"Arnavutluk Bölgede Stratejik Ortağımız"

10.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Arnavutluk Bölgede Stratejik Ortağımız"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için gittiği Arnavutluk’ta Cumhurbaşkanı Bamir Topi tarafından Tugaylar Sarayı’nda resmî törenle karşılandı.

Karşılamanın ardından bir süre baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler. Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanının huzurunda “Dışişleri Bakanlıkları Arasındaki İşbirliğine ve Siyasal Danışmalara İlişkin Anlaşma’nın Tadiline İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı. Muhtıraya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yener imza koydu. İki cumhurbaşkanı daha sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.

 

 

“Türkiye ile Arnavutluk Arasındaki İlişkiler Tarihî ve Köklü”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin tarihî ve köklü olduğuna, gerçek bir dostluğa dayandığına işaret ederek, bu dostluk ve dayanışmanın halklardan kaynaklandığını, cumhurbaşkanları olarak bunu güçlendirmek için çalıştıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin her zaman Arnavutluk’un yanında olduğunu, Arnavutluk’un gelişmesi, güçlenmesi ve kalkınmasına büyük önem verdiğini vurguladı. Türkiye’nin Arnavutluk’u bölgede stratejik ortak olarak gördüğünü ve ilişkilerini bu çerçevede götürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un da aynı şekilde Türkiye’ye önem vermesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tiran Yönetimine Teşekkür

Arnavutluk’un NATO’ya üyelik sürecini Türkiye’nin desteklediğini ve AB ile olan ilişkilerine de önem verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası ve ikili görüşmelerde siyasi, ekonomik ve askerî ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını, ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, Türk iş adamlarının Arnavutluk’a köklü yatırımlar yapması için Tiran yönetiminin gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

“Dünya Barışına Katkıda Bulunmak Onurlu Bir Görev”

Görüşmelerde, NATO üyesi olan Türkiye ve Arnavutluk’un dünya barışına yaptığı katkıları da konuştuklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un Afganistan’daki asker sayısını artırma kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye’nin Afganistan’daki asker sayısını 700’den 1700’e çıkardığını belirterek, “Dünya barışına katkı sunmanın onurlu bir görev olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Balkanlardaki istikrar ve güvenliğin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin aynı yönde düşünmesi ve hareket etmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

“Heyetteki İş Adamı Sayısı, Ziyarete Verdiğimiz Önemin Göstergesi”

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için somut projeler olup olmadığı sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde ekonomik ilişkileri geniş biçimde gözden geçirdiklerini, heyetinde çok sayıda iş adamı bulunmasının ziyarete verdikleri önemi gösterdiğini vurgulayarak, turizm ve eğitim alanlarında da başarılı ortak çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı.

“Hedefimiz AB’ye Tam Üyelik”

Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinde sekiz başlıktaki fasılların dondurulmasıyla ilgili durumda herhangi bir değişiklik olmadığının belirtilmesi ve bu durumun nasıl aşılacağının sorulması üzerine ise, “Türkiye’nin yönü bellidir. Hedefimiz AB’ye tam üye olmak. Kıbrıs meselesi teknik bir konu. Kıbrıs, Türkiye’nin AB üyelik sürecini engelleyemez. Günü geldiğinde o işler çözülür. Kısıtlamalar söz konusuysa karşılıklı olarak kaldırılabilir” dedi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi’den Teşekkür

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi ise yaptığı açıklamada; Türkiye’nin her alanda özellikle de NATO üyeliği konusunda verdiği destekten ve ziyaretinden ötürü Arnavutluk halkı adına Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür ederek, Türkiye’nin bölgede barış ve istikrar için oynadığı rolü çok iyi değerlendirdiklerini ifade etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı