Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan`ın başkenti Bakü`ye günübirlik bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Bakü`ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı`nda yaptığı açıklamada, Azerbaycan'la ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili olarak yakın ve samimi görüş alışverişinde bulunmaya büyük önem verdiklerini bildirdi. Türkiye`nin, Azerbaycan'ın haklı davaları ve çıkarları konusunda en büyük özeni ve en aktif çabaları gösteren ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu yaklaşımın her zaman ülkemizin dış politikasının temel ilkelerinden birini oluşturduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapacakları görüşmede geçtiğimiz ay Gürcistan'da meydana gelen olaylar ışığında bölgenin bugünkü durumunu ele alacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, "Ülkemizin yine bu sürecin en başında gündeme getirdiği ve Ermenistan dâhil bölge ülkelerine sunduğu, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine ilişkin gelişmeler de başlıca gündem maddelerinden birini teşkil edecektir. Tabiatıyla, geçen hafta Ermenistan'a yaptığım ziyaret ile ilgili izlenimlerimi de Sayın Aliyev'e aktaracağım" dedi.
"Bir Milletin Parçalarıyız"
Bakü`de, Cumhurbaşkanı Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev`in Kafkas vizyonu ve Kafkaslarla ilgili realist analizinden dolayı teşekkürlerini ifade etti. Gürcistan`da meydana gelen olaylardan sonra, ortada yeni bir durumun söz konusu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, devlet adamları ve liderler olarak durumu en iyi şekilde analiz edip doğru, kararlı siyasi iradeler gösterilmesi gerektiğini de belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, "Ümit ediyorum ki Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ meselesi diyalog yoluyla, anlayışla ve karşılıklı görüşmelerle çözüme erişir. 17 senelik bu sorunun çözümü için yeni fırsatlar doğduğu kanaatindeyiz. Bununla ilgili Ermenistan ziyaretinden de ümitli dönmüştüm. Görüşerek bunların hallolabileceğine inanıyorum. İşgal altındaki toprakların bir an önce boşaltılması. Bunlar büyük adımlar olacaktır ve bir barış havası, istikrar ortaya çıktığında da bu bölgede ekonomik işbirliği olacaktır" dedi.
Çözüm için yeni bir fırsatın ortaya çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bölge ülkelerinin, bunu en iyi şekilde değerlendireceklerini ve barışçı yolları tercih edeceklerini ümit ettiğini belirterek, "BM`nin kararları ortadadır. Bunlar dikkate alınır ve sonunda düşmanlıklar değil, dostluklar hüküm sürer" dedi. Türk ve Azeri halklarının bir milletin parçaları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, iki halk arasındaki dayanışmanın da sonuna kadar devam edeceğini belirtti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinde ağırlıklı olarak Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ konusunu ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Azerbaycan ile Türkiye`nin bölgedeki gelişmelerle ilgili tutumlarının aynı olduğunu, olaylara bakış açılarında fark olmadığını ifade etti. Karabağ sorununun halen çözüme kavuşmamasının, hem Azerbaycan hem de bölge için bir tehlike olduğunu bildiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, sorunun bir an önce çözülmesini istediklerini kaydetti.
Ortak basın toplantısının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Gül onuruna Zağulba Sarayı`nda bir akşam yemeği verdi.
"Konuşarak, Görüşerek Çözüme Kavuşturulamayacak Hiçbir Bölgesel Sorun ve İhtilafın Bulunmadığı Konusunda Mutabık Kaldık"
Çalışma ziyaretinin ardından Türkiye'ye dönen Cumhurbaşkanı Gül, Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmelerin her bakımdan yararlı geçtiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül görüşmelerde, Güney Kafkaslar`daki sorunların aşılabilmesinin, geçmişte yaşananlardan herkesin ders çıkararak, benzer sorunların tekrarlanmaması için şimdiden tedbirlerin alınması ve bu amaçla hiçbir bölge ülkesini dışlamayan adımların atılabilmesi hususunda, bölgenin tüm ülkelerinin birlikte yapabileceklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Konuşarak, görüşerek çözüme kavuşturulamayacak hiçbir bölgesel sorun ve ihtilafın bulunmadığı konusunda mutabık kaldık. Bölge sorunlarının barışçı yollardan ve diyalogla çözümlenmesi iki ülkenin her zaman savunduğu temel ilkelerdir" dedi.