Yeni kurulan 23 üniversite rektörünü Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin kuruldukları şehirlerde halktan kopmamalarını, sanayi ve iş adamları ile yakın iş birliği içinde olmaları gerektiğini belirterek, üniversitelerin kalkınmada şehirlerin lokomotifi olması gerektiğini söyledi.
Kabulde rektörlerden üniversiteler hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, öncesinde de yeni kurulan üniversiteler ve rektörlerden beklentilere ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı. Büyük illerin dışında kurulan yeni üniversitelerin kuruluş çalışmalarının çok önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bir işe nasıl başlarsanız öyle gider. Onun için başlangıçların sağlam temeller üzerinde olması çok önemlidir. Büyük üniversiteler ile sizler farklısınız. Sizler Anadolu'nun küçük bir ilinde o ilin ismini taşıyan küçük üniversitelersiniz ve sizlerden çok büyük beklentiler var. Bulunduğunuz şehirlerle çok iyi bütünleşin. O şehirde bir sinerji oluşturun. Daha önce kurulmuş olan büyük üniversitelere bakıyorum, bulundukları şehirlere çok büyük katkı sağlamamışlar. O ilin içerisinde üniversiteler sanki ilden bağımsız bir ada gibi duruyor. O ile tek katkısı öğretim görevlisi ve öğrencilerin esnaflara yaptığı harcamalar gibi algılanıyor. Hâlbuki üniversiteler o ilin kalkınmasının lokomotifi olmalı. Şeffaflığın, demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin bu ülkede yerleşmesine katkı sağlamalı. Bir hâkim, savcı, vali ya da tugay komutanı yurt dışına çıkmamış olabilir ama o ilde bulunan üniversitenin rektörü, öğretim görevlilerinden bazıları mutlaka yurt dışına çıkmıştır. Türkiye dışında olan biteni görmüş, haberdar olmuştur. Onun için bu kişiler o illerde bir farklılık oluşturabilir" şeklinde konuştu.
"Başarılı Olmak İçin Gerçekçi Olmalısınız"
Üniversitelerin lise gibi olmaması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Öyle olursa bu memlekete yazık olur. O üniversiteye giren öğrencinin çok iyi yetişmiş olması lazım. O çocuğun özgürce hareket ettiğini herkese göstermesi lazım. Çevresinde gördüğü olaylara karşı hiçbir duyarlılık göstermiyorsa boşuna üniversite okumuş demektir" şeklinde konuştu.
Üniversitelerin kuruluş aşamasında çok dikkatli olmaları konusunda rektörleri uyaran Cumhurbaşkanı Gül, rektörlerden hayalperest olmamalarını, üniversite bünyesinde kurulacak fakülte ve yüksek okulların belirlenmesinde gerçekçi olmalarını istedi. Üniversite ve fakültelerin misyonlarının iyi belirlenip, çerçevesinin iyi çizilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Çerçeveyi ne kadar güzel çizerseniz o kadar başarılı olursunuz. Her üniversitede her fakülte olsun diye bir derdiniz olmasın. O ilin mukayeseli üstünlüğünü ortaya çıkaracak bir yapı kurmalısınız. Bunları YÖK ile de konuşun. Kuruluşunuz sağlam olsun. Türkiye çapında başarılar elde ederek kendinizi gösterin. Benim çok kullandığım bir tabir var, bazen il gezilerinde söylüyorum: Butik üniversite olun diye. İlle de büyük olmak için uğraşmayın. Evet, büyük olmak iyidir ama her branş olsun, her şey olsun diye uğraşmayın. İyi bir akademik seviye tutturamazsanız o şehrin çocuklarına yazık etmiş olursunuz" dedi.
"Şehrinizin İş Adamlarını Harekete Geçirin"
Üniversitelerin kuruldukları illere katkısını çok önemsediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "30, 50 yıllık üniversiteler var ama bunların bulundukları şehirlere ne kadar katkısı var, bu ölçülmüş değil. Mesela ziraat fakültesi kurulmuş ama hala ineklerden 8 kilo süt alınıyor. Bitki olarak ne çeşit bir bitki örtüsü olması gerektiğine dair çalışılmamış. O zaman o ziraat fakültesi kurmanın ne faydası var? Üniversitenin performansını sadece yayın sayısıyla ölçmek de doğru değil. Ne kadar proje gerçekleştirmiş ona da bakmak lazım. Uluslararası fonlardan ne kadar yararlanılmış, bölgeye ve şehre ne kadar katkı sağlanmış, sanayi ile ne kadar iş birliği yapılmış? Bunlara bakmak lazım" dedi
Devletin imkânları ve kaynaklarının sınırlı olduğunu, onun için de farklı kaynakları harekete geçirmek gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "O şehirden İstanbul'a, Ankara'ya ya da yurt dışına gitmiş olan yatırımcıları bulun. Her ilde bu tür insanlar vardır. Bunları devreye sokmamız lazım. İş adamları sermaye birikimleri belli bir seviyeye gelince sosyal sorumluluk duygusuyla başka yatırımlar yapmak isteyebilirler. İşte o zaman onları kendi memleketlerine yönlendirmek lazım. Onların arasında bir yarış başlatabilmek lazım. Bazıları vergiyi hazineye ödemek yerine bina yapmayı tercih edebilir; çünkü o görsel olarak daha cazip gelebilir. Bu yapılmaya başlandığı zaman başkaları da örnek alıp devamını getirebilir. Bu insanların birçoğu da memleketinden uzakta, çocukken çıkmış, hâlâ içinde memleketine karşı bağlılıkları var ve o bağlılığın bir devamı olarak bir şeyler yapmak isteyebilirler" dedi.
Bir ilde vali, belediye başkanı, rektör, adli personel, tugay komutanı, eşraf, iş adamı birlik ve beraberlik içinde çalışıyorsa güzel şeyler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, burada asıl işin valiye düştüğünü ama rektörlerin bilgi ve birikimleriyle sürecin iyi yönetilmesine olumlu katkı sağlayabileceklerine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Gül, kabulde ayrıca üniversitelerin proje ve ihtiyaçları hakkında rektörlerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün kabul ettiği rektörler şunlar:
- Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan
- Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz
- Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman
- Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan
- Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam
- Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu
- Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş
- Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru
- Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş
- Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın
- Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli
- Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz
- Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Burhanettin UYSAL
- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen
- Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç
- Kilis Yedi Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç
- Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay
- Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç
- Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç
- Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca
- Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz
- Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ
- Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu