İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Türkiye`de

14.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Türkiye`de


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün davetlisi olarak, bir çalışma ziyareti için Türkiye`ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad`ı Çırağan Sarayı`nda karşıladı. Her iki Cumhurbaşkanının baş başa görüşmesinin ardından, gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelerin sonunda bir takım işbirliği anlaşma ve muhtıraları imzalandı. Uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve terörizmle mücadele ile diğer bazı konularda işbirliği anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında ulaştırma alanında işbirliği muhtırası, karşılıklı turizm işbirliği uygulama programı, enerji alanında ortak bildiri ile kütüphaneler arası işbirliği anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, Türkler ve İranlıların iki büyük kardeş millet olduklarını vurgulayarak, Türkiye`nin yaklaşık 400 yıldır istikrarlı komşuluk ilişkilerini muhafaza ettiği İran'la ilişkilere değer verdiğini belirtti.

Konuk Cumhurbaşkanı ile görüşmelerde, ilişkileri; içişlerine karışmama, karşılıklı saygı, iyi komşuluk ve güvenlik işbirliği ilkeleri zemininde, her iki halkın ve bölgenin yarar ve istikrarına katkı sağlayacak şekilde sürdürme arzusunu teyit ettiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ikili ticarette Türkiye aleyhine var olan dengesizliğin azaltılması hususuna da değinildiğini aktardı.

Elektrik, petrol ve doğalgaz gibi enerji alanlarında sağlayabilecekleri karşılıklı faydaların da görüşmelerde kapsamlı olarak ele alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki Kültür Anlaşması'nın imzalanmasının 50. yıldönümüne denk gelen 2009'un, karşılıklı olarak Türkiye-İran Kültür Yılı olarak kutlanması hususunda mutabık kalındığını ifade etti.

Türkiye`nin İran`ın nükleer programı meselesine diplomatik yollardan çözüm bulunmasından yana olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu konudaki çözümün, uluslararası toplumun kaygılarını dikkate alan, aynı zamanda, İran'ın, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması çerçevesindeki meşru haklarını gözetecek bir içerik taşımasını arzu ettiklerini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ziyareti dolayısıyla, bölgede ağırlığa sahip iki komşu ülke olarak bölgesel meseleleri de beraberce değerlendirdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda Gürcistan'daki endişe verici gelişmeleri de ele aldıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kafkaslar'da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınmasının Türkiye'nin dış politika hedefleri arasında öncelikli yer işgal ettiğini, Türkiye olarak bölgedeki kriz ve donmuş ihtilafların, bölge ülkelerinin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüklerine saygı temelinde barışçıl yollardan çözümünü desteklediklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasında, "Bu bağlamda, İran Cumhurbaşkanı'na, Gürcistan'ın Güney Osetya özerk bölgesinde 7 Ağustos günü başlayan çatışmalardan duyduğumuz üzüntü ve endişeyi aktardım. Çok sayıda can kaybına ve yaralanmalara yol açan söz konusu çatışmaların bölgesel barış ve güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğine inanıyor ve çatışma ortamının itidal, sağduyu ve diyalog yoluyla aşılarak, taraflar arasında bir an önce kalıcı bir barış sağlanması ve yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad da, samimi davet için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e şükranlarını sunduğu konuşmasında, iki ülke arasında ekonomiden kültüre birçok alanda imzalanan anlaşmaların mevcut ikili ilişkilerin daha da gelişmesine, bölgeye ve uluslararası konulara katkı sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad konuşmasında, bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerin birbirine yakın ve hatta pek çok konuda aynı olduğunu düşündüğünü söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 Milyar Dolar olduğunu ve bunun 4 yıl içinde 20 Milyar Dolar olmasının hedeflendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, 2009 yılının "Ortak Kültür Yılı" olmasının planlandığını, bu şekilde her iki ülkenin kültürel olarak birbirini daha yakından tanıyabileceğini ifade etti.

"Doğalgaz, petrol, taşımacılık, demiryolları ve başka bazı konularında ortak yatırım yapılması için mutabakat sağlandı." diyen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, nükleer program konusunda sakin bir ortamda, diplomatik çözümlere açık olduklarını ifade etti. Kapsamlı ve faydalı görüşmeler yapıldığını ve bu vesile ile ikili ilişkilerin gelişeceğine inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teşekkür ederek Tahran'a beklediğini söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı