Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gümrük tarifelerinin indirildiği Ticaret Anlaşması’nın imzalandığı EİT 10. Zirve Toplantısı’nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin küresel ekonomik krizin yoğun şekilde hissedildiği bir dönemde gerçekleştiriliyor olmasının, bu birlikteliğin önemini daha da artırdığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, EİT’e üye ülkelerin, gerek sahip oldukları doğal kaynaklar ve eğitimli insan gücü, gerek kendi aralarındaki ekonomik ve ticari iş birliği ile krizin fırsata çevrilebileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, küresel krizin etkilerinin en aza indirilebilmesinin, ticaret, sanayi, bankacılık, sigortacılık, iletişim ve ulaştırma alanlarındaki ekonomik faaliyetlerde üye ülkeler arasında iş birliğinin daha da ileriye taşınması ve politikaların uyumlulaştırılması ile mümkün olacağını ifade etti.
Avrasya coğrafyasında barış, istikrar ve refahın sağlanması amacıyla bölge ülkeleri ile ilişkilerin her alanda geliştirilmesine Türkiye’nin büyük önem verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Avrupa ve Asya’nın enerji ve ticaret koridorları ile birbirine bağlanması ve bölgesel iş birliği için yeni dinamikler yaratılmasına çalışıldığını belirtti.
Ekonomik Entegrasyonda Kritik Eşik
Cumhurbaşkanı Gül, bölgede, ekonomik iş birliğinin ve kalkınmanın desteklenmesinin sürekli ve kurumsallaşmış bir diyalogu gerekli kıldığını, bu anlayışla, EİT’in bölgede oynadığı rolün ayrı bir önemi olduğunu vurguladı.
Bölgesel ekonomik iş birliğinin hayata geçirilmesi bakımından üye ülkeler arasında gümrük tarifelerinin indirildiğini, bunun yanında serbest ticarete imkân veren düzenlemelerin gerekli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “EİT Ticaret Anlaşması’nın imzalanarak yürürlüğe girmiş olmasını bölgemizde ekonomik entegrasyon yolunda kritik bir eşiğin aşılması olarak değerlendiriyoruz” dedi.
EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası
Üye ülkelerin ekonomik bütünleşmelerinin tamamlanması bakımından üzerinde durulması gereken diğer bir noktanın da EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası’nın İstanbul’da faaliyetlerine resmen başlaması olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, EİT’in Sigortacılık Şirketi’nin faaliyete geçirilmesinde son aşamaya gelinmesini de “önemli bir adım” olarak nitelendirdi.
Üye ülkelerin çoğunun denize çıkışı bulunmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, EİT bünyesinde hedeflenen ekonomik iş birliğinin hayata geçirilmesi için, ulaştırma ve iletişim alanındaki çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğine değindi. Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, Transit Ulaştırma Çerçeve Anlaşması’nın tam olarak uygulamaya geçirilmesi ile bölge içerisinde ticaret ve yatırım koridorlarının geliştirileceğini dile getirdi.
EİT ülkeleri arasında bölgesel ticaretin ve özel sektör girişimlerinin artmasının, bölgenin bütününde refah ve istikrara katkıda bulunacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Kasım 2007’den beri yürütülen EİT Ticaret ve Sanayi Odası’nın (EİT TSO) bu yönde başlattığı çalışmaların somut adımlarla ilerlediğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, EİT ülkelerinin iş birliği alanlarından biri olan enerji konusunun, potansiyelinin altında kaldığını; bunun EİT çatısı altında çok taraflı boyutunun da geliştirilmesi gerektiğini aktardı.
“Filistin ve Yukarı Karabağ Sorunu Barışı Zorlaştırıyor”
Cumhurbaşkanı Gül, “Başta Filistin ve Yukarı Karabağ’ın işgalinden kaynaklanan siyasi ve insani sorunlar olmak üzere terör, kitle imha silahlarının yayılması, uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi sorunların mevcudiyeti bölgesel iş birliği çabalarından azami fayda sağlanmasını engellemekte, bölge ve dünya barışının tesisini daha da zorlaştırmaktadır” dedi.
“Türkiye, EİT’in Prensip ve Hedeflerine Bağlıdır”
EİT’i bölgede ekonomik kalkınmanın sağlanması bağlamında değerli bir araç olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, EİT tarafından ortaya konulan prensip ve hedeflere bağlı olduğunu ve söz konusu hedeflerin hayata geçirilmesi bakımından üye ülkeler ve EİT Yazmanlığı ile bugüne kadar olduğu gibi yapıcı bir iş birliği ve ortaklık yürütmeye devam edeceğini vurguladı.