Cumhurbaşkanı Gül, Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh'i Çankaya Köşkü'nde resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Guelleh, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Heyetler arası görüşmelerden sonra vize muafiyeti ve Milli Eğitim Teknik İş Birliği anlaşmaları imzalandı.
Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra gerçekleştirilen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Cibuti arasında Osmanlı dönemine dayanan tarihi bir ilişkinin bulunduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, bugün iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde tekrar canlandığını ifade ederek, görüşmelerde, güvenlik, ticaret, yatırımlar, savunma konuları ve bölge ile ilgili konuları ele aldıklarını söyledi.
İki Ülke Arasında Yeni Bir Dönem
Cumhurbaşkanı Gül, Cibuti'nin Afrika'da stratejik bir konumu olduğunu belirterek, Somali'den kaynaklanan korsan olaylarıyla mücadelede uluslararası güce Cibuti'nin destek verdiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine verdiği destekten dolayı da Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh'e teşekkürlerini bildirdi.
Cibuti'nin Arap Liginin de bir üyesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'de yaşanan büyük acıyı da konuştuklarını kaydetti.
Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh de, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'nin barış çabalarını büyük takdirle takip ettiklerini, özellikle Orta Doğu'daki olaylar karşısında barışı sağlama çabalarına tüm imkânlarıyla desteklediklerini ifade etti.
"Orta Doğu'da Yaşananlardan, İnsanlık Adına Utanç Duyuyorum"
Bir gazetecinin Filistin'de yaşanan olaylar konusunda Türkiye'nin gerçekleştirdiği yeni girişimlere ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu olumsuzlukların ortaya çıkmasını önlemek için çaba gösterdiğini, hükümet başta olmak üzere resmî çevrelerin ateşkesin bir an önce sağlanması için büyük bir gayret sarf ettiğini ifade etti. Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan olaylardan dolayı insanlık adına büyük bir utanç duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bu kadar çocuğun öldüğü bir ortamda dünyanın sessizliğini ve ateşkesin sağlanamamasını da çok büyük bir üzüntü ile karşılıyorum. Bütün tarafların ateşkesi bir an önce sağlaması ve herkesin de ateşkesin sağlanması için yardımcı olması gerekir" dedi.
Olayların bu şekilde devam etmesi halinde istikrarsızlıkların gelecek nesillere taşınacağı uyarısında da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM'de ve bölgede üzerine düşenleri yapmak için büyük çaba gösterdiğini belirtti.
"Yeni ABD Yönetimi Uzun Vadeli Çözüm için Çalışmalı"
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin yeni yönetimine de çağrıda bulunarak, "Gelir gelmez, güçlü ve uzun vadeli bir şekilde bu işe yaklaşması gerekir. Ama şüphesiz ki, ateşkes hemen sağlanmalı. Çünkü bu insanlık için büyük bir ayıptır, göz göre göre ölen binden fazla insanın üçte birinin çocuk olduğunu bile bile, bu şekilde devam etmesine müsaade etmek inanılmaz tehlikeli yaralar açar. O açıdan, önce bunu süratli bir şekilde durdurmak, ondan sonra uzun vadeli, gerçek anlamda kalıcı; Filistinlilerin ve İsraillilerin yan yana yaşayabileceği, Filistin devletinin yaşanabilir bir şekilde kurulacağı ve bundan sonra bu tip problemlerin ortaya çıkmayacağı bir düzeni sağlamaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine de daha önce ABD Başkanı Bush ile gerçekleştirdiği görüşmede, sorunun uzun vadede bölge ve dünya istikrarsızlığına olumsuz etkilerini anlattığını hatırlattı.
İstanbul'da düzenlenen Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi nedeniyle 2008 Ağustos ayında ülkemize gelen Cumhurbaşkanı Guelleh'nin bu ziyareti, iki ülke arasında devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ikili resmî ziyaret olması bakımından önem taşıyor.