Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak’a yaptığı resmî ziyareti tamamlayarak yurda döndü.
Ankara Esenboğa Havalimanı’nda törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, bazı bakanlar, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı ile kapsamlı görüşmeler yaptığını ve Türkmen milletvekillerini kabul ettiğini hatırlattı. 33 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde, Irak’a tarihî bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ın normalleşmesine ve istikrarını korumasına destek verilen ziyarette, Türkiye-Irak ilişkileri ve bölgedeki önemli konuların gözden geçirildiğini ifade etti.
“Türkiye, Irak’taki Tüm Gruplarla Eşit Mesafede”
Türkiye’nin Irak’taki tüm gruplara eşit mesafede olduğunu, Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğünü koruyarak sıkıntılarını aşacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Irak’ın kapsamlı bir ekonomik iş birliği anlaşması imzaladığını ve iki ülke arasında 5–6 milyar dolar arasında olan ticaret hacminin 2011 yılında 20 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Enerji, gaz, petrol, müteahhitlik, Irak’ın telekomünikasyon alt yapısı, savunma sanayi gibi konularda görüşen yetkililerin iyi noktalara geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, güvenlik ve terörle mücadele konularında ise iki ülke arasında kararlı bir tavrın bulunduğunu vurguladı. Genelkurmay İkinci Başkanının Irak’ta, Irak Genelkurmay Başkanı Yardımcısının Ankara’da temaslarda bulunduğunu, terör konusundaki görüşmelerin kararlılıkla sürdüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle de bu konuların gayet açıklıkla ele alındığını, yakalanan tarihî fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesiyle terör örgütünün bölgeden çıkarılması konusunda önemli görüşmelerin yapıldığını ve olumlu sonuçlarının alınacağını kaydetti.
“Irak’ta Yaşananlar Herkese Ders Olmalı”
Savaştan sonra Irak’ta yetim kalan 3 milyon çocuk olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Irak’ta yaşananların herkese ders olması gerektiğini kaydederek, ziyaretin hem Irak hem Türkiye için çok faydalı olduğunu, bu sırada Irak’taki farklı grupları bir araya getirdiği için bu grupların Türkiye’ye müteşekkir olduklarını ifade ettiklerini açıkladı.
Irak’taki savaş sırasında kapatılmayan ve görevini sürdüren Türk Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiğini, görevlileriyle gurur duyduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “Kürdistan” ifadesini kullandığına ilişkin sözlerine açıklama getirerek, “Aslında ben o söylediğiniz ifadeyi kullanmadım. Ama demin söylediğim şekilde, Iraklıların kendi içerisinde bu bir gerçek. Irak’ın birliğine ve bütünlüğüne en çok önem veren ülke Türkiye’dir. Irak’ın içerisinde de kendi anayasalarına göre, Irak’ın kuzeyinde bir yerel Kürt yönetimi vardır. Bunu söyledik. Onların başbakanlarıyla da görüşme yaptım. Bunlar gayet normal şeylerdir. Duydum ki bu konularda çeşitli münakaşalar çıkıyor, bakın çok zor konularla uğraşıyoruz. Zor konularla uğraşırken, hepimiz dikkatli olmak zorundayız. Hele böyle terörle mücadele ettiğimiz, zor işlerle uğraştığımız, yıllardır uğraştığımız konularda mesafeler de alınmaya başlarken, bu konularda zedeleyici, lüzumsuz tartışmalara girmenin anlamı yok. Gayet açık bir şekilde söyledim. Ayrıca her ülkenin kendi içerisinde kullandığı kendi dilleri vardır. Kendi terminolojileri vardır. Kendi kanunları, kendi anayasaları vardır. Bunlar onları ilgilendirir. Bu açıdan biz başta bütün Irak, ayrıca tekrar altını çiziyorum Irak’ın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü, bunun içerisinde kendi yönetim tarzlarına kendileri karar verirler. Irak’ın kuzeyinde kendi yerel Kürt bölgesi vardır. Onlarla da ilişkilerimiz vardır. İlişkilerimiz özellikle terör örgütü o bölgede olduğu için, terörün oradan arınmasıyla ilgili beklentilerimiz de çoktur. O açıdan böyle bir iş birliğinin içerisindeyiz. Bunu herkesin bu şekilde anlamasını ve bu şekilde görmesini özellikle isterim” dedi.