Türkiye ile Uganda arasındaki ilişki ve iş birliğinin ulaştığı düzeyin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ve ticari iş birliğinin çeşitlilik ve derinlik kazanacağına inandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resmî bir ziyaret için Türkiye’de bulunun Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’nin onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Museveni’nin ziyaretinin Türkiye ile Uganda arasında cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmî ziyaret olması bakımından tarihî bir nitelik taşıdığını söyledi.
“UGANDA’NIN KALKINMA HAMLELERİNİ TAKDİRLE İZLİYORUZ”
Konuşmasında, iki ülke ilişkileri ve iş birliğinin her alanda süratle kuvvetlenmesi, halklar arasında yeni ve kalıcı köprüler kurulması dileğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Büyük Göller Bölgesi’nin kalbinde yer alan, Afrika’nın önde gelen ülkesi Uganda’nın, Zat-ı Devletlerinin dirayetli önderliğinde hayata geçirdiği ekonomik ve sosyal kalkınma hamlelerini takdirle izliyoruz. Siyasi istikrarın tesisi yönündeki yapıcı gayretlerinizden memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Uganda’nın özellikle son yıllarda, komşularıyla ilişkilerinde kaydettiği olumlu ve ümit verici gelişmeler ile başta Somali olmak üzere Doğu Afrika’da barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik değerli katkılarını takip ettiğini belirtti.
UGANDA’NIN ANKARA’DA MUKİM BİR BÜYÜKELÇİLİK AÇMASI
Türkiye’nin Kampala’da ilk kez büyükelçilik açtığını, Uganda’nın da Ankara’da mukim bir büyükelçilik açmasından memnuniyet duyacağını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türk Hava Yolları’nın, Türkiye ile Uganda arasındaki ilk doğrudan seferini en kısa sürede yapacağını ümit ettiğini de sözlerine ekledi.
Mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilere paralel olarak, ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğine de büyük önem verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkileri, enerji, inşaat, tarım, sağlık ve çevre başta olmak üzere, her alanda geliştirmek yönündeki fırsatlara işaret etti.
“EKONOMİK VE TİCARİ İŞ BİRLİĞİNİN DERİNLİK KAZANACAĞINA İNANIYORUM”
Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş dünyasını ve sanayicilerini Uganda’da yatırım yapmaları için cesaretlendirmeye devam edeceğini, Uganda Cumhurbaşkanı Museveni’nin de teşvik ve katkılarıyla, ekonomik ve ticari iş birliğinin kısa vadede çeşitlilik ve derinlik kazanacağına inandığını dile getirdi.
“AFRİKA İLE İLİŞKİLER STRATEJİK ORTAKLIK DÜZEYİNDE”
Türkiye’nin, Afrika ülkeleri ve halklarıyla yüzyıllardır dostane ilişkiler sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk milletinin tarih boyunca Afrika milletlerine karşı, samimi ve halisane muhabbet hisleri beslediğini ve bunun sonucunda Afrika ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine ulaştığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Afrika ilişkilerinin bugün ulaştığı seviyenin hedef değil, başlangıç olduğunu, Türkiye’nin dostluk, kardeşlik, karşılıklı saygı, egemenlik, bağımsızlık ve ortak yararlar temellerinde iş birliğini çok daha fazla güçlendirmek istediğini belirtti.
BM’DE VE ULUSLARARASI ALANDAKİ İŞ BİRLİĞİ
Türkiye ve Uganda’nın 2009–2010 döneminde eş zamanlı olarak üstlendiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği çerçevesinde sergilenen yakın iş birliği ve dayanışmaya da değinen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu yıl, Eylül ayında deruhte edeceğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı’nı Ekim ayında Uganda’ya devredecek olmamız da ayrıca sevindirici bir tesadüftür. Takip eden dönemde de, başta Birleşmiş Milletler ve İslâm Konferansı Teşkilatı olmak üzere, uluslararası sahnedeki iş birliğimizin güçlenerek devam edeceğinden şüphe duymuyorum.”