Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Türkiye`de bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat`ı Çankaya Köşkü`nde karşıladı.
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan`ın da katıldığı görüşmelerin ardından, her iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında, Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türkü'nün bugüne kadar sürdürdüğü haklı mücadelesine önem ve öncelik atfettiğini her vesileyle vurguladığını hatırlatarak, 21 Mart'ta başlayan görüşme sürecinin olumlu sonuca ulaşmasını temenni ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile adada 3 Eylül 2008 tarihinde başlayacak kapsamlı müzakere sürecinde Kıbrıs Türk Halkının ve Türkiye`nin adadaki çıkarlarının korunması, Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışma ve yakın işbirliğinin daha da güçlendirilmesi hususlarında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Kıbrıs'ta çözümün, Birleşmiş Milletler çatısı altında, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, adadaki gerçekler temelinde, iki eşit halk ve iki kurucu devlet tarafından oluşturulacak yeni bir ortaklıkla bulunacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin etkin ve fiilî garantisinin devam edeceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu unsurlar çerçevesinde adada ve tüm bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini temin için ilgili tarafların çaba göstermelerini, uluslararası toplumun da bu yönde gerekli adımları atmasını beklediklerini aktardı.
Türkiye`nin anavatan ve üç garantör devletten biri olarak 3 Eylül'de başlatılacak olan müzakere sürecinin hedefe ulaşması için her bakımdan destek sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu vesileyle, Kıbrıs Türk tarafı ve Cumhurbaşkanı Sayın Talat tarafından benimsenen yapıcı tutumu takdirle karşıladığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, KKTC halkı üzerindeki haksız, gayri insanî, hukuk dışı kısıtlamaların kaldırılmasının Türkiye`nin önceliğini teşkil ettiğini de sözlerine ekledi.
"Kıbrıs Meselesi Güney Osetya ve Abhazya Meselesinden Tamamen Farklıdır"
KKTC Cumhurbaşkanı Talat da yaptığı açıklamada, Türkiye`nin desteğiyle Kıbrıs sorununun çözümü için tüm iyi niyetleriyle masada olacaklarını söyledi.
Ortak basın toplantısında, Güney Osetya ve Abhazya`nın Rusya tarafından tanınmasının Kıbrıs`ın konumunu etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Kıbrıs meselesinin kendine has, daha pozitif, daha avantajlı yanları vardır. Öncelikle bu mesele Soğuk Savaş dönemlerinin bir neticesi değil. Bu son ortaya çıkan krizlerden tamamen ayrıdır. İkincisi, Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ortak kurmuşlardır. Ortaklık işlemediği, ortaklığın şartları yerine getirilmediği için problem çıkmıştır ve ayrılık buradandır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın da BM`de uzun yıllardan beri bir müzakere süreci bulunduğunu, bir hukuk ve müktesebat oluştuğunu belirtti. Her iki tarafın iradesiyle bir referandum yapıldığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün bunlar dikkate alındığında Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türkleri açısından çok daha haklı, çok daha meşru bir mesele olduğunu herkes görecektir diye ümit ediyorum" dedi.
Dışişleri Bakanlığı döneminde kendisinin de en çok üzerinde durduğu konulardan birinin Kıbrıs olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, seçildikten sonra ilk ziyaretini de KKTC`ye yaptığını hatırlatarak, "Bu önceliğimiz hepimiz için devam edecektir. Türkiye de Kıbrıs Türkleri de iyi niyetli" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Rum tarafı Türkiye`nin garantörlüğüne karşı çıkıyor, garantörlükte ısrarlı mısınız?" sorusuna da; "Israrlıyız. Garantörlük bu işin vazgeçilmez bir parçasıdır. Daha önce hatırlayacaksınız Annan Planı'nda da böyleydi. Sadece Türkiye değil, Yunanistan da adanın garantörüdür. Bu uluslararası bir anlaşmadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, basın toplantısının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat`ın onuruna bir çalışma yemeği verdi.