Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın davetlisi olarak, dört günlük resmî bir ziyaret için Suudi Arabistan'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
Kral Abdullah tarafından 3 Şubat'ta Riyad Hava Üssü'nde resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde ilk olarak Türk iş adamlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Kral Abdullah tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı. Yemeğin ardından gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelere başkanlık eden Cumhurbaşkanı Gül ile Kral Abdullah, daha sonra baş başa görüştüler. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında çeşitli konularda iş birliği anlaşmaları imzalandı.
Şûra Meclisine Hitap Eden İlk Müslüman Ülke Cumhurbaşkanı
Temaslarının ikinci gününde Şûra Meclisi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Meclis'e hitap eden ilk Müslüman ülke cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Suudi Arabistan'la çok yakın iş birliği içinde olunduğunu ve gerek bölgenin, gerekse uluslararası düzenin çok ihtiyaç duyduğu barış ve istikrarın sağlanması için çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Riyad'da ülkenin en büyük üniversitesi olan Suud Üniversitesi ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji kentini de ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu ziyaretinde, İTÜ ve TÜBİTAK ile bu kurumların beraber çalışmaları konusunda anlaşmaya varıldı. FNSS Savunma Sanayi Tesislerini de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Riyad temasları çerçevesinde bazı Suudi bakanları da kabul etti.
Ziyaretinin üçüncü gününde basın toplantısı düzenleyerek Riyad temaslarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının ardından Cidde'ye geçti.
Cumhurbaşkanı Gül, Cidde'deki temaslarına İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreterliği'ni ziyaret ederek başladı ve burada İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna bir öğle yemeği verdi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, dört günlük resmî ziyaretinde, Türkiye - Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meseleler kapsamlı olarak ele alındı. Bu çerçevede ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde anlaşmaya varılırken, bölgeye istikrar, güven ve barışın getirilmesi için iki ülke arasındaki iş birliğinin önemi üzerinde de duruldu.