Van`da, bölgedeki 6 ilde yaptırılan 22 bilişim teknolojisi (BT) sınıfının toplu açılışını gerçekleştiren Bayan Gül, teknolojiyi kullanırken, Türkçenin de korunmasının önemine değindi.
“Her il`e en az iki sınıf” sloganı ile yürütülen bilişim teknolojisi sınıfları projesi çerçevesinde Van’da bulunan Hayrünnisa Gül, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hakkâri, Batman ve Mardin illerinde yaptırılan toplam 22 BT sınıfının açılışını aynı anda gerçekleştirdi. Van Münci İnci Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılan törende Diyarbakır ile 3G bağlantısı kuruldu ve Bayan Gül, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüntülü konuşma yaptı.
“Bilgisayarın, İnternetin Ulaşmadığı Tek Bir Okul Kalmasın”
Van’da yaptığı açılış konuşmasında, “çocuklarımızı, gençlerimizi hayata hazırlarken bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmak” gerektiğine dikkat çeken Bayan Gül, yeni teknolojilerin eğitim sisteminde kullanılmasına çok önem verdiğini belirterek, “Ülkemizde bilgisayarın, internetin ulaşmadığı tek bir okul kalmasın, bütün çocuklarımız modern çağın sağladığı bu eğitim imkânlarından yararlansın” temennisinde bulundu. Bayan Gül, çocuklara ve gençlere, “Teknolojinin nimetlerinden faydalanırken kitaplara da sırt dönmeyin” tavsiyesinde bulunarak bu süreçte ailelere ve eğitimcilere büyük görev düştüğüne işaret etti.
Teknolojinin Yeni Dili ve “Güzel Türkçemiz”
İnternetin, olumlu imkânları yanında kendine has bir dil ve kültürü de ürettiğinden söz eden Bayan Gül, çocuklar ve gençler arasında hızla yaygınlaşan bu yeni dili kullanırken “güzel Türkçemizi de yaralamayalım” tavsiyesinde bulundu. “Çoğumuz bugün halen metin yazarken ‘buraya iki nokta üst üste mi yoksa noktalı virgül mü konuyordu’ diye düşünürken, onlar yeni bir dil oluşturmuş” diyen Bayan Gül, internet dilinden örnekler verdi:
“Merak ettim araştırdım, çok enteresan kısaltmaları var; mesela üç tane z harfi; uykum var demekmiş. Matematik öğretmenlerimiz şimdi çok şaşıracak; 1 + 1 diyince hepinizin aklına ne geliyor: 2. Ama internetin yeni dilinde 1+1 yanımda arkadaşım var demekmiş. 100 sayısı da “yüz yüze görüşelim” anlamına geliyor. Bunun gibi daha neler. Beni korkutan çocuklarımızın internet ortamında ya da cep telefonunda kullandığı bu dili bir gün gündelik hayatta da kullanmaya başlaması.”
Hayırseverlere Teşekkür
Sözlerinin sonunda bilişim teknolojisi sınıflarını yapan hayırseverler ve sponsorlara teşekkür eden Bayan Gül, güçlü bir Türkiye için en büyük yatırımın eğitime, çocuklarımıza yapılması gerektiğini belirtti. Konuşmasının ardından Bayan Gül, Avea, Data Teknik, Siemens, Teknosa, Türk Telekom ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası gibi sponsor kuruluşların temsilcilerine plaket verdi ve toplu fotoğraf çektirdi.
Van’daki açılış programının ardından bilişim sınıflarını gezen ve öğrencilerle bir süre sohbet eden Bayan Gül, “Okuyan Gevaş” Kampanyası çerçevesinde yüzlerce kişinin okuma yazma öğrendiği ve 2008 yılından beri 4 milyon sayfa kitabın okunduğu Gevaş ilçesine ve Yuva köyüne geçti.