"Ülkelerin Kalkınması Müteşebbislerin Çalışmasıyla Oluyor"

06.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


İSEDAK toplantısı ve MÜSİAD’ın 14. Uluslararası İş Forumu çerçevesinde düzenlenen akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’yi esas kalkındıran özel sektördür. Biz de devlet olarak onları destekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısı ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 14. Uluslararası İş Forumu (IBF) çerçevesinde düzenlenen akşam yemeğine katılarak bir konuşma yaptı.
 


İSEDAK ve IBF katılımcılarına seslenen Cumhurbaşkanı Gül, “Sizleri Türkiye'de misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. İstanbul bizim değil, hepimizin. Herkes burada kendini evinde hissetsin” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, IBF'nin bu yıl 14'üncü kez gerçekleştirildiğini, İslam ülkelerinden iş adamlarının MÜSİAD'ın organize ettiği fuarda toplandığını kaydederek, bu toplantıların artık gelenek haline geldiğine işaret etti ve “Bu geleneği inanıyorum ki bundan sonra da en güçlü şekilde yaşatacağız” dedi.

“MÜTEŞEBBİSLERİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, İslam ülkelerinin ekonomiden sorumlu bakanlarını 26 yıldır bir araya getirerek, onlarla İslam ülkeleri arasında ekonomik iş birliğinin nasıl genişletilebileceği konusunda görüşüldüğünü belirtti. Bu çerçevede İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) içinde bazı daimi sekreterlikler bulunduğunu, bunlardan birinin de ticareti, ekonomik iş birliğini geliştirme komitesi İSEDAK olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Yarınki toplantıda değerli bakanlar, İKT'nin değerli kurumlarının başkanları, hangi tedbirleri alalım, ne yapalım ki İslam ülkeleri arasındaki iş birliği daha çok gelişsin? Aslında bu konuştuğumuz şeyler şu anlama geliyor; ne yapalım ki, hangi resmî tedbirleri alalım, hangi imkânları geliştirelim ki siz iş adamlarının, tüccarların, sanayicilerin, İslam dünyasının her bir köşesindeki müteşebbislerin daha çok çalışmasını, bir araya gelmesini, ticaret yapmasını, ihracat ithalat yapmalarını, yatırım yapmalarını kolaylaştıralım. Biz 25 yıldır bunları konuşuyoruz. Yarın da bunları daha detaylı konuşacağız” dedi ve yapılan çalışmaları: “Biz siz üzerinde güzel yürüyün diye yollar yapıyoruz, otobanlar yapıyoruz, tren rayları döşüyoruz ki, bunların üzerinden iş adamları güzel yürüsünler, çok iş yapsınlar. Bize düşenler ayrı, size düşenler ayrı” şeklinde özetledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü dünyada ülkelerin kalkınmasının, müteşebbis insanların çalışması sayesinde olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de böyleyiz. Türkiye’de devletin yaptıkları ayrı ama Türkiye’yi esas kalkındıran, Türkiye’de ihracatı yapan, Türkiye’de istihdam oluşturan özel sektördür. Biz de devlet olarak onları destekliyoruz ki, daha çok çalışsınlar, üretsinler. Çünkü onlar ne kadar çok üretirse o kadar çok vergi ödüyorlar, biz de o vergilerle daha çok alt yapı yapıyoruz” dedi.

“GELİN, TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPIN DİYORUZ”

Bunun diğer ülkelerde de bu şekilde olması gerektiğini kaybeden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: “Sadece ülke içinde ticaret yaparak olmaz tabii. Bu fuarlarla birbirinizi güzel tanıyın, ortaklıklar oluşturun, ticaret yapın. Sadece ticaret değil, her ülkenin, aramızdaki en fakir ülkenin bile çok önemli potansiyeli vardır, ekonomik potansiyeli, o potansiyeli diğer iş adamlarına tanıtın, davet edin, onlar gelsinler ülkenize yatırım yapsınlar, beraber ortak olun, oralarla istihdam oluşturun, oradaki üretimleri beraber başka ülkelere satın. Dolayısıyla sadece ticaret değil, aynı zamanda beraber iş yapın, ortaklıklar kurun. Ülkelerinizde madenler, tarım arazileri, tabii kaynaklar bakımından büyük zenginlikler vardır. Bazen kendi sermayeniz bunları işlemeye yetmeyebilir, onun için başkasının sermayesini, başkasının tasarrufunu kendi ülkenize çekmeyi bilmeniz lazım. Gelsinler, sizin ülkenize yatırım yapsınlar. Biz şimdi böyle yapıyoruz. Türkiye'de de böyle. Biz sadece İslam dünyasına değil, bütün dünyaya sesleniyoruz, 'Gelin, Türkiye'de çok büyük imkânlar var, buraya yatırım yapın' diyoruz. Yani bu hangi anlama geliyor, başka ülkelerin tasarruflarını, sermayesini Türkiye'ye getirtiyoruz ve buraya yatırım yaptırtıyoruz. Sizlerin de aynı şeyi yapmanız lazım.”

TÜRKİYE'DEKİ DEĞİŞİMİNİN ESAS SEBEBİ: “HERKESE EŞİT MUAMELE YAPAN BİR ÜLKE HALİNE GELMESİ”

Cumhurbaşkanı Gül, yabancı yatırımları çekmek isteyen ülkelerin, kalkınmanın birinci şartı olarak öncelikle hukuklarının, kurallarının açık, herkese muamelesinin eşit olması gerektiğine dikkat çekti. Bunlar sağlanmadığı takdirde o ülkenin istediği kadar tabii kaynağı olsun, yerli tüccarlarının da ülkelerinde yatırım yapmaktan kaçacakları, yabancıların da kendilerini güvende hissetmedikleri için yatırım yapmakta tereddüt edecekleri uyarısında bulunana Cumhurbaşkanı Gül: “Hepimizin noksanlıkları var, Türkiye'nin de noksanlıkları var. Ama biz bu konuda son yıllarda çok kararlı gittik ve çok köklü değişiklikler yaptık. Türkiye'nin değişmesinin, son ekonomik mucizesinin altındaki esas sebep bu. Herkese eşit muamele yapan, kuralları, adaleti herkese eşit uygulayan bir ülke haline gelmesi. Onun için bütün İslam ülkelerinde buna çok dikkat etmemiz gerekir. Bunları gerçekleştirdiğimizde zaten büyük potansiyel var. İş adamları o potansiyeli muhakkak görürler, gelirler ve yatırım yaparlar” dedi.

TÜRKİYE: OECD ÜLKELERİ İÇİNDE EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE

Dünyanın en büyük krizinden en süratli çıkan ve Avrupa’nın tamamının da içinde olduğu OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Türkiye'nin örnek olabileceğini belirterek, “Bu noktaya gelmemizde çok köklü ekonomik reformların katkısı oldu. Bütün bunlarda sizlere izah etmeye çalıştığım hukukla ilgili temel meselelerdeki kararlı tutumumuzdur. Bunların bütün değerli dostlarımız tarafından yakından incelenmesini, bu konuyla ilgili herhangi bir yardıma, desteğe ihtiyacı olanlara her zaman yardım etmeye, beraber olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak istiyorum” dedi.

Konuşmasının sonunda, MÜSİAD'ı, ısrarlı ve kararlı şekilde bu sergileri, fuarları organize ettiği için tebrik eden Cumhurbaşkanı Gül, fuarların herkesin dikkatini çekmeye başladığını ve fuarlara olan ilginin giderek arttığını, memnuniyet verici gelişmeler olduğunu belirterek, başarılar diledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı