİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı olduktan sonra ikinci kez ziyaret ettiği Diyarbakır'da daha çok vakit geçirip ilin bütün sorunlarını daha yakından dinlemeyi ve ilin zenginliklerini görmeyi arzu ettiğini dile getirerek, Diyarbakır'ın Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Diyarbakır'ın sadece Anadolu'nun değil, tarih boyunca Orta Doğu'nun büyük merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, milattan önce 3 bin yıllarına kadar uzanan tarihiyle ilin o günlerden bugünlere kadar sürekli olarak büyük bir yerleşim yeri niteliği taşıdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Diyarbakır'ın bir açık hava müzesi gibi olduğunu bildirerek, “Diyarbakır'da yaşayanlar, her gün bunun önünden geçenler, bunun kıymetini bilmeyebilirler veya fark etmeyebilirler, ama buradaki her eser gerçekten çok değerlidir. Gelinip, görülmesi gereken güzellikte, tarihî değer ifade etmektedir” dedi.

“FARKLILIKLARIMIZI ZENGİNLİK OLARAK GÖRÜRSEK DAHA GÜÇLÜ OLURUZ”

Tarih boyunca Diyarbakır'ın gerek ticaret gerekse medeniyetlerin gelip geçtiği, çok büyük kütüphanelerin kurulduğu, ilim adamlarının, din adamlarının yetiştiği merkez olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün için de Diyarbakır çok önemlidir. Bugün de yine Türkiye'nin her zaman gündemindedir. İnanıyorum ki çok daha fazla gelişecek, kalkınacaktır. Her yöremizin kendisine has özellikleri vardır. Türkiye büyük bir ülkedir. Biz büyük bir milletiz. Bu büyük millet içerisinde farklı farklı özelliklerimiz, övündüğümüz zenginliklerimiz vardır. Tüm bu farklılıkları hep zenginlik olarak, tabii ki görmemiz gerekir. O zaman hepimiz çok daha güçlü oluruz” dedi.

DİYARBAKIR

Yüzölçümü: 15.355 km²

Nüfusu: 1.515.011

İlçe-Belde Sayısı: 17 İlçe, 12 Belde

Rakım: 625

Kişi Başına Düşen Millî Gelir: 2.500 dolar

Başlıca Mamuller: Plaka mermer, işlenmiş pamuk, un, tuğla.

Tarım Ürünleri: Buğday, arpa, kırmızı mercimek, pamuk, mısır, üzüm.

Yer Altı Kaynakları: Mermer, ham petrol, krom.

İhracat: 133.616.589 dolar (2010-10 Aylık)

 

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı