Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin sadece eğitim veren kuruluşlar değil, teknoloji üreten kurumlara dönüşmesinin önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temel atma törenine katıldı.
Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleşen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Üniversitesi’nin, üniversite sistemini zorlayan, yeni uygulamaların gelmesine vesile olan bir üniversite olduğunu ifade ederek, bu bakımdan Sabancı Üniversitesi’ni yakından takip ettiğini ve başarılarıyla da gurur duyduğunu belirtti.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ’NİN, ÜNİVERSİTELER ARASI REKABETE KATKISI
Üniversitelerde eğitim hayatında rekabetin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, özellikle son 10-20 yıl içerisinde üniversitelerin çok içe kapalı kaldığını ve bir kuralın Türkiye’nin bütün üniversitelerinde geçerli kılınmaya çalışıldığını, bunun üniversiteleri geliştirmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin; kalkınmanın, gelişmenin, ilerlemenin, yeniliklerin öncüsü olması gerektiğini, kuralcı bir tavrın, buna gem vurmak anlamına geldiğini belirtti. Ancak son dönemdeki gelişmeler ve YÖK’ün de anlayışlı davranması ile güzel örneklerin kabul edildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu bakımdan Sabancı Üniversitesi’nin üniversiteler arasındaki rekabetin gelişmesine büyük bir katkısı olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı seçildikten sonra TBMM’deki ilk konuşmasında bilimsel araştırmaları, teknolojik çalışmaları himayesine alacağını söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, geçen süre içerisinde de bunu dikkatli biçimde takip ettiğini, bilim adamlarının başarılarını duyurduğunu, onurlandırdığını aktardı.
TÜRKİYE’DE AR-GE’YE AYRILAN FONLAR
Türkiye’nin teknoloji üretmesi, geliştirmesi, bilim hayatına katkı yapması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin bu potansiyele sahip olduğunu, bu nedenle üniversitelerin sadece eğitim veren kuruluşlar değil, araştırma, geliştirme ve teknoloji üreten kurumlara dönüşmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin performansını yaptıkları yayınlarla anlattıklarını, ancak yayının ötesinde, ‘ne kadar patent var, ne kadar yerli-yabancı fonlardan yaralanılıyor, projeler gerçekleştiriliyor, üretilenler ne kadar sanayiye, ekonomiye ve insanlığın yararına dönüşüyor’ bunların da görülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de özellikle araştırma ve geliştirme konusunda ayrılan fonların büyüklüğünün çok dikkat çekici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu trend devam ettiği sürece 5-10 sene sonra Türkiye’nin, ABD, Avrupa ülkeleri, Hindistan, Çin ve Kore’den sonra sayılacak bir ülke olacağına inandığını, kendisinin de her ortamda bunu desteklediğini aktardı.
“BİLİM VE TEKNOLOJİDE TASARRUF YAPILAMAZ”
Tasarrufun her alanda yapılabileceğini, ancak bilim ve teknoloji alanında yapılamayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, o dönemdeki şartlar içerisinde sanayi devriminin, bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin sonradan takip edilmek zorunda kalındığını hatırlatarak, nanoteknolojide durumun böyle olmayacağını belirtti.
Türkiye’nin nanoteknoloji konusunda başka ülkelerle birlikte yatırım yaptığını, konuya önem verdiğini ve devlet politikası olarak zamanında gerçekleştirdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Eylül ayında Bilkent Üniversitesi’nin Nanoteknoloji Merkezi’ni ziyareti sırasında konunun stratejik vizyon çerçevesinde ele alındığını ve her türlü desteğin verilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Üniversitesi’nde Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hem devlet hem de üniversite katkısı ile yapılmasından duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, “Bunun çok önemli bir şey olduğuna inanıyorum. Onun için buradayım” dedi.
Bu alandaki imkânların herkese açık olması ve tam kapasite kullanılması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, bu tip çalışmaların Türkiye’ye güç kattığını aktardı. Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin temelini attı.
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Disiplinlerarası Araştırma Merkezi
Sabancı Vakfı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) desteğiyle 50 milyon TL’lik bir yatırımla kurulan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Disiplinlerarası Araştırma Merkezi(NANODAM), nanoteknoloji konusunda Türkiye’nin ilk ‘Disiplinlerarası’ ileri araştırma merkezi olma özelliği taşıyacak.
Nanoteknolojinin tüm uygulama alanlarında araştırmalar yapılacak olan araştırma merkezinin, Sabancı Üniversitesi’nin uluslararası ve fikri mülkiyet alanlarında rekabet gücünü artırarak, öncü araştırma alanlarında ilerlemesine katkıda bulunması hedeflenmektedir.
Bilgiler Sabancı Üniversitesi İnternet Sayfasından Derlenmiştir.