Cumhurbaşkanı Gül, yargıda yaşanan tartışmalarla ilgili olarak, yaşananların bir kısır döngü olduğunu ve Türkiye'nin bundan, AB kriterleri çerçevesinde bir "Yargı Reformu" ile kurtulabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete ile düzenlediği basın açıklamasının ardından bir basın mensubunun, "Yargıda bir kriz devam ediyor. Üstelik sert tartışmalarla dış basında da yankı buldu. Yaşanan bu tartışmalardan rahatsız mısınız? Kaygılı mısınız? Bunu devlet krizi olarak yorumlayanlar da var, siz bu krizin bitmesi için nasıl devreye gireceksiniz?" şeklindeki sorusuna cevaben, "Öncelikle şunu açıkça ifade etmek isterim: Olup bitenler gerçekten çok üzüntü vericidir. Bu benim hissiyatımdır ve gelişmeleri yakından takip ediyorum. Eminim ki birçok kişinin de hissiyatı budur. Çok üzüntü vericidir. Bu bir fasit dairedir aslında, bir kısır döngüdür. Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Ama burada hemen dikkatinizi çekerim, yargı reformu yapılırken bu çıkmaz sokak veya kısır döngüyü daha çok derinleştirici bir şekilde olmamalıdır. Buna kesinlikle fırsat verilmemelidir. Ama o zaman bu nasıl yapılacak? Gayet açıktır. Türkiye AB ile tam üyelik müzakereleri yapan bir ülkedir. Bu konuda AB'nin müktesebatı, kriterleri ve standartları Türkiye tarafından süratli bir şekilde üstlenilmelidir. Bu konuda aslında bütün partilerimizin önyargısız bir iş birliği içine girmesi çok önemlidir. Tekrar söylüyorum; bu yeni bir kutuplaşma, yeni bir mücadele alanı asla olmamalıdır. O zaman ülkemize zarar verir. Çünkü adalet, yargı, hukuk konusu daima objektif kriterler içerisinde, en yüksek standartlarda yapılmalıdır ve bunun için de müzakere eden, üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olarak AB standartlarını süratli bir şekilde üstlenmemiz gerektiği kanaatindeyim" dedi.
"AB KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE MUTABAKAT SAĞLANMALI"
"Herkesin kafası karışık. Tüm kurumlar birbirlerini hukuksuzlukla ve yetki aşımıyla nitelendiriyor. Siz, zaman zaman yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geliyorsunuz, bu aşamada yine öyle bir düşünceniz var mı?" sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, "Yakın bir süre içerisinde, yeni yıl vesilesiyle yüksek yargının bütün başkanları, yürütme, yasama organları ile bir buluşmamız söz konusu olmuştu. Belki biraz yol gösterici olarak da şunu söylemek isterim: O toplantıda öğrendim ki, Adalet Bakanlığı ve yüksek mahkemeler, askerî mahkemeler, barolar birliği de dâhil olmak üzere yeni yargı reformu konusunda çok detaylı ve gerçekten çok değerli çalışmalar yapıldı. Bu konuda önemli mesafelerin alındığı ve çok önemli mutabakatların da sağlandığını bana söylediler. Ama yine bazı önemli konularda mutabakatın henüz gerçekleşmediğini o zaman söylemişlerdi. Dolayısıyla bu konularda şimdi süratli bir şekilde mutabakat sağlanmalı ve burada da ilke AB kriterleri olmalı. Çünkü, tam üyelik konusunda ısrarlı ve müzakere eden bir ülke konumunda olduğumuz için, bu yeni yargı reformu bir çıkış noktasıdır, bu konuda. Şüphesiz ki Cumhurbaşkanı olarak elimden gelen her türlü katkıyı sağlayacağım. Memleketimizin bu önemli sorunlarının çözümü konusunda – bunların bazıları kamuoyu önünde oluyor, bazıları kamuoyu önünde olmuyor- bu gayretlerim şüphesiz ki devam edecektir" şeklinde konuştu.